Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Držala je svijeću Karamarku, a sad će promovirati demokraciju

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Andrej Plenković hvalio je jutros imenovanje Dubravke Šuica potpredsjednicom EK za demokraciju. Kaže da je to "ogroman uspjeh za Hrvatsku". Ipak, Hrvatska nije bila sretna kad je Šuica slijedila Karamarka.

U rano popodne sada već davnog, ali zato ne manje antologijskog, 21. prosinca 2015. godine, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je potpisati tripartitnu koaliciju s Mostom i SDP-om o formiranju zajedničke Vlade.

Karamarkova ekipa izašla je iz Mostovih prostorija uvjerena u ispravnost svog poteza. I taman kad su svi pomislili da je time završio Karamarkov pohod na vlast, Dubravka Šuica stajala je blizu Milijana Brkića i novinarima izjavila nešto što je tada zvučalo vrlo misteriozno: "Nastavljamo s pregovorima, ali na drugačiji način, a ne onako kako očekujete".

Već idućeg jutra vidjelo se da je ta izjava bila znakovita.

Božo Petrov uzrujano je izjurio s konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u najkraćem roku odjurio u HDZ i iznenada potpisao koaliciju s Tomislavom Karamarkom.

Velika sjena

Do danas se još nije utvrdilo što se točno dogodilo da je preko noći Most potpisao savez s onima koji su još jučer prekinuli pregovore. Iza svega toga ostala je velika sjena, a u toj sjeni i znakoviti komentar Karamarkove potpredsjednice Dubravke Šuica.

Pregovori su se očito nastavili, i to doista na "drugačiji  način".

Jutros je, pak, Andrej Plenković održao tiradu na sjednici Vlade u čast imenovanja Dubravke Šuica za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i - demokraciju.

"To je ogroman uspjeh", kazao je premijer. "Ovo su momenti kada bi trebali pokazati razine i visine zadovoljstva i općeg hrvatskog interesa. To je dobro za Hrvatsku, onaj tko radi za opće dobro to bi shvatio".

On je time, naravno, posredno veličao sebe i svoje zasluge, manje je mislio na Šuicu, a najmanje na Hrvatsku. 

Jer, Hrvatska, a naročito njezina demokracija, nisu imali previše koristi od Dubravke Šuica dok je ona bila u Hrvatskoj, pa je teško zamisliti kako će imati koristi od Šuice u Bruxellesu.

Osim da će biti daleko od Hrvatske.

Kolaps demokracije

I dok sada svi - a naročito on sam - hvale Plenkovića i njegovo diplomatsko umijeće, svejedno se polemizira o tome je li Šuica bila prava osoba za tu funkciju. Za funkciju potpredsjednice za "demokraciju".

Naime, ne samo da je demokracija pod HDZ-om u Hrvatskoj doživjela kolaps, a proživljava ga i na dnevnoj bazi, već je na to mjesto Plenković izgurao osobu koja je držala svijeću Tomislavu Karamarku, svojedobno najvećoj prijetnji demokraciji u Hrvatskoj.

Osobi koja je podržavala Karamarkovu politiku, podržavala njegove prijetnje represijom i gušenjem slobode govora, njegove poveznice s (para)obavještajnom zajednicom, njegovo sponzoriranje stožeraških i šatoraških prosvjeda sintetizirane u onoj famoznoj izjavi: "Kakav zakon? Pa to su branitelj!"...

Nema koristi, samo štete

Još do danas nismo dobili objašnjenje što je točno Šuica mislila pod "drugačijim pregovorima" s Mostom, ali je činjenica da je Petrov nakon te najave naprasno promijenio mišljenje i uletio u zagrljaj Karamarku.

Je li to bio trijumf hrvatske demokracije u režiji Dubravke Šuica?

I zašto je njezino imenovanje za potpredsjednicu EK sada dobro za Hrvatsku? Osim što Šuica više nije u Hrvatskoj?

Zato da više nije uz Plenkovića? Ili zato što služi za podizanje spomenika Plenkovićevim diplomatskim sposobnostima?

Nikakve koristi Hrvatska neće imati od Šuice u Bruxellesu, kao što nije imala koristi ni od Šuice u Hrvatskoj. Samo štete.

Kažu da je vrag u detaljima. Ovdje je "vrag" u činjenici koja visi poput slona u prostoriji. Demokraciju u Europi promovira kandidat iz države koja je na najnižim granama po svim istraživanjima demokratskih standarda i sloboda. I riječ je o osobi koja je sekundirala političaru odgovornom za eksploziju mržnje, nasilja, nacionalizma, rasizma i šovinizma.

A tko zna, možda je Karamarko bio vizionar, a Šuica će u Bruxellesu promovirati njegov model demokracije. 

Kojim se, da ne bude zabune, svojedobno koristio i Andrej Plenković. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (49)
  • Ne vjerujem u LEGALNOST IZBORA! Kada jedan mađioničar može pred milijunima na tv ekranu, pred kamerama manipulirat raznim kutijama i predmetima onda i ovi sasvim sigurno mogu jednom jedinom kutijom u svakom izbornom mjestu na način da unaprijed popune kutije po želji a onda ih zamijene na putu do brojačih mjesta sa onim u koje se ubacivalo! NEMA NIKAKVOG ali nikakvog razloga u vrijeme današnjih tehnologija da se SVAKA glasačka kutije ne stavi pod REAL-TIME LIVESTREAM, dakle prijenos glasačke kutije UŽIVO i brojanje glasova na licu mjesta pred kamerama UŽIVOT! Troškova dodatnih nebi bilo, postoje tisuće kamera diljem zemlje po institucijama, spoje se u pola sata, posude dakle i nakon izbora vrate! Kada nebi bilo muljanja nebi bilo razloga da se ovo odavno nije provelo, čak to nitko niti ne spominje! Iz tog razloga ne vjerujem ničemu što Plenković i njegova svita rade i govore kao i svi prije njega! HDZ je svoju "demoNkraciju" pokazao kroz BLOKIRANJE svakog referenduma, oni smrtno zaziru od demokracije! Vini istinu-HDZ lopine ili Ćaća Plenkoviću i "milicija" ti je isti tren za vratom, jel to demokracija? Ma TITO bi bio ponosan!

    12. 9. 2019,   12:21
  • Ova zena je dobro unovcila svoje "domoljublje"

    12. 9. 2019,   12:17
  • Svaka vam cast sjor Klauski. Radi se o Suici svestranoj ulizici vodecima u stranci. Podrzavala je itekako ono nesto sto se odaziva na karamarko koje je otrovalo Hrvatsku, cak sto vise i hvalila ga je na sva usta govoreci da je pravi covjek na pravom mjestu, a nacija se od njega ne ce ocistiti jos ni za cijelo stoljece. Ona je to radila iako je znala da je on podzemlje, mrkli mrak i udbas, ali vrla Dubrovkinja je cinila posao "vell dunn" i na nasu sramotu (ne na svoju, jer ona i moral su u raskoraku, a Dubrovcani znaju i zasto) sada ce se sepuriti po briselskim hodnicima sireci demokraciju ala karamarko...

    12. 9. 2019,   13:26