Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Da, stručnost gubi bitku pred politikom - čak i u zdravstvu...

U zdravstvenoj ustanovi, naravno, ne možete raditi ako niste medicinske struke. Ali zato na čelo te ustanove možete doći ako ste medicinar i ako ste bliski političkoj opciji koja i tamo želi vladati

VIDEO

“Neću politiku u svoju butigu”. Ponavljao je to neprestano brico Meštar u kultnoj seriji Velo misto, znajući dobro koje zlo politika može donijeti kada se uvuče tamo gdje joj nije mjesto. Pa iako je riječ o seriji, trebali smo se, danas to dobro znamo, pridržavati ove rečenice kao neke svete mantre. Da smo to činili, možda sada ne bismo svjedočili društvenoj katastrofi neviđenih razmjera i situaciji da politiku imamo u svakoj pori postojanja, a ponajviše tamo gdje ne bi smjela ni pokucati na vrata – u javnim institucijama, gdje bi trebala dominirati stručnost na dobrobit svih nas.

U zdravstvenoj ustanovi, naravno, ne možete raditi ako niste medicinske struke. Ali zato na čelo te ustanove možete doći ako ste medicinar i ako ste bliski političkoj opciji koja i tamo želi vladati. Svi znamo koliko je pogubno kada jednom bolnicom drma politika, jer njezin se mulj vertikalno spušta s vrha u svaku žilicu tog kompleksnog sustava. Pritom ponajviše stradava stručnost koja, tragično, gubi bitku pred politikom, jer mnogi, bez obzira na svoja znanja i kompetencije, postaju politički nepoželjni.

Posljedično, stradavamo i mi. Pacijenti. Pa je utoliko zanimljiviji i pozitivniji primjer zagrebačke Klinike za tumore koja od prije nekoliko dana u svojim stručnim redovima ima prof.dr. Leonarda Patrlja, vrhunskog abdominalnog kirurga koji podržava HDZ.

U Klinici za tumore je odnedavno i kirurg prof. dr. Mate Majerović, također blizak toj stranci, a prije njega došao je i dr. Hrvoje Tomasović, liječnik političar desničarskih stavova. Pritom je ravnatelj Klinike za tumore, prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak, ljevičar i SDP-ov savjetnik za zdravstvo. Pa tako svi ovi ljudi, iako imaju različite političke i svjetonazorske stavove, u kontekstu medicinske stručnosti funkcioniraju kao cjelina. I to je jedini ispravan način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ostaviti politiku na ulaznom pragu, a koalirati pameću, znanjima, vještinama i vizijom. Na kraju krajeva, to ne samo da se može, nego se i mora.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.