Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Čak da novorođenčad plaćamo zlatom, više nema tko rađati...'

Gdje naći doseljenike? Nekadašnji 'inkubator' (BiH) je ispražnjen; određeni potencijal je u povratku iseljenika i u doseljavanju potomaka

Projekcije kretanja stanovništva kazuju kako će broj stanovnika Hrvatske s 4,1 milijun 2016. već 2020. pasti na samo 3,755 milijuna, a 2050. na 3,295 milijuna stanovnika. To je izumiranje. Predsjedničina 'demografska strategija' samo je jedan u nizu populističkih blefova, kao i Vladine mjere.

- Ne samo da nije došlo do demografske obnove, rekao nam je jedan ugledni demograf, nego nije došlo ni do usporavanja negativnih procesa (negativne prirodne promjene, iseljavanja). Mjere koje se najavljuju posve su zakašnjele budući da je dobni sastav okljaštren; posebice je veliko smanjenje (broja i udjela) mlađih fertilnih skupina žena (20-35 godina).

Zbog iseljavanja mladih Slavonski Brod u posljednjih 6 godina izgubio 8% stanovniÅ¡tva SVE MANJE MLADIH Alarmantno: Slavonija je od 2017. izgubila 105 tisuća ljudi

Drugim riječima, možete plaćati zlatom (npr. kilogram zlata za jedno novorođenče), ali 'nema tko rađati!' Da bismo mogli govoriti o demografskoj obnovi Hrvatskoj manjka godišnje 20.000 rođenih, a da bi to postigli trebali bi se vratiti u demografski predtranzicijsko razdoblje, kad je žena rađala u prosjeku petero djece. I djeca u vrtiću znaju da to danas nije moguće! Jedino rješenje je, uz zaustavljanje iseljavanja, useljavanje.

Gdje naći doseljenike? Nekadašnji 'inkubator' (BiH) je ispražnjen; određeni potencijal je u povratku iseljenika i u doseljavanju potomaka.

DEMOGRAFSKE MJERE Puna plaća na rodiljnom, ukida se porez na prvu nekretninu...

Kako ih potaknuti? Odgovor je jednostavan, istim društveno-gospodarskim mjerama kojima bi se zaustavilo daljnje iseljavanje. Gospodarski snažna, istinski demokratska, društveno uređena i uljuđena Hrvatska imala bi izgleda...'

Ekspert priznaje da ekspertiza ovdje nema rješenja. Hrvatska će morati postati pravna država, država jednakih šansi, u kojoj rođaci i stranački drugovi nemaju prednost, država u kojoj se dužnosnici i njihova djeca školuju i liječe u domovini, u kojoj polupismeni ne postaju doktori honoris causa, u kojoj se tolerira različitost.

Pogledajmo, uostalom, Njemačku. Angela Merkel dala je recept, možda nam se ne sviđa, ali nam ga je ili primijeniti ili gledati pustinju koja guta sve pred sobom.

Komentari (178)
  • Broj stanovnika Hrvatske se smanjuje, samo se broj glasača HDZ-a povećava!

    22. 5. 2019,   16:02
  • Pa evo, za pocetak maknite onaj glupi zakon o potpomognutoj. Ispucat cu sve pokusaje preko hzzo-a, necu ostat trudna i odustat cu jer nemam 30000 za jedan pokusaj privatno.

    22. 5. 2019,   15:58
  • Pa u Hrvatskoj već sada nema 3.5 mil ljudi

    22. 5. 2019,   16:04