Obavijesti

Kolumne

Komentari 356

Čemu nas je naučilo vodičko gaženje 'mrske im petokrake'?

Čemu nas je naučilo vodičko gaženje 'mrske im petokrake'?
1

Nakon što su čekićima jurišali na ćiriličke ploče, a plinskom bocama blokirali zagrebačke ulice, branitelji su u Vodicama kamionom pogazili cvijeće u obliku "petokrake". I tako još jednom uzeli zakon u svoje ruke

VIDEO

Odnedavno se na Netflixu može vidjeti fascinantan dokumentarni serijal o Monty Pythonu. U njemu članovi grupe evociraju sjećanja na sve detalje svoje karijere, s posebno zanimljivim naglaskom na cenzuru.

Priznaju da nisu mogli vjerovati na koje su sve načine urednici i cenzori BBC-a doživljavali neke njihove, pomalo infantilne skečeve i dosjetke. "Mogli smo vidjeti kako njihov um funkcionira", priznao je Terry Gilliam. "Mi smo bili djetinjasti i blesavi, ali njihov um bio je baš izopačen".

I tako, gdje su Pythoni vidjeli humor, cenzori su vidjeli perverziju. U odsječenoj ruci, recimo, vidjeli su penis, u roza tekućinu protumačili su kao "menstrualni urin".

Nešto slično dogodilo se ovih dana u Vodicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tamo gdje je gradonačelnica vidjela oblik cvijeta u logu njihove Turističke zajednice, vodički branitelji vidjeli su - petokraku.

"Nije petokraka nego cvijet"

Pa je onda jedan bijesni građanin prije par večeri sjeo u kamion i preorao posađeno cvijeće na jednom kružnom toku. A "vidno ogorčeni" dragovoljac Domovinskog rata i tenkist 113. šibenske brigade poručio da se "petokraka" mora ukloniti.

"Nije dostojno i primjereno da u mom mjestu od cvijeća bude zvijezda petokraka i to samo 50 metara od spomenika hrvatskim braniteljima", poručio je branitelj Radoslav Juričev Sudac.

Gradonačelnica Nelka Tomić na to je uzvratila: "Zvijezda ima oštre, a ne oble rubove i ja osobno ovdje vidim oblik cvijeta koji je inače logo naše Turističke zajednice".

Komunalci saniraju pogaženo područje i još uvijek se ne zna koji oblik cvijeća će izrasti iz tog gaženja koje je izazvalo neviđeno zanimanje na društvenim mrežama i u medijima.

A sličnost s Monty Pythonima ovdje je posve namjerna.

Kabaretski skeč

Ne samo zbog apsurdnosti čitavog događaja koji doista izgleda kao nekakav skeč, gotovo kabaretska točka, već prije svega zbog činjenice da su se vodički branitelji postavili u ulogu cenzora društvene zbilje.

Gdje drugi vide cvijet, oni vide petokraku. A zna se što se s petokrakom radi.

Taj incident koji je jučer tako zabavio javnost može se iskoristiti i kao pradigma za čitavo hrvatsko društvo.

U prvom redu, on pokazuje kako funkcionira cenzura. Da je doživljaj samo u oku cenzora i da je ono što cenzor vidi zapravo jedina prava istina. Bitno je što vide oni, pa još i branitelji, a ne što vide ostali građani u čije ime tobože djeluju.

No osim toga, ovaj slučaj još jednom pokazuje kako branitelji vide svoju ulogu u hrvatskom društvu. To smo vidjeli kod stožeraša u Vukovaru ili šatoraša u Zagrebu, gdje se umjesto argumenata i apela uzimaju čekići i plinske boce i nasrće na ono što branitelji vide kao smetnju njihovu poimanju društvene i političke zbilje.

Društveni higijeničari

Vodički branitelji, jedan ili više njih, osjetili su se pozvanima da poput društvenih higijeničara uzmu vlast u svoje ruke i da se u ime nekakve čistoće hrvatskog društva kamionom obračunaju s omraženom im "petokrakom".

Što je još gore, pritom nisu koristili sredstva u okviru zakona i propisa ove države za koju su se borili. Nisu pisali apele gradonačelnici, nisu održali prosvjed, nisu čak ni provjerili radi li se doista o petokraki. Ne, sjeli su u kamion i preorali cvijeće.
Nema procedure, nema institucija, ima samo kamion i gaženje.

Kao što su bili čekići, plinske boce i jurišanje na Banske dvore.

Jer, oni su se za to borili.

Jednako tako, ovaj incident - iako lokalan, ne baš posve izoliran - pokazuje i da u hrvatskom društvu ne vrijedi mišljenje drugačije od braniteljskog. Njihova je najvažnija, najglasnija i uglavnom zadnja. Oni određuju kriterije, oni nameću svoje viđenje, oni nas tjeraju da vidimo ono što nam oni kažu da vidimo.

Nije cvijeće nego petokraka.

I neće više biti nikakvo drugo cvijeće nego šahovnica.

"Kakav zakon? Pa to su branitelji!"

Kad su šatoraši prije nekoliko godina prekršili zakon i nahrupili na Markov trg, jurišajući na vrata Banskih dvora i obračunavajući se s policijom, u anale je ušla izjava tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kada su ga pitali što kaže da takvo braniteljsko kršenje zakona: "Kakav zakon? Pa to su branitelji!".

Ta parola uhvatila je korijena u svijesti onih koji koriste svoj braniteljski status kako bi opravdali samovolju, nasilje, prekršaje pa i kriminal. Vodički vandali mislili su kako im braniteljski status daje pravo da uništavaju javnu imovinu, pogotovo u obračunu s "mrskom petokrakom". 

I sa zdravim razumom.

Jedino ispravno viđenje

Međutim, sada će se vidjeti je li ta Karamarkova parola uhvatila korijena u svijesti institucija, policije, komunalaca, gradonačelnice i institucija koje bi trebale procesuirati ovaj vandalski čin. Hoće li vandal biti sankcioniran ili će se preko svega toga prijeći kao i preko postavljanja šatora i plinskih boca u Zagrebu?

Tko bi smio braniteljima uopće nešto prigovoriti? Pa još na gaženju "petokrake"? Takvi se odmah izlažu opasnosti da ih se proglasi komunjarama, petokolonašima, izdajnicima...

Postoji samo jedna istina, i to njihova. Postoji samo jedno viđenje stvarnosti, i to njihovo. Postoje zakoni, ali se svi ne odnose na njih. Postoje različita mišljenja, ali njihovo je jedino ispravno. 

I kako smo nedavno vidjeli, ustaštvo je protuustavno i protuzakonito, ali ne kad ga promoviraju braniteljske udruge.

Vodičko mahnitanje bilo je možda smiješno, ali nije bilo baš za smijanje. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 356
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....