Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brutalna istina: Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini - BiH

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada se ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem. Ukratko, naspram prve iduće krize - a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična - Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj

U velikom intervjuu za tjednik Express, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek iznijela je nekoliko šokantnih dijagnoza.

U prvom redu, gospođa Vizek tvrdi da Plenkovićeva vlada ponavlja pogreške Ive Sanadera - ne dakako sve, nego one makroekonomske, fiskalne i proračunske. “Vlada s lakoćom napuni proračun samo u dobrim vremenima”, kaže ona pa dodaje: “Kad zemlja uđe u krizu, onda prihodi presahnu, deficit se poveća, a zajedno s deficitom eksplodira i javni dug. Takav scenarij smo već imali prilike gledati tijekom dva mandata vlade Ive Sanadera, a on se sad opet ponavlja pa se stječe dojam da nismo ništa naučili iz prethodnog iskustva”.

AKO PROĐE, PROĐE Trebamo se baš jako zabrinuti: Nastavit ćemo tiho nestajati...

Viškom novca Vlada sad kupuje klijente, glasače, njihove obitelji, socijalni mir... Od Plenkovića i Marića do Milana Bandića, svi se ponašaju na isti način. Troši se, gospodo, ima se, može se! Samo - dokle?

Druga brutalna ocjena Maruške Vizek odnosi se na obujam hrvatske ekonomije.

Bez turizma mi bismo bili na razini BiH.

Treća ocjena: turizam je naša blagodat, ali i naše prokletstvo. On donosi novac, ali taj novac koči promjene. Opet isto pitanje: dokle?

Za kakvim rješenjem posežu naši političari? Oni osnivaju povjerenstva, institute, uprave u ministarstvima, ministarstva, katedre... Upravo je iznesena “genijalna” ideja da se depopulacijski problem riješi osnivanjem katedre za demografiju. To bi bilo isto kao da problem deindustrijalizacije pokušamo riješiti osnivanjem katedre za industriju.

Realni, životni problem, koji je - u velikoj mjeri - nastao zbog suvišne i nepotrebne administracije rješavat ćemo tako da tu istu, smrtonosnu administraciju, povećavamo!? Lijekovi gori od bolesti.

Vlada se i dalje ponaša kao da upravlja strojem s unutarnjim sagorijevanjem. Ukratko, naspram prve iduće krize - a ona je neminovna jer je ekonomija ciklična - Sanaderova će “banana” djelovati kao Eldorado, izgubljeni raj.

Tko će upravljač okrenuti u drugom smjeru?     

Komentari (256)
  • Bez politicara bi bila kao njemacka

    24. 1. 2019,   09:08
  • luđi su oni koji misli da smo mi kao neka gospodarska velesila..a ovisni o turizmu ko šex o cugi

    24. 1. 2019,   09:07
  • Da se desi neka ekološka katastrofa tipa izlijevanje nafte iz supertankera, mi se svi možemo iseliti. Turizam je jedina profitabilna grana privrede i ona koja angažira veliki broj obrtnika, malih i srednjih poduzeća. Bez turizma, mi smo gotovi.

    24. 1. 2019,   09:14