Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Bipolarni HNS: Jedan u Vladi s HDZ-om, a drugi protiv Vlade

Bipolarni HNS: Jedan  u Vladi s HDZ-om, a drugi protiv Vlade
1

Pazite ovo: Nositelj liste HNS-a za europske izbore, Matija Posavec, priznaje da se protivi koaliciji njegove stranke s HDZ-om. I kao takav, tražit će birače da glasaju za stranku koja je i dalje u Vladi s HDZ-om

VIDEO

HNS je ponosni vlasnik patenta za političko licemjerje.

Ili se možda radi o bipolarnom poremećaju.

Uglavnom, teško je odrediti preciznu dijagnozu onoga što je ova stranka pripremila za izbore za Europski parlament.

Naime, nositelj izborne liste HNS-a bit će Matija Posavec, međimurski župan, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika Središnjeg odbora stranke kad je HNS stupio u koaliciju s HDZ-om. Ali nije, poput nekih drugih kolega, istupio iz takve stranke.

Sada je pristao biti nositelj liste za europske izbore, izjavljujući istodobno u intervjuu Večernjem listu kako on ne bi kao predsjednik stranke "iz principijelnih razloga" ušao u Vladu s HDZ-om. "Čist obraz i iskreni partnerski odnosi sa strankama s kojima smo izašli na izbore morali su prevagnuti", rekao je Posavec.

Da bi, unatoč tome, pristao nositi izbornu listu i tražiti glasove od svojih birača, dok HNS i dalje sjedi u Plenkovićevoj vladi.

Nečisti obraz

Govorit će im o "čistom obrazu" i "principijelnim razlozima", dok će njegova stranka i dalje parazitirati na prevari tih istih birača. Matija Posavec bit će lice stranke koja je unosno prodala svoje naličje.

To još nije viđeno u hrvatskom političkom životu.

Ivan Vrdoljak odlučio je na izbore gurnuti osobu koja se protivila njegovu ulasku u vladu s HDZ-om, dok će on i dalje svoju stranku držati u toj Vladi. Je li to licemjerje ili naprosto bipolarni poremećaj?

Postoje li možda dva HNS-a: jedan čistog obraza, drugi onog nečistog?

Bit će to neviđeni politički eksperiment, čak i za same birače, pod uvjetom da ih HNS još uopće ima. Oni će trebati glasati za stranku koja je izdala njihovo povjerenje ulaskom u vladu s HDZ-om, ali i za osobu koja se protivila toj koaliciji.

I osobu koja je, unatoč tome, unatoč takvoj prevari, ostala u HNS-u i sada dobila povjerenje stranačkog vrha da vodi stranku na izbore. Protiv HDZ-a, ali i kao HDZ-ov partner.

HNS bi ostao u koaliciji s HDZ-om i istovremeno vodio kampanju sa čovjekom koji se, makar deklarativno, protivio toj koaliciji. Kako se, zaboga, nitko nije toga dosad sjetio?

To je doista vrhunski politički patent.

Vrdoljak se srami?

Ivan Vrdoljak zna da mu je koalicija s HDZ-om uništila šanse na izborima, pa se povukao na sjenu i prepustio liderstvo Posavcu. A taj Posavec, istodobno idealist i oportunist, pristao je nositi listu stranke koja se u suštini srami obratiti svojim biračima. A on se ne srami to javno reći.

Trebalo bi to biti kampanja oprosta i zaborava, posipanja pepelom, kampanja ispiranja mozga podjednako birača i javnosti.

Danas je moderno biti u Vladi i nastupati kao u opoziciji, to je Most pokazao u dva navrata, kao i liberali u prethodnim vladama, ali ovo s HNS-om je odvelo stvari još dalje, možda i predaleko.

Poput one slavne Schrödingerove mačke koja može biti i živa i mrtva, HNS će istodobno biti u koaliciji s HDZ-om i protiv te koalicije.

A sve za "čist obraz". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode