Obavijesti

Kolumne

Komentari 196

Čestitamo vam što ste rasulo od ove države dovukli do EU

Čestitamo vam što ste rasulo od ove države dovukli do EU
1

Bojimo se i pomisliti što bi se tek dogodilo da nas nisu kontrolirali. Jer, i pod tim EU povećalom Hrvatska je postala leglo političke korupcije i institucionalnog kriminala

VIDEO

Ovo bi trebao biti čestitarski tekst. 

Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju. "Odradili ste sjajan posao, vjerujem da će se ostale zemlje Zapadnog Balkana ugledati na vas. Čestitam", izjavio je Stefan Füle na izvanrednoj sjednici hrvatske Vlade. 

Premijer je ozaren, ministri su sretni, predsjednik šalje čestitke, političari se tapšaju po junačkim ramenima. Svatko uzima svoj komadić zasluga. 

Svima čestitke, od Tuđmana pa do Milanovića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čestita se Tuđmanu što je oslobodio zemlju, Račanu što je predao kandidaturu, Sanaderu što je otvorio pregovore, Kosorici što ih je završila, Milanoviću što je ispunio i zadnjih deset uvjeta. 

Svima njima treba čestitati što su ovu crkotinu od države doteglili do Europske unije. 

I Račanu koji je ratovao s Haagom, i Sanaderu koji je državu pretvorio u sultanat, i Kosorici koja ga je strpala u zatvor, i Milanoviću koji je obavio i zadnju formalnost. 

Dobro znamo što je bilo dok smo bili 'pod prismotrom'

Može Stefan Füle pričati koliko god hoće o tome da je "priča o Hrvatskoj priča o uspjehu", te kako je "Hrvatska pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja". Mi dobro znamo što se događalo dok je Hrvatska, kako on kaže, "bila pod posebnom prismotrom, u posebnom režimu". 

Bojimo se i pomisliti što bi se tek dogodilo da nas nisu kontrolirali. 

Jer, i pod tim EU povećalom Hrvatska je postala leglo političke korupcije i institucionalnog kriminala. Kupovali su se vijećnici na lokalnim izborima, osvajala vlast pomoću lažiranih biračkih spiskova, isisavao novac iz državnih poduzeća, nije se plaćao porez, niti smo se mogli pouzdati u vladavinu prava. 

Pravosuđe je bilo u službi vlasti, mafija je imala svoju državu, ratovalo se s Haagom, odustajalo od ZERP-a, potpisivalo nedorečene međunarodne sporazume, širila homofobija i njegovalo nacionalizam, pogodovalo tajkunima, toleriralo Bandića i Keruma... 

Treba li još nabrajati? 

A nitko se nije zahvalio hrvatskim građanima

I onda Ivo Josipović zahvaljuje svim dosadašnjim šefovima Vlada i saborskim zastupnicima, ali i "svima onima koji su omogućili da se Hrvatska nađe u prestižnom europskom društvu", a premijer Milanović upućuje zahvale "svim predsjednicima Vlada, ministrima, svim službenicima i činovnicima". 

Nitko, međutim, nije spomenuo hrvatske građane. 

Oni su zaslužni jer su izdržali sve što su im političari godinama servirali. Europske snove i domaće prevare, velike parole i još veće krađe, priče o Obećanoj zemlji i hrvatskom ognjištu. 

Čak i onda kad smo najviše napredovali prema Europskoj uniji, izgledalo je kao da se sve više raspadamo. 

Draže je kad se pohvala malo 'podmaže'

Kome je onda do čestitki, zahvala i pohvala? 

Možemo se radovati što postajemo članica Europske unije, ali još uvijek nemamo pravo vjerovati da smo postali europska država. Ako to nismo postali u ovih deset godina koliko smo se - na silu i uz ucjene - prilagođavali uvjetima EU, kako ćemo to postati sad  kad je monitoring službeno završio? 

Možda je to razlog zašto nam Füle i ovom prilikom maše pred nosom mamcem od 650 milijuna eura. Milanović na pohvalama "zahvaljuje od srca", nama je ipak draže kad se ta pohvala malo "podmaže".

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang