Obavijesti

Kolumne

Komentari 157

Za Hrvatsku je ipak najopasniji populizam HDZ-a, Mosta i KGK

Za Hrvatsku je ipak najopasniji populizam HDZ-a, Mosta i KGK
1

Premijer Plenković u nekoliko je navrata poručio da će se boriti protiv populizma koji urušava sustav. Mislio je na Živi zid i njegove populiste, ali njihova politika ipak se ne može mjeriti s populizmom HDZ-a.

VIDEO

Dok se Ivana Pernara iznosi iz Sabora i naganja po školama, dok se on naveliko fotografira sa srednjoškolcima i pred njima glumi političku zvijezdu, premijer Andrej Plenković poručuje da je njegov glavni zadatak u narednom razdoblju borba protiv populista.

"Dosta je bilo! Ne može ekipa koja malo ili ništa ni o čemu ne zna urušavati sustav", prenijeli su Plenkovićeve riječi njegovi bliski suradnici, uz dodatak da će se premijer "svim političkim sredstvima boriti da se populizam ne proširi na političkoj sceni".

U svjetlu dolaska Donalda Trumpa na čelo SAD-a, kao i jačanja bulumente populista i ekstremista po Europi, to bi doista izgledalo kao hvalevrijedna inicijativa.

Kad ne bi dolazila od predsjednika HDZ-a.

Rodonačelnik populizma

Ne samo da je nečuveno da se HDZ kao rodonačelnik populizma bori protiv populista i da se HDZ kao rodonačelnik ekstremizma bori protiv tog istog ekstremizma, već se stranka koja je u ovih 25 godina pokazala na koje sve načine može uništiti Hrvatsku sada predstavlja kao glavni borac protiv onih koji bi mogli Hrvatskoj učiniti to isto.

U prvom redu protiv Ivana Pernara i ekipe iz Živog zida.

Zamislite samo, stranka koja ponavlja da "zastupa sve građane Hrvatske", stranka koja je dala predsjednicu koja poziva na zajedništvo, a životari na podjelama, stranka koja nas uvjerava da jedina ispravno tumači nacionalne interese, da pronosi jedinu istinu od Domovinskom ratu i hvali se kako najbolje zna što hrvatskom čovjeku treba, sada se bori protiv takvih, ali deset puta slabijih.

Zaboga, HDZ koalira s Mostom, vrhunskom populističkom platformom prepunom nacionalnih mesija, spasitelja, moralista, licemjera i otvorenih neznalica, pa se svejedno usudi tvrditi kako će stati na kraj populistima i neznalicama iz Živog zida.

HDZ urušava sustav

HDZ, upozorava Plenković, borit će se protiv onih koji "urušavaju sustav". Kao da nije HDZ taj koji je godinama urušavao taj sustav preko korupcije, nepotizma, preko pravosuđa, Ustavnog suda, preko državnih tijela, Vlade i Sabora. 

Premijer ruši odluke Odbora za etiku u znanosti, Gordan Jandroković ruši Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Plenkovićev HDZ bori se protiv onih koji "ne znaju ništa". Kao da se HDZ danas ne brani kako nije znao ništa o Sanaderovoj prodaji INE i kao da se odavno nije ukorijenila uzrečica kako "HDZ ništa ne zna, ali zna pobjeđivati na izborima, iznad i ispod stola".

HDZ se danas ponosno bori protiv onih koji "lažu narod", iako je ta stranka prije pola godine u Ustavni sud postavila osobu koja se lažno predstavljala. HDZ se bori protiv populističkih obećanja, iako je upravo ta stranka nedavno obećavala tisuću eura za svako novorođeno dijete.

I kao da Plenković nije, u maniri nepatvorenog populista, obećao da će vratiti INA-u u okrilje države. I kao da HDZ nije obećavao da će pomoći siromašnima, a onda povećao plaće najbogatijima.

Buja ekstremizam

Premijer Plenković tvrdi kako je njegov glavni zadatak "jačanje mainstreama". Pa unatoč tome ekstremizam još uvijek buja: njegov zastupnik Stevo Culej optužuje zastupnike da "lažu kao srpski Cigani", po Hrvatskoj niču - i ne skidaju se - ploče "Za dom spremni", a na HTV-u se u središnjem Dnevniku ovih dana prvi puta u 20 godina čula rečenica kako se "tvrdi da je u Auschwitzu ubijeni milijun ljudi", premda su sve žrtve nisu popisane imenom i prezimenom.

To se sada događa za Plenkovićeva mandata.

Pa ako nekoga smeta (a trebalo bi smetati) Pernarovo hodočašće po srednjim školama, zajedno s njegovim mahnitanjem u parlamentu, onda bi isto tako trebao imati na umu da je sve to ništa u usporedbi s HDZ-ovim podržavanjem pučističkih skupova na splitskoj Rivi ili sponzoriranjem šatoraških prosvjeda ili stimuliranjem stožeraških čekićanja po ćiriličnim pločama.

Nije sve to radio Andrej Plenković, ali to je radila njegova stranka u kojoj je on uredno sudjelovao i na njezinim se listama kandidirao. Uostalom, sudjelovao je na izbornoj listi s Ružom Tomašić koja je u kampanji za Europski parlament poručila da je "Hrvatska država Hrvata, a svi ostali su samo gosti".

Asistencija Mosta

Sadašnji premijer od toga se nije ogradio, a kamoli to kritizirao. Niti je javno ukorio Milijana Brkića nakon njegove izjave da oni koji se osjećaju ugroženima u Hrvatskoj mogu otići tamo gdje neće biti ugroženi. Niti je podigao obrve na slične izjave predsjednice države.

Plenković je u pravu, populizam je doista opasnost za Hrvatsku.

Ali opasnost je u prvom redu populizam HDZ-ova tipa. Uz asistenciju Mosta, naravno.

Nacionalistički populizam, populistički ekstremizam, ignorancija, korupcija, izazivanje podjela u društvu, podjele na dobre i loše Hrvate, na "nas i njih", na one koji "vole i ne vole Hrvatsku", sve su to klasični simptomi HDZ-ove vladavine.

Treba li brojati koliko puta je HDZ lagao, obmanjivao, huškao i manipulirao?

O tome se u ovih 25 godina sve već napisalo.

Ivan Pernar uz sve svoje napore i sumanute pokušaje nikada Hrvatsku neće uspjeti zatrovati do one mjere kako ju je zatrovao HDZ, skupa sa svojim partnerima od ekstremističke desnice do moralističkog centra, uz nesebičnu asistenciju katoličkog klera.

I zato, Plenković i HDZ se zapravo ne bore protiv populizma. Oni se bore protiv populističke konkurencije. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith