Obavijesti

Kolumne

Komentari 56

'Europska' Hrvatska: Radili su po zakonu, a dobili - 'po nosu'

'Europska' Hrvatska: Radili su po zakonu, a dobili - 'po nosu'
1

U Zadru su prodavači na tržnici dobili batine zato što poštuju Zakon o fiskalizaciji. Premijer Milanović mijenja zakone koji mu ne odgovaraju. "Zato što to može"

VIDEO

"Mi radimo po zakonima Republike Hrvatske".

Govorila je to prodavačica na zadarskoj tržnici dok su se njezin muž i sin branili od batina ostalih prodavača zato što su jedini nabavili fiskalnu blagajnu. Nazivali su ih "govnima i smećem" jer se nisu pridružili štrajku povodom Zakona o fiskalizaciji.

Na stranu sad taj prosvjed koji svakim danom eskalira i polako se pretvara u opći štrajk. U ovom konkretnom slučaju pažnju je izazvala tvrdnja napadnute žene da "radi po zakonima Republike Hrvatske".

Jer je zvučala tako neobično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Heroji i idoli

U ovoj zemlji heroji su oni koji bježe od zakona, sudova i policije, pa onda budu uzvanici na državnoj svečanosti povodom ulaska u EU. Idoli su pjevači koji izbjegavaju zakone, pa okupljaju pedeset tisuća vjernih obožavatelja. Ugledni su tajkuni koji krše zakone ili ih prilagođavaju svojim interesima. 

A državni vrh klanja se na grobu čovjeka koji je koristio zakone kako mu se sprdnulo.

I dok obični ljudi dobivaju batine zato što rade u skladu sa zakonima, vlast mijenja zakone onda kad joj ne odgovaraju.

Kad je SDP kažnjen s pet milijuna kuna zbog probijanja roka za predaju financijskog izvješća, Milanović je najavio da će promijeniti taj zakon. "Zato što može".

Zakon protiv Ustava

Njegova vlada promijenit će zakon kako bi se izbjegla ustavna obaveza raspisivanja referenduma o braku, a govorio je i o reviziji zakona o sprječavanju sukoba interesa nakon što su neki njegovi ministri i članovi Vlade u skladu s njime novčano kažnjeni.  

Nedavno je zbog zakona o zaštiti okoliša SDP izgubio jednu saborsku zastupnicu, ujedno i bivšu ministricu zaštite okoliša, dok je zakonskim promjenama stope PDV- na novine premijer isprovocirao brojne prosvjede: ne samo diplomatske i prosvjede svjetske novinarske organizacije, već i negodovanja lokalnih novina i brojnih izdanja koje ne ispunjavaju sumanutu kvotu od 25 tisuća riječi.

Da bi sada doveo zemlju na rub europskih sankcija zbog toga što je - mimo obaveza preuzetih u pregovorima s EU - promijenio zakon o uhidbenom nalogu.

Sve to zato što može.

Nema tog zakona...

A recimo, u listopadu 2011. godine, na predizbornom skupu Kukuriku koalicije u Vukovaru, Milanović je izjavio sljedeće:  "Nikakve deklaracije i zakoni neće riješiti pitanje optužnica za ratne zločine koje dolaze iz Srbije", kazao je tadašnji kandidat za premijera, referirajući se na pokušaje HDZ-ove vlade da svim ustavnim i zakonskim sredstvima blokira optužnice protiv Vladimira Šeksa i drugih hrvatskih branitelja.

Sada nas premijer Milanović uvjerava kako sporne izmjene zakona o uhidbenom nalogu služe upravo zaštiti hrvatskih branitelja od optužnica. A policija se hvali da postupa u skladu sa zakonom, provodeći uhidbene naloge koji su došli u Hrvatsku, zajedno sa zakonom protiv kojeg se Bruxelles buni.

Tako je to sa zakonima u ovoj državi. Uvijek je bilo i bit će.

Izbjegni i rastegni

Izbjegni ako treba, promijeni ako možeš, rastegni ako ti ne pašu. Promijeni Ustav da ne bi poštivao zakon, promijeni zakon da ne bi poštivao Ustav. Zakonom opali raju, zakonom zaštiti prijatelje. 

A sjećamo se i bizarnih slučajeva. U rujnu 2008. godine lokalni dužnosnici u Osječko-baranjskoj županiji nagrađivali su, u suradnji s policijom, one vozače koji su se pridržavali zakona o sigurnosti u prometu. Pa su tako motociklisti s kacigama ili vozači automobila koji bi pustili pješake na "zebri" dobivali čak po tisuću kuna nagrade. 

Za puko poštivanje zakona.

A prodavači u Zadru dobili su batine samo zato što su poštivali Zakon o fiskalizaciji.

Tako je to sa zakonima u ovoj državi. "Moramo ih", kako kaže Milanović, "poštivati čak i kad su besmisleni i protuustavni". Naravno, osim onda kad ne moramo.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'