Obavijesti

Kolumne

Komentari 11

Dnevnik jedne mladenke: Koliko para, toliko i muzike. Ili?

Dnevnik jedne mladenke: Koliko para, toliko i muzike. Ili?
1

Sada su jako popularni tamburaši koji sviraju za vrijeme dnevne fešte, neću valjda imati misu bez glazbe, pitali su se neki, a za navečer nam treba bend. Ili DJ?

VIDEO

Još u osnovnoj školi, nastupala sam u crkvenom zboru. Moji prijatelji danas tvrde da je voditeljica tog zbora bila gluha. Istini na volju, ne mogu im zamjerati. Moja solistička izvedba jedne popularne pjesme atraktivne pjevačice upitnog morala zacijelo bi imala milijun pogleda na YouTubeu da nije na moj zahtjev skinuta s njega. Nastup nikog nije ostavio ravnodušnim i značio je ujedno i početak i kraj moje glazbene karijere. 

Zapravo kraj, kao što rekoh, sve je počelo sa zborom u kojem sam samo zijevala i krajičkom desnog oka gledala I.B. u kojeg sam bila ludo zaljubljena. On je zapravo bio razlog početku moje pjevačke karijere. Uskoro se udajem za jednog drugog „dječaka“ i ovdje mu, crno na bijelo, obećavam da neću nastupati na našem vjenčanju.

Prema svemu navedenom, jasno je da odluka o izboru glazbe nije na meni.  Ali prije nego dođemo do izbora izvođača, jedno važno pitanje koje nisam znala da je potrebno postaviti jest – što podrazumijeva  „izbor glazbe“? Da, nisam ni ja znala da postoji više odgovora na to pitanje. Kad netko spomene glazbu na vjenčanju, odmah pomislim na bend koji svira za vrijeme večere, ili? Ne ili, nego i!

Tamburaši, zbor, bend, pa i trubački orkestar?

Sada su jako postali popularni tamburaši koji sviraju za vrijeme dnevne fešte, ako postoji takva, a moj odabranik je imao čak ideje o trubačima koji bi uletjeli poslije ponoći. Na sreću, ideje su pale u zaborav u mnoštvu drugih troškova. „A tko će ti svirati u crkvi, nije valjda da ćeš imati misu bez glazbe?“ Eh da, i to nam treba! Da rezimiramo, tamburaši, crkveni zbor, bend za svečanu večeru i možda trubači. Ili DJ. Čula sam da je i to popularno. Govorimo li ovdje o vjenčanju ili koncertu? 

Prije odabira izvođača, potrebno je odlučiti koje kategorije izvođača želimo. Želim Ave Mariju za vrijeme ceremonije u crkvi – traži se crkveni zbor! Bend za večeru – bez njega ne možemo! Tamburaši i/ili trubači? Tu su se lomila neka koplja, ali smo ipak odlučili da to budu tamburaši koji će biti angažirani i za vrijeme večere, dok je bend na pauzi, važno je da glazba nikad ne prestaje!

Vrijeme je za odabir pojedinih izvođača. Kao što rekoh, moje mišljenje ne dolazi u obzir! Nije ni On baš Pavarotti, ali pored Ave Karabatić (čitaj: mene) definitivno ima prednost. Najvažniji nam je ipak taj večernji dio pa smo se prvo pobrinuli za to. Odluka je jednoglasno pala na bend koji smo slušali na vjenčanju dragih prijatelja, relativno mladi dečki i jedna pjevačica, nismo se toliko obazirali na izbor pjesama koliko na činjenicu da je bilo jako veselo i da su napravili izvrsnu atmosferu, od samog ulaska mladenaca pa sve do gašenja svjetala. 

Nije bilo tamburaša, a nisu nikome ni nedostajali. I sve super, zovem ja, pitaju datum (13 mjeseci ranije) i gle čuda  - zauzeti su! "Panika, bend je zauzet, što ćemo sada?!" - glasila je moja poruka Njemu. "Traži dalje" - bio je njegov odgovor. Da, ja, ista ona koja je zijevala u crkvenom zboru. Pregledavanje milijun DVD-ova s vjenčanja u potrazi za savršenim bendom ne dolazi u obzir. Nemam ni vremena ni živaca za to, a ni sluha, što je najvažnije. Upitali smo par ljudi za preporuke i sljedeći bend koji sam nazvala svira na našem vjenčanju. Nismo ga čuli ni on ni ja. Ako se osvrnem na detalje svih ostalih potraga – potpuno nesvojstveno meni. Znate što? Baš me briga! Vjerujem u sve mlade ljude koji će učiniti tu večer najljepšom u našem životu!

Na kraju imam sve...

Tamburaši? "Nisam pala na glavu da dajem novac još i za to!" – bilo je moj odgovor na pitanje koje ćemo tamburaše imati. U međuvremenu sam očito pala jer smo i njih rezervirali. I za dan i za noć, kad je bal, nek' je maskenbal.  Možda da i nekog DJ-a zovnemo? U slučaju da ovi budu na pauzi u isto vrijeme! 

Nismo komplicirali s crkvenim zborom, bit će to onaj u kojem sam i ja svojevremeno nastupala. Onaj s gluhom voditeljicom. Sad ima novu, prošlo je ipak mnogo godina. Nisam je ja stajala otkaza, jednostavno je došlo vrijeme za penziju. Barem se nadam.

Svaku priču završim isto pa tako ću i ovu. Uzalud su svi ovi bendovi ukoliko raspoloženje nas dvoje taj dan ne bude na vrhuncu. I naših prijatelja naravno! Možda bend bude preglasan, tamburaši dosadni,  a voditeljica zbora pogriješi koju notu – ukoliko smo mi sretni, ništa drugo nije važno! Zašto onda panika oko svega? Ah, znate onu – zašto jednostavno, kad  može komplicirano! Ali kompliciranost je pri kraju, vjenčanje samo što nije pokucalo na vrata! Uh…

Ovu kolumnu omogućila je Prahir zlatarnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu