Obavijesti

Kolumne

Komentari 256

Brutalna istina: Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini - BiH

Brutalna istina: Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini  - BiH
1

Vlada se ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem. Ukratko, naspram prve iduće krize - a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična - Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj

VIDEO

U velikom intervjuu za tjednik Express, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek iznijela je nekoliko šokantnih dijagnoza.

U prvom redu, gospođa Vizek tvrdi da Plenkovićeva vlada ponavlja pogreške Ive Sanadera - ne dakako sve, nego one makroekonomske, fiskalne i proračunske. “Vlada s lakoćom napuni proračun samo u dobrim vremenima”, kaže ona pa dodaje: “Kad zemlja uđe u krizu, onda prihodi presahnu, deficit se poveća, a zajedno s deficitom eksplodira i javni dug. Takav scenarij smo već imali prilike gledati tijekom dva mandata vlade Ive Sanadera, a on se sad opet ponavlja pa se stječe dojam da nismo ništa naučili iz prethodnog iskustva”.

Trebamo se baš jako zabrinuti: Nastavit ćemo tiho nestajati...
Trebamo se baš jako zabrinuti: Nastavit ćemo tiho nestajati...

Viškom novca Vlada sad kupuje klijente, glasače, njihove obitelji, socijalni mir... Od Plenkovića i Marića do Milana Bandića, svi se ponašaju na isti način. Troši se, gospodo, ima se, može se! Samo - dokle?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Druga brutalna ocjena Maruške Vizek odnosi se na obujam hrvatske ekonomije.

Bez turizma mi bismo bili na razini BiH.

Treća ocjena: turizam je naša blagodat, ali i naše prokletstvo. On donosi novac, ali taj novac koči promjene. Opet isto pitanje: dokle?

Za kakvim rješenjem posežu naši političari? Oni osnivaju povjerenstva, institute, uprave u ministarstvima, ministarstva, katedre... Upravo je iznesena “genijalna” ideja da se depopulacijski problem riješi osnivanjem katedre za demografiju. To bi bilo isto kao da problem deindustrijalizacije pokušamo riješiti osnivanjem katedre za industriju.

Realni, životni problem, koji je - u velikoj mjeri - nastao zbog suvišne i nepotrebne administracije rješavat ćemo tako da tu istu, smrtonosnu administraciju, povećavamo!? Lijekovi gori od bolesti.

Vlada se i dalje ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem. Ukratko, naspram prve iduće krize - a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična - Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj.

Tko će upravljač okrenuti u drugom smjeru?     

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 256
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu