Obavijesti

Kolumne

Komentari 63

Dok tuđe fašiste osuđujemo, ove domaće fašiste toleriramo

Dok tuđe fašiste osuđujemo, ove domaće fašiste toleriramo
1

Provokacija talijanskih fašista u Rijeci bila je dobra pokazna vježba za HDZ i Kolindu Grabar Kitarović. Koja je izbacila Tita s Pantovčaka, a pravdala Pavelića. Lako je po tuđim fašistima mlatiti. Što je s domaćim?

VIDEO

Još se nismo obranili od "desetak tisuća" islamskih ekstremista iz Bosne i Hercegovine, još se nismo oduprli najezdi migranata, nije se još razriješila ona provokacija "srpskih vojnika" na istočnoj granici, a evo sad su talijanski fašisti provalili u Rijeku.

Hrvatska je, ukratko, pod najezdom. U stanju pripravnosti. Okružena sa svih strana. Gotovo u ratnom stanju. 

Šačica talijanskih fašista pod nazivom "Vodoinstalateri" objesila je zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču povodom stote obljetnice fašističkog zauzimanja Rijeke, što je uzbudilo hrvatsku javnost i mobiliziralo državni vrh.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pohvalio se da je "hrvatska policija pravodobno reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske i privela izgrednike", a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je podizanje spomenika D'Annunziju u Trstu i poručila da je "Rijeka bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S velikim "D".

Srbi i Talijani

Hrvatska politika, kao i policija, žurno su, beskompromisno i odlučno reagirali na fašističku provokaciju u Rijeci, kao i na nedavni pokušaj ulaska srpskih kadeta u Hrvatsku, što je Andrej Plenković ocijenio "provokacijom". "Vulinovih 11 ne može nenajavljeno ući. I točka!", kazao je premijer.

Stislo nas je, dakle, sa svih strana.

Hrvatska je jučer rekla "odlučno ne" fašizmu. Doduše, talijanskom.

Onom hrvatskom, domaćem, baš i nije.

Policija hapsi balavce s talijanskim fašističkim zastavama, ali ne i domaće balavce s ustaškim zastavama. Kolinda Grabar Kitarović brani Rijeku, ali izbacuje s Pantovčaka osobu koja je tu Rijeku i Istru i Dalmaciju vratio matici Hrvatskoj. Domovini s velikim "D".

I ta ista predsjednica osuđuje i buni se protiv talijanskog fašizma koji je izrodio i instalirao poglavnika Antu Pavelića, za koga je nedavno pomirljivo konstatirala da na osobu koja je Italiji prodala teritorij "ne može baciti prvi kamen".

S talijanskim fašizmom, takozvanim "Vodoinstalaterima", obračunava se brzo i bez milosti, ali za ustaški ZDS govori se da je "stari hrvatski pozdrav". Bunimo se protiv D'Annunzija, talijanskog pjesnika i fašista, ali dajemo ulice Mili Budaku, književniku i potpisniku rasnih zakona.

Sve je to dobra pokazna vježba.

Plašenje naroda

Dobra pokazna vježba svakako je i plašenje hrvatskih građana najezdom radikalnih islamista iz BiH, kao i muslimanskih migranata koji, tako nam se priča, provaljuju u kuće, kradu i općenito se ponašaju agresivno.

Čak i denunciraju hrvatsku policiju zbog nasilja. 

A da se i ne govori koliko se rat oko srpskih kadeta na granici koji su zaustavljeni jer nisu prijavili put u Jasenovac ni odore u prtljazi, koristi za mobiliziranje birača s obje strane granice. Ili kako je to rekao Zoran Milanović: "Gledam te providne duple paseve između beogradske čaršije i njihovih prijatelja ovdje. Glavno da se o nečemu priča, to odgovara i Vulinu, i Vučiću i Kolindi Grabar Kitarović".

Hrvatska je na slučaju Rijeke pokazala da se želi i može boriti protiv fašizma, pa makar bio utjelovljen u nekolicini provokatora.

Međutim, u operaciji pod parolom "Tuđe fašiste nećemo, domaće fašiste ne damo", predsjednica Republike u prvom redu gazi sama sebi po prstima.

Ustaše s fašistima

Ona koja je izbacila spomenik vođi antifašističke borbe, koja je iskazivala razumijevanje za poglavnika Pavelića te ignorirala provale ustaštva u javnom životu, hvata se antifašističkog nasljeđa kad treba opaliti po talijanskim ridikulima.

I to onima s kojima su ustaše bile u savezu. I to ustaše po kojima su nazvane postrojbe HOS-a i čiji poklič je i dalje u njihovu grbu i na spomenicima. 

Tita više nema u Uredu predsjednice ni na zagrebačkom trgu, ali što bi se dogodilo da Tita nije bilo u ratu protiv talijanskih fašista? O  kakvoj bi "Domovini" (s velikim "D") sada Kolinda govorila?

U Hrvatskoj se pozira s ustaškim zastavama, znakovljem, slikama "djeda ili pradjeda" na ministrovu kaminu, nalaze se opravdanja (i mirovine) za ustaše, ustaše se iz usta predsjednice države nazivaju "borcima za slobodu". Zakonskih sankcija je sve manje i popusta se sve više.

Ustaštvo u Domovinskom ratu

Dok se ganjaju talijanski fašisti po Rijeci, domaćim fašistima pruža se zaštita, odaju se počasti, drže se mise, ustaštvo ulazi u baštinu Domovinskog rata...

Svi ti napadi, provokacije, agresija dobro dođu HDZ-ovoj vlasti da malo razgiba svoje zakržljale antifašističke mišiće ili da razmrda uspavano domoljublje ili da spašava teritorij koji je Pavelić predao, a Tito vratio.

Pa se Tita izbacuje, a Pavelića razumije.

Fašizam, nažalost, nije samo grebanje za teritorij, fašizam je prije svega stanje uma.

I dok teritorij Kolinda Grabar Kitarović i HDZ odlučno brane, sa stanjem uma još uvijek nisu na čistu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.