Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Bogati i slavni: novac nije garancija fin. stabilnosti

Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat ovog tjedna pišu o razlozima zbog kojih i iznimno bogati propadaju. Što iz tih primjera možemo naučiti i primjeniti?

VIDEO

Bogati i slavni… Divimo se njihovim filmovima, pjesmama, slikama, dostignućima u sportu, menadžerskim vještinama…Često znamo komentirati: “Da ja imam toliko novaca ne bi više morao/la misliti ni o čemu! Lako njima kad imaju novaca!” No je li to uistinu tako? Saznajte kakva je druga strana medalje i što iz toga možemo naučiti.

Nema "imunih" na loše financijske odluke

Jedan bivši stanovnik Hollywooda je objasnio tipičnu financijsku priču tog grada: „Kada u ovom gradu zarađujete novac jako brzo, imate osjećaj da to nikada neće prestati…“. Ali zapravo, nema tog novca koji se ne može potrošiti, naročito ako osoba nije financijski pismena i ne uključuje razum kod ulaganja i trošenja novca. U financijskim poteškoćama se možemo naći ne samo kad previše trošimo već i kad donosimo pogrešne investicijske odluke. Naravno to ne znači da ne treba ulagati, dapače, samo treba imati dovoljno znanja i biti svjestan rizika kojima se izlažete – time svodite na minimum mogućnost za neugodna iznenađenja.

Karen Hartline u članku “How celebrities go bankrupt” i u članku “Celebrities Who’ve Lost Millions” (izvor: Pop Crunch) daju pregled poznatih i slavnih kroz čije ruke su prošli milijuni dolara, a koji su se u jednoj fazi u svojoj karijeri našli u financijskim poteškoćama, a navodimo samo neke od njih: Kim Basinger, Mike Tyson, M.C. Hammer, Michel Jackson, Derek Sanderson, Debbie Raynolds, Toni Braxton, Francis Ford Coppola, Walt Disney, Larry King, Abraham Lincoln, Oscar Wilde, Mark Twain i mnogi drugi. Razlozi njihovih poteškoća bili su razni (od slučaja do slučaja): 

  • od pogrešnih ulaganja, 
  • do nekontrolirane potrošnje, 
  • kupnje imanja čiji su troškovi održavanja bili značajni, a nisu donosili nikakve prihode, 
  • trošenja na “must-have lifestyle”, skupe „tulume“, automobile, jahte… 

Mnogi su iz takvih situacija izvukli pouku, okrenuli stranicu u svom životu i uspjeli se izvući – ali ne svi. 

Sportaši i novac

Isti slučaj je kod sportaša. Mladi sportaši koji u vrlo ranoj životnoj dobi dođu do financijski značajnih ugovora, često razmišljaju da će njihovo “blagostanje” trajati vječno. Jednom kad se karijera približi kraju, ako nisu pametno uložili novac, mogu se doslovce naći - bez krova nad glavom. I takvih je primjera jako mnogo. Svako je potrebno aktivno promišljati o sovoj budućnosti, investiranjem u pravu vrijednost, bilo to edukacija ili nešto drugo. Pozitivan primjer je i primjer nogometaša a kasnije uspješnog poduzetnika je ovaj.

Zaključak je da i bogati i slavni često, poput svakoga, ne znaju na pravi način upravljati svojim financijama. Troškovi “hladnog pogona bogatih i slavnih” često nemaju veze sa zdravim razumom. Često preplaćuju usluge koje im nude raznorazni menadžeri, savjetnici, kozmetičari, stilisti, PR, a koji uz njih jako dobro žive i zarađuju. Osim što iz takvih primjera možemo puno naučiti, takvi primjeri su i dobar pokazatelj stupnja financijske (ne)pismenosti.  Upravo zbog svega navedenog, potrebno se tijekom cijelog života educirati o osobnim financijama kako nam se  u budućnosti ne bi dogodilo da “netko drugi upravlja njegovim novcem, a da toga nismo niti svjesni!” 

Novac kao takav nije garancija financijske stabilnosti, jer financijska stabilnost prije svega ovisi o tome kako se s novcem upravlja. Uostalom i aktualna financijska kriza je nastala kao plod pogrešnog upravljanja novcem na svjetskim tržištima.  

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (preuzmite pdf ovdje) te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode