Obavijesti

Kolumne

Komentari 337

Eto, to je Kolinda: Sarah Palin u "Moje pjesme, moji snovi"

Eto, to je Kolinda: Sarah Palin u "Moje pjesme, moji snovi"
1

Dobili smo predsjednicu koja objavljuje svoju romansiranu biografiju u stilu Paola Coelha i koja već prvog radnog dana kompletira proces podjele hrvatske nacije.

VIDEO

Ona bi htjela biti Evita Peron.

Nažalost, predstavila se kao Sarah Palin u mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi".

Predsjednica koja je "trčala po poljima dok je vjetar šibao njeno rumeno lice", upijala "šum vjetra na vrhuncima planina", i u "zaglušujućoj tišini s pogledom na zelenilo bora, smreke i jele, i plavetnilo neba, mora i otoka i daljini osjećala se slobodnom poput ptice".

A onda odmah po stupanju na dužnost izbacila bistu vođe antifašističkog pokreta iz svog ureda, pozvala fratra da blagoslovi prostorije, za savjetnike postavila sve redom stranačke kadrove i istoga dana posjetila branitelje koji već četiri mjeseca ruše ovu vlast u Savskoj 66.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Coelho, požderi se

Dobili smo predsjednicu koja na službenim stranicama ureda predsjednika objavljuje svoju romansiranu biografiju nad čijom bi se misaonom dubinom zamislio čak i Paolo Coelho, a potom sjeo na obalu rijeke i zaplakao. 

Ali i predsjednicu koja već prvoga dana na Pantovčaku kompletira proces podjele hrvatske nacije. I uvelike osporava čak i one bitne dijelove inauguracijskog govora koji su naišli na oprezno odobravanje javnosti.

I dok se s jedne strane smijemo (ali i zgražamo) nad njezinom pučkoškolskom pastoralom o malenoj seoskoj djevojčici koja je postala predsjednica - pastoralom koja ozbiljno konkurira književnom stvaralaštvu Nives Celzijus - s druge strane otkrivamo kako to Kolinda Grabar Kitarović zamišlja ono zajedništvo u koje se zaklinjala nakon izborne pobjede.

Tako da antifašistima izbaci Tita iz Titove vile, tako da u sekularnoj državi dovede svećenika na blagoslov državnih prostorija, tako da "gleda u budućnost" nalakćena na Tuđmanov stol, tako da vladavinu zakona potvrdi posjetom protuzakonitom prosvjedu branitelja.

Ono što je smiješno zapravo baš i nije.

Ukratko, dobili smo političkog radikala u pastoralnoj sapunici. 

I tako idućih pet godina.

Predsjednica jednih Hrvata

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost", govorila je Kolinda prije samo četiri dana, a onda prvog dana na Pantovčaku pokazala da će biti predsjednica samo jednog dijela hrvatskih građana, s jasnim političkim, etničkim i vjerskim opredjeljenjem.

"Pozivam sve da ostavimo naše povijesti i zablude", kazala je u inauguracijskom govoru. "Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro".

I zato je bistu Josipa Broza Tita prvog dana deložirala iz predsjedničkog ureda, vraćajući se nasljeđu Franje Tuđmana koji u svojih devet godina na Pantovčaku nije dopustio da se takne Titova bista.

A sve u duhu inauguracijske poruke: "Kao što je predsjednik Tuđman pomirbom podijeljenog hrvatskoga nacionalnog bića stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo otvoriti novu stranicu naše bolje budućnosti."

To je, dakle, to "novo hrvatsko zajedništvo".

Neka se gone

Ili će biti po njihovu ili neće uopće biti. A svima kojima takvo "zajedništvo" (koje očito vuče korijen od Hrvatske demokratske zajednice) ne odgovara mogu se, po riječima Ivice Kirina, "goniti iz Hrvatske".

"Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti!", reče predsjednica, jureći u punoj brzini prema devedesetima. U preticajnoj traci.

I opet, bilo bi sve to smiješno - taj njezin provincijski kič - da zapravo nije smrtno ozbiljno.

Jer Kitarović je prvog dana svog mandata potvrdila kako je poklič iz izborne noći "Svi ste vi moji!" ipak bio prijetnja, a ne obećanje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 337
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang