Obavijesti

Kolumne

Komentari 28

Dnevnik mladenke: Prije braka dugovala sam posjet Londonu

Dnevnik mladenke: Prije braka dugovala sam posjet Londonu
1

London, I'll be back!: Kuma i ja, netom nakon objave zaruka, odlučile smo prije vjenčanja otputovati same, bez boljih ili lošijih polovica i par dana zaboraviti na sve!

VIDEO

Posljednjih dana svi svjetski mediji bruje o rođenju budućeg britanskog kralja/kraljice! I evo, konačno se rodio! Nek' mu je sa srećom, kao i ponosnim roditeljima. Istini na volju, uvijek su mi bili simpatični. 

Toliko da kampiram pred bolnicom/palačom ili gledam livestream (čitaj: vrata bolnice) na netu 14 h – ni blizu, ali tko voli, nek' izvoli! Oni nisu tema ove kolumne, ali zato grad u kojem se dječak, isprike princ, rodio jest. London. Za meni najbolji grad na svijetu, potpuno drugačiji od svega što sam vidjela. 

London nije spektakularno lijep, ali način na koji „diše“ me doslovno obara s nogu. Prizor koji vidiš kad izađeš iz podzemne na Camden Townu je toliko drugačiji od onoga u Westmisteru da pomisliš da si ne samo u drugom gradu, već možda i u drugoj državi! Stekneš dojam da tu žive sve nacije na svijetu i upravo taj kaos svega i svačega, uštogljenih Britanaca i neobičnih doseljenika sa svih strana svijeta, daje tu čarobnu notu i poželiš ostati u tom gradu zauvijek!

Ok, kakve sad to veze ima  s kolumnom i vjenčanjem?! Baš nikakve! U tom i jest stvar – moja kuma i ja, netom nakon objave zaruka, odlučile smo prije samog vjenčanja otputovati negdje, same, bez boljih ili lošijih polovica, maknut se od svih obaveza i na par dana zaboraviti na sve! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Doduše, ne baš na sve, imali smo u planu kupiti neke sitnice za vjenčanje, ali najviše vremena provesti u šetnji, razgledavanju i posljednjem predbračnom shoppingu! Da vam odmah uštedim vrijeme na pisanju komentara – da, da, najgora, najrastrošnija, najsebičnija – netom prije svadbe odlazi na odmor, na lomaču s njom! 

London je moje posljednje predbračno putovanje, ali ovo sigurno nije posljednji posjet Londonu

Oni koje zanima putopis buduće mladenke i ono što je ona pronašla zanimljivim u London ili voliš ili mrziš. Prema njemu ne možeš imati podijeljeno mišljenje. Ja sam imala nesreću da ga On mrzi te definitivno nećemo provoditi produžene vikende tamo, unatoč jeftinim letovima EasyJeta. Zato sam odlučila da to bude moje posljednje predbračno putovanje, ali ne i posljednji posjet Londonu, naći ću već razlog da odem tamo ponovno.  

Što reći o Londonu? Osim da je savršen, no to sam već rekla. Što posjetiti u moru znamenitosti,  a tako malo vremena? Da, uvijek je premalo vremena jer uvijek imate što za vidjeti. Svugdje ćete pročitati da je London jaaako skup. Istina. Ali isto tako, neke od najzanimljivijih i najvažnijih znamenitosti u Londonu su besplatne – British Museum, National Gallery, National Portrait Gallery, Tate Modern, Tate Britain, Science Museum, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum, Museum of London itd. I nitko vam neće naplatiti hranjenje vjeverica u Hyde parku niti ručak na klupici u Green Parku. Doduše, morate platiti ručak, preporuka – Tesco, njihova verzija Konzuma gdje imate prilično jeftinih robnih marki te se možete najesti za sitne novce. Prelazak preko famoznog Tower Bridgea – također besplatan, a fotografije su neprocjenjive, kao i s Westminsterskog mosta odakle puca pogled na Parlament s jedne, a London Eye s druge strane. 

Bio je to moj najdraži dio Londona, sve do posjeta Notting Hillu. I ne zbog istoimenog filma i famoznih plavih vrata, nego živopisnih ciglenih kućica, šarenih ograda, cvijeća i veselih okućnica, ali i zbog poznate tržnice koja svoja vrata posjetiteljima otvara subotom. Portabello Market. Ulica duga par kilometara kojom se slijeva more turista, a s obje strane izlagači nude sve i svašta, od replike zaručničkog prstena Kate Middleton, preko starih gramofonskih ploča do ekskluzivne šminke nepoznatog podrijetla koju prodaju doseljenici iz ex Yu. Naići ćete tu i na trgovine poznatih marki, nešto starijih kolekcija i nižih cijena (Hunterice za 40 funti, pa tko voli nek izvoli), ali i lokalne dizajnere vintage stvari gdje sam upecala „poštarsku“ torbu kakvu je 70-ih nosila moja mama. 

Prekrasnih restorančića, ali i uličnih prodavača ima na sve strane tako da ne možete ostati gladni. Još jedna poznata Londonska tržnica je Camden Market u sjevernom Londonu i kao što sam rekla u uvodu – to je jedan potpuno drugi svijet. Moderan i alternativan, glazba na sve strane, saloni za tetovaže, Mickey Mouse i Spock se šeću ruku pod ruku, ovdje je uistinu sve moguće. Šetnja će vas  dovesti do Stables Marketa, nastalog na mjestu nekadašnjih staja i bolnice za konje, koji opet priča neku novu priču. 

Prodaje se tu hrana iz svih dijelova svijeta, prodavači su jako uporni u nagovaranju da isprobate, ali mi smo se ipak odlučile za provjerene meksičke tortilje. Najveća tortilja koju sam ikad vidjela + umaci + prilog = 5 funti. Možda najbolji ručak koji sam pojela u Londonu, a zasigurno i najobliniji. Osim navedenih tržnica, i mnogih drugih za koje nije bilo vremena, najpoznatija shopping ulica u Londonu ne treba posebno predstavljanje – Oxford street. Iako sam čitala o brojim drugim s možda raznolikijom ponudom, dalje od ove nisam imala potrebu ići. Dva kilometra duga ulica prepuna raznih dućana koji će zadovoljiti i najzahtjevniju publiku, od onih koji nose 20 £ u novčaniku do onih malo dubljeg džepa. Za 20 funti u Primarku kupite majicu (3  £), hlače (8  £), tenisice (6  £) i malo manju torbicu (3 £). I ništa nije na sniženju. O kvaliteti neću raspravljati, kao što rekoh, sva odjeća pronađe svog kupca. Ukoliko tražite dugovječnost, svratite u Harrods, ali dodajte nulu ili dvije na ovih 20 funti. 

Ono što bi moglo biti zanimljivo budućim mladenkama i ono gdje sam ja provela dosta vremena je Debenhams, robna kuća koja u svojoj ponudi nudi sve za vjenčanja, od samih vjenčanica (replika haljine Pippe M.), odijela, haljina za kume i djeveruše do haljinica i cipelica za dječicu koja nose prstenja, cvijeće itd.  Ni slučajno zaobići ako je vjenčanje na pomolu, barem za inspiraciju!

Ali ne dopustite da vas London prestraši, ne morate biti Donald Trump da biste uživali u njemu

Smještaj u Londonu? Uh, za to nemam dobar savjet, osim poslati nekog od rodbine ili prijatelja tamo pa im ići u posjet. Ili rodbini od prijatelja – kao u mom slučaju. Nakon ne tako dobrih iskustava s hotelom i hostelom, ovo posljednje se učinilo jako dobrom prilikom i uistinu sam uživala. V., hvala ti na tome!

I mogla bih ispisati još stranice i stranice o ljepotama Londona, ali klik na google i sve ćete pronaći, od cijena prijevoza do najpopularnijih (i najskupljih) znamenitosti. Ali ne dopustite da vas London prestraši, ne morate biti Donald Trump da biste uživali u njemu. Za obilazak navedenih besplatnih znamenitosti potrebno vam je barem pet dana. I više od toga ni ne morate vidjeti. Ukoliko uživate u šetnji, ne morate ni koristiti gradski prijevoz. Da, grad je ogroman, ali na svakom koraku je neki park u kojem se možete ispružiti koliko ste dugi i široki i odmoriti za nastavak šetnje. Svaki kutak krije nešto novo. ne dopustite da vam promakne.

Ja sam natrag u Lijepoj Našoj i pripremam posljednju predbračnu kolumnu, vjenčanje je iza ugla!

Ovu kolumnu omogućila je Prahir zlatarnica.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu