Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

Što je, pobogu, Plenkoviću bilo toliko sjajno u prošlom tjednu?

Što je, pobogu, Plenkoviću bilo toliko sjajno u prošlom tjednu?
1

"Prošli tjedan je bio sjajan", poručio je jučer premijer Plenković. Što je sjajno u činjenici da je optuženik ostao župan i Murganić ostala ministrica? I hoće li kreditni rejting probuditi onaj probušeni optimizam?

VIDEO

Kad Andrej Plenković kaže da je prošli tjedan bio "sjajan", to je kao kad Donald Trump, recimo, kaže da je on "stabilni genijalac". Ili da "nije rasist". 

Ili za svoj predsjednički mandat kaže da je "fantastičan".

Znate da pretjeruje. Makar malo.

Najdepresivnji dan je iza nas, ali Vladu posao tek čeka...
Najdepresivnji dan je iza nas, ali Vladu posao tek čeka...

Bilo je stoga neobično čuti inače vrlo suzdržanog i odmjerenog, pomalo i anemičnog predsjednika Vlade i HDZ-a kako je jučer posegnuo upravo za riječju "sjajan" kako bi opisao događaje iz prošlog tjedna. Prvo u samoj stranci, a onda i u državi.

On misli da je bilo sjajno to što je izbila pobuna u ličkom HDZ-u zbog uhljebljivanja njihovih ljudi u NP Plitvice, nakon čega je organizacija raspuštena. Misli da je sjajno što su županu optuženom za obiteljsko nasilje dali mogućnost da ostane u stranci ako podnese ostavku na mjesto župana.

Pa je on svejedno ostao župan i najavio da će se ispisati iz HDZ-a prije nego što su ga na brzaka izbacili.

Sjajno i za Alojza

Možda je to sjajno za Plenkovića, da se riješio Alojza Tomaševića i unatoč javnim pobunama izbjegao "bilo kakve potrese u stranci", ali za hrvatske građane nije baš bilo toliko sjajno što je optuženi župan odlučio ostati na svojoj funkciji. Dijelom zahvaljujući Plenkovićevu Lex šerifu, dijelom zahvaljujući HDZ-ovim vijećnicima koji su uredno podržali Tomaševićev proračun u županijskoj skupštini.

"Na sve smo reagirali na način na koji treba reagirati", hvali se predsjednik HDZ-a.

A pod te "sjajne" događaje Plenković je uspio ugurati i izjavu ministrice obitelji Nade Murganić koja je obiteljsko nasilje u familiji Tomašević i naglo odustajanje županove supruge od optužbi svrstala pod uobičajenu dinamiku odnosa bračnih partnera. Gdje muž mlati, a žena se ispričava.

"Žao mi je za nespretnu izjavu ministrice, za koju je i ona sama rekla da je nespretna", kaže Plenković.

Nespretnost sim', bezosjećajnost tam'. Bitno da je prošli tjedan bio sjajan.

Sjajno za anale

Pa čak i na državnoj razini. "Prošli tjedan je bio sjajan", kazao je Plenković, "dobili smo informaciju o suficitu državnog proračuna, dobili smo izvrsnu vijest Fitcha, koji nam je za jedan stupanj podignuo kreditni rejting".

I to je doista sjajna vijest. Kreditni rejting se nije podigao još otkada ga je HDZ počeo rušiti 2004. godine.  Dakle, ovo je doista za anale.

No koliko je to sad doista "sjajno"?

Plenković se treba nadati da bi ova dobra vijest, nasuprot lavini loših, trebala ubrizgati dragocjenu dozu optimizma u hrvatsko društvo i vratiti povjerenje građana u hrvatsku Vladu.

A ono je doista tragično: i dalje tri četvrtine građana misle da Hrvatska ide u krivom smjeru, i dalje dvije trećine građana ne vjeruje Vladi. 

Probušeni optimizam

Prije ravno godinu dana Plenković je najavio da "Hrvatska u 2017. godinu ulazi s probuđenim optimizmom". Pa je u međuvremenu premijer srušio vlastitu Vladu nakon što se srušio Agrokor, pa je tjedan po tjedan svaki ministar servirao neki skandal iz vlastitog repertoara. Ostao je, dakle tek probušeni optimizam.

Zašto bi sad jedan pozitivan pokazatelj, rast kreditnog rejting prouzročen u prvom redu štimanjem proračunskih stavki, preokrenuo trendove? Samo zato što je to Plenkoviću savjetovao njegov novi PR guru?

Reci da je sve sjajno, možda ti povjeruju.

I Trumpu ekonomija trenutno ide na ruku, pa nitko normalan ne kaže da je on uspješan predsjednik. Ili da je normalan.

Glava na ramenima

Plenković, međutim, može za sebe reći da je zadovoljan prošlim tjednom, kao i svakim tjednom prije toga i svakim idućim u kojem će sačuvati živu glavu. U stranci i u Vladi.

Svi ostali mogu se pitati što je sjajno, recimo, u pritisku udruga i samog ministra branitelja na uređivačku politiku HTV-a? Što je sjajno u ministričinu relativiziranju obiteljskog nasilja? Što je sjajno u besramnom pritisku ličkog HDZ-a za uhljebljivanjem? 
I što je sjajno u činjenici da je Alojz Tomašević ostao župan?

Da ne govorimo o rupama u zdravstvenom sustavu za koje i sam ministar priznaje da ne zna kako bi ih pokrpao. Ili o tisućama koje iseljavaju, ali sad ne u "biblijskim razmjerima", kako je svojedobno upozoravao oporbeni HDZ.

Zapravo, trebali bismo biti zavidni premijeru Plenkoviću koji čak i onakve tjedne kakav je bio prošli može nazvati sjajnim.

Sjajno je živjeti u takvom svijetu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang