Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Dat će Bog i Borg: Ostvarena simbioza Brkića i Plenkovića

Dat će Bog i Borg: Ostvarena simbioza Brkića i Plenkovića
1

Plenković i Brkić našli su se u pat poziciji: HDZ ne može opet rušiti svoju Vladu, a Plenković mora ulaziti u kompromise i dealove s Brkićem i njegovom frakcijom. I umjesto na gubitku, svi će misliti da su na dobitku

VIDEO

"Mi smo već jednom napravili jednu glupost prije godinu i pol dana", priznao je Milijan Brkić kad se "zašušurilo" u HDZ-u oko Istanbulske konvencije, "i daj Bože da je to zadnji put kad smo sami rušili svoju Vladu”.

E pa sad ćemo vidjeti što će dati Bog. Prije nego im uzme Borg.

Brkićeva izjava od prije dva mjeseca iščitala se kao proročanstvo koje se ne smije pogaziti, čak ni sada kad je Andrej Plenković od neprikosnovenog lidera postao HDZ-ov teret.

Istodobno, u situaciji kad se predsjednik HDZ-a nakon samo dvije godine ponovno mora vaditi iz potencijalno korupcijskog skandala, Brkićeva izjava postala je uteg frakciji koja bi Plenkovića željela smaknuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali ne može opet rušiti svoju Vladu.

Trt, mrt, život ili smrt

Uglavnom, svi su se odjednom našli u pat-poziciji: HDZ ne može rušiti Plenkovića, a Plenković više ne smije provocirati HDZ. 

U ožujku se Brkić uzdao u Božju pomoć da ne ponove isti scenarij kao s Karamarkom, ali kako se Bog kreće tajanstvenim putevima, sada se čini da je on stvorio "ravnotežu (ne)moći".  

Imenovanja dvojice Karamarkovih ministara iz one nesretne Timove vlade pokazuju da je Plenković od osobe koja će mijenjati HDZ postao predsjednik kojeg je HDZ počeo mijenjati prije nego što će ga smijeniti.

Afera Hotmail nije, dakle, toliko poslužila Milijanu Brkiću i njegovim zaplotnjacima da presude Plenkoviću, jer bi time presudili i stranci, koliko im je poslužila za discipliniranje predsjednika. Omogućila im je da njime upravljaju dokle god ih drži na vlasti.

Zadnji borgovac

Tomislav Karamarko ne bi preživio ovu aferu, to je posve sigurno. Ali da nije tada bilo Karamarka, ne bi je sada preživio ni Plenković.

Jer, razmislimo malo: dok se Plenković danas svađa s Božom Petrovom da je i on znao sve o grupi Borg i lexu Agrokor, istodobno podsjeća javnost da je on zapravo ostao još jedini u Vladi koji je sve znao. Most je ispao, Dalić je otpala, Zdravko Marić je nesmjenjiv... 

I Plenković je ostao zadnji 'Borgovac'.

Afera Hotmail poslužit će stoga Brkiću i njegovoj frakciji kao batina za kontroliranje premijera, dok će vlast biti mrkva koju je Plenković čvrsto zagrizao i ne izgleda kao da je se spreman odreći, barem ne pod ovakvim okolnostima.

Njemu treba sjajnija odskočna daska za Bruxelles.

Nema do Plenkija

Tko zna, da Brkić ima na vidiku boljeg kandidata možda bi išao u smjenu Plenkovića i promjenu mandatara, otprilike kao u slučaju rošade Sanader-Kosor. Ali nitko ne bi bolje od Plenkovića držao ovu tanku koaliciju na okupu, neki su se čak i javno očitovali da podržavaju jedino Plenkovićev HDZ u Vladi.

I tako, svi su na dobitku: Pupovac i ekipa imaju svoje "manje zlo", Plenković ima Vladu, Brkić ima kontrolu nad Vladom, HDZ ne mora rušiti svoju Vladu, a Hrvatska ne mora na izbore. 

Pa ni Davor Bernardić.

U međuvremenu, Bog i Borg držat će stvari pod kontrolom.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Sramota Pridea: Napadati HDZ zbog korupcije nekih je OK. Ali nije OK napadati ih zbog intime
KOLUMNA DADE MILASA

Sramota Pridea: Napadati HDZ zbog korupcije nekih je OK. Ali nije OK napadati ih zbog intime

Plus+ Teško se oteti dojmu da su profesionalni LGBT aktivisti ovim potezom samo dali nove ideje mračnim kvazi-katoličkim aktivistima da i oni slože nekakve svoje liste javnih homoseksualaca s pozivima na ostracizam

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković