Obavijesti

Kolumne

Komentari 69

Biskupi, birokrati i branitelji. 'Sveto trojstvo' HDZ-ove vlasti

Biskupi, birokrati i branitelji. 'Sveto trojstvo' HDZ-ove vlasti
1

U utorak Plenković je dobio podršku Katoličke crkve. U srijedu u Saboru prvo se zakleo u odanost braniteljima, financijsku i moralnu, a onda najavio povećanje plaća od 6 posto za sve zaposlene u državnoj upravi.

VIDEO

U utorak premijer Andrej Plenković susreo se s izaslanstvom Hrvatske biskupske konferencije, zakleo se u vjernost Vatikanskim ugovorima, a zauzvrat dobio podršku katoličkih biskupa.

"Pozitivnim su biskupi ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos", pohvalila se Vlada u priopćenju.

Drugim riječima, nastavit će podržavati HDZ.

U srijedu je Plenković pred saborskim zastupnicima nabacao gomilu darova, najavivši povećanje plaće u jednakom postotku svima u javnom sektoru - birokratima i tajnicama, kao i učiteljima, liječnicima i socijalnim radnicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A u jednosatnom govoru samo jednom je spomenuo nastavnike (u dijelu o stambenim kreditima), niti jednom učitelje i profesore, ali je zato čitav pasus posvetio braniteljima.

Plenkijeva zakletva

Pohvalio se Zakonom o braniteljima, stambenim zbrinjavanjem, sistematskim pregledima, učeničkim ekskurzijama, Zakonom o nestalima te naglasio: "Bio bi poraz Hrvatske kada ne bismo dostojno iskazivali poštovanje prema onima koji su dali žrtvu za hrvatsku slobodu".

Ali zapravo, bio bi to poraz HDZ-a.

Jer samo u ovom tjednu premijer Plenković položio je zakletvu pred "svetim trojstvom" opstanka HDZ-a na vlasti: pred Katoličkom crkvom, državnim birokratima i braniteljima.

Oni su okosnica, temelj i jamac zadržavanja HDZ-a na vlasti u svim prethodnim, kao što se očekuje da će to biti i u narednom mandatu, o čemu  je premijer svakako vodio računa kad je organizirao podršku Crkve davao povišice birokratima i zakleo se u odanost (financijsku i moralnu) braniteljima i njihovim obiteljima.

Razbacuje se tuđim novcem

Nije spomenuo, a kamoli se zaklinjao u nastavnike i profesore, kao temelj budućnosti Hrvatske. Zaposlenicima u privetnom sektoru, kako su izračunali mediji, dao je povišicu od 50 kuna, a onima u državnoj službi 500 kuna.

Hvalio se Plenković razbacivanjem državnim novcem kao da nije njegov. 

A sve to kako bi HDZ u predizbornoj godini osigurao naklonost i podršku ključnih i presudnih segmenata hrvatskog društva: Katoličke crkve kao najmoćnije organizacije, branitelja kao najodanije populacije i birokrata čiji broj je pod HDZ-om nabujao u desecima tisuća.

To je Plenkovićeva računica za ostanak na vlasti.

Bujanje države

Nije htio povećati plaće onima koji to traže i zaslužuju, profesorima, lilječnicima, medicinskim sestrama, pa je umjesto toga najavio jednakomjerno povećanje svima, čak i onima koji to ne zaslužuju.

Bujanje državnog aparata postao je zaštitni znak HDZ-a od stupanja na vlast ranih devedesetih, dok se istodobno stranka zaklinje u privatno poduzetništvo, investicije, u tržište i konkurentnost. Dok je broj zaposlenih u privatnom sektoru proteklih godina padao u stotinama tisuća, država je zapošljavala u desetinama tisuća.

To je biračka baza na koju HDZ računa.

Ako se tome pribroji i BiH dijaspora kojoj Plenković uredno nosi darove i posvećuje dužnu pažnju kako bi zauzvrat dobio neophodne mandate, dobivamo sliku prioriteta stranke koja brižno njeguje etatizam, klijentelizam i uhljebništvo.

Stranka na vlasti namirit će prvo svoje, a drugima što ostane.

Ili može i ovako: u predizbornoj godini HDZ teško odbija darove, ali čak i kad daruje, pomno pazi na prioritete. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu