Obavijesti

Kolumne

Komentari 212

Da, to je HDZ-ova demokracija. Ali ima još puno gore od toga...

Da, to je HDZ-ova demokracija. Ali ima još puno gore od toga...
1

"Ovo je demokracija, ovo je HDZ, ovo je njihova politika slobode govora i demokracije, to su njihove metode!", vrištao je Pernar dok su ga iznosili iz sabornice. Ali Plenković i Kitarović otkrivaju da ima još gore od toga.

VIDEO

"Ovo je demokracija, ovo je HDZ, ovo je njihova politika slobode govora i demokracije, to su njihove metode!".

Nažalost, nije demokracija samo ono o čemu je urlao Ivan Pernar dok ga je saborska straža prošlog petka, zajedno s njegovim kolegama iz Živog zida, deložirala iz Sabornice po nalogu predsjedavajućeg Hrvatskog sabora Željka Reinera.

Bila je to tek najslikovitija manifestacija demokracije o kojoj je Pernar vrištao, dok mu se Stevo "Krvave gaće" Culej unosio u lice i proklinjao one koji su ga poslali u Sabor.

To Hrvatska još nije doživjela, ali zaslužila je to vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, iza toga i ispod svega kriju se suptilni i manje suptilni pokazatelji o stanju demokracije u mandatu ove vlasti, od Pantovčaka do Markova trga.

Recimo, kad smo već kod Živog zida, u takvo shvaćanje demokracije spada i uvrijeđena primjedba premijera Andreja Plenkovića zastupniku Branimiru Bunjcu kako se "usudi pitati" čiji je on projekt.

Kao da premijer ne odgovara zastupnicima koji su ga birali.

Ignoriranje državnih tijela

No to je najmanji problem. Puno je veći problem to što premijer uporno odbacuje odluke državnih tijela i povjerenstava.

Odbacio je odluku Odbora za etiku u znanosti u vezi plagijata ministra Pave Barišića, kao što je unaprijed donio vlastitu presudu o Martini Dalić, prije pravorijeka Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, poslavši čak Gordana Jandrokovića da javno zaprijeti promjenom načina rada tog tijela.

Neće se dobro provesti oni koji propituju Plenkovićeve ministre.

U ovakvo viđenje demokracije uklopila se i predsjednica države sa svojim optužbama protiv medija za mobing, optužbama protiv kritičara da im "hrvatska država ništa ne predstavlja", prozivanjem "emisara koji šire defetizam", pa i nimalo suptilnim porukama da se "slobodno mogu iseliti oni koji smatraju da im u Hrvatskoj nije dovoljno dobro".

Neke se, dakle, iznosi iz sabornice, druge se javno šalje preko granice.

U takvu demokraciju sigurno spada i napad Vlahe Orepića na instituciju Ustavnog suda, kao i sam kadrovski odabir članova Ustavnog suda iz redova HDZ-a. Spada i netransparentan rad Vlade, kao i misteriozno putovanje predsjednice države u vezi putovanja u SAD. 

Pernar plaća piće

Možda se Pernara spektakularno iznosi iz sabornice - za što bi im zastupnik Živog zida trebao makar platiti piće u kantini -  ali mnogo pogubniji je odnos ove vlasti, navodno tako diplomatske, umjerene, proeuropske, umivene i kulturne, prema medijima, kritičarima, protivnicima i suparnicima.

Premijer Plenković u nekoliko je navrata pokazao da ne može otrpjeti napad i kritiku, pa čak ni tako jeftinu provokaciju kao što je bila ona Branimira Bunjca s pitanjem "čiji je on projekt". 

Kao što iskazuje prezir prema zastupnicima, tako pokušava nametnuti svoj pravorijek oko stvari i tema koje ne samo da nisu u njegovoj nadležnosti, nego on u njima nije nikakav autoritet.

Ali u premijerovu taštinu se ne dira.

Država, to je Kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svojim napadom na novinare, medije, kritičare, manjine, na one koji je "mobingiraju", one koji je "onemogućavaju u obavljanju posla", one koji su "defetisti" i ne vole državu, kao i s ignoriranjem javnosti u vezi putovanja u Ameriku, iskazuje već toliko puta primjećenu tendenciju da podredi državu sebi i svojim interesima.

Kao da na tu dužnost nije izabrana, nego nekom višom, po mogućnosti božanskom silom instalirana.

To je mnogo maligniji odnos prema demokraciji, od pukog deložiranja zastupnika koji nisu prestali gristi jabuku i dobacivati iz klupe.

Plenković nastupa s aurom nedodirljivosti koja je jednako odraz njegove narcisoidnosti koliko i mesijanskog pristupa dužnosti na koju je stupio nakon tragikomičnog eksperimenta s Karamarkom i Oreškovićem. 

Takav pristup vrlo lako metastazira u autokraciju.

Prezir prema demokraciji

Bez obzira na sve lijepe riječi, učene fraze, umivenost i staloženost, ova vlast otkriva da pati od istih simptoma kao i prethodne HDZ-ove vlade: nekompetenciju pokrivaju nezamjenjivošću, kritiku zatiru domoljubljem, javnost doživljavaju kao publiku, a medije kao poslugu.

I ponekad će to eskalirati u fizički obračun sa neposlušnim zastupnicima, kao s Pernarom i Sinčićem, ali iza toga i ispod svega krije se bazični prezir prema demokraciji. 

Ne nužno demokraciji za koju Stevo Culej kaže da je "nos'o krvave gaće po Velebitu", a o kojoj je Pernar vrištao dok su ga nosili za ruke i noge, već prezir prema demokraciji koja podnosi kritiku, poštuje institucije, odgovara javnosti, ne deložira zastupnike, ne tjera nezadovoljnike, ne optužuje kritičare i ne disciplinira medije.

Barem se od Plenkovića i Kitarović kao karijernih diplomata očekivalo da to shvate. 

Ali vlast je očito postala jača od njih.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu