Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

A što Plenković radi? Vraća Hrvatsku u mračne devedesete

A što Plenković radi? Vraća Hrvatsku u mračne devedesete
1

Premijer Plenković prozvao je danas novinare da se zapitaju "kakva vrsta djelovanja" su njihova pitanja o haškog presudi. Pa ipak, bolje bi bilo da Plenković objasni na što se svodi njegovo djelovanje na čelu ove Vlade

VIDEO

Premijeru Andreju Plenkoviću mora se priznati da štreberski slijedi upisanu matricu.

Ide revizija, ide radna skupina, ide huškanje i podilaženje stranačkoj desnici, idu optužbe protiv novinara, ide hibridno medijsko djelovanje, idu "delikatna pitanja" i "fine distinkcije".

Za lanjski Božić premijer je obećao vraćanje Ine u državno  vlasništvo nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu u Švicarskoj. Par mjeseci kasnije u vezi delikatnog pitanja HOS-ove ploče u Jasenovcu osnovao je povjerenstvo za suočavanje s totalitarnim režimima. U međuvremenu je zadovoljio crnokošuljaše tako što je ustaški natpis pomaknuo 20 kilometara od ustaškog logora. A onda je izumio hibridni rat i stao kriviti medije za "hibridno djelovanje".

Sada je pak sve to upakirao u svoje bauljanje oko haške presude BiH šestorki, uključujući i Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrsta djelovanja

"Vi se očito ubrajate u one koji izvrću teze", obrecnuo se jutros premijer na novinarku N1, optužujući je za "spinanje" njegove izjave povodom haške presude. Uz ovaj napad: "Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje".

Da se njega pita, točan odgovor bi glasio - hibridno.

Premijer Plenković toliko dugo već balansira na oštrici britve da uopće nije čudno što je počeo iskazivati sve veću nervozu.

Nakon što je po izricanju presude izjavio da su neki njezini dijelovi "neprihvatljivi" i ona u cjelini "moralno nepravedna", a potom zaradio stigmu stranih medija da je prvi EU državnik koji brani osuđenog ratnog zločinca, Plenković je jučer u Mostaru ipak izjavio da "Hrvatska poštuje presudu".

Pale lomače

U međuvremenu je pustio svoje HDZ-ovce da se danima brutalno iživljavaju na toj presudi, nazivaju je neprihvatljivom i iskrivljenom i apsurdnom i neutemeljenom, pa čak i da pale lomače protiv onih koji su svjedočili u Haagu i povedu hajku na one koji su presudu podržali. Ne samo na političare, nego i na novinare i cijele redakcije.

Čak je i njegov savjetnik Vladimir Šeks izravno optužio Stipu Mesića da je neizravno odgovoran za smrt Slobodana Praljka.
Premijer se ni jednom riječju nije oglasio protiv takve hajke.

Umjesto toga, javno se hvalio da će Hrvatska krenuti u preispitivanje haške presude, čak je delegirao ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da osnuje nekakvu radnu skupinu koja bi se time trebala baviti, premda je svima bilo jasno da se time opet kupuje vrijeme i smiruje desno HDZ-ovo biračko tijelo.

Da bi na koncu, nakon cijelog tog javnog orgijanja, huškanja, prenavljanja, izazivanja linča, licemjerja i lažnih obećanja, Plenković danas optužio novinare da su krivi za  nekakvo "djelovanje".

Premda bi se mnogo toga moglo reći o Plenkovićevu "djelovanju".

Sramoćenje Hrvatske

O njegovu sramoćenju Hrvatske, osporavanju sudskih presuda, ignoriranju opasnih zaključaka iz presude, davanju zamaha HDZ-ovim dužnosnicima da kreiraju atmosferu straha i odmazde...

U njegovoj Hrvatskoj slave se osuđeni ratni zločinci i javno likvidiraju oni koji poštuju sudske odluke. A Plenković optužuje novinare za nekakvo "djelovanje".

Optužuje ih za spinanje, premda je upravo on postao najveći spin doktor koji se besramno služi medijima, pogotovo državnima, za vlastitu promociju i propagandu. 

Strah za fotelju

Njegov strah od desnice i HDZ-a snažniji je od njegove brige za normalizaciju Hrvatske. Briga za opstanak na poziciji prevladava nad brigom za promocijom pravne države, za distanciranjem od Tuđmanova BiH nasljeđa, za promocijom demokracije i tolerancije.

To bi se mogao nazvati Plenkovićevim "hibridnim djelovanjem".

Hrvatska se pod njegovim patronatom opet postala država kakvu pamtimo iz mračnih devedesetih: zbog stanja u pravosuđu, situacije u medijima, suzbijanja slobode govora i rata s neovisnim novinarstvom, zbog rasta ustaštva i klerofašizma, zbog slavljenja ratnih zločinaca i obračuna s antifašizmom, zbog korupcije i mutnih zakona čiji autori se još uvijek skrivaju...

Pa kad Plenković danas proziva novinare da se zapitaju "kakva su vrsta djelovanja njihova pitanja", bilo bi korisnije da javnosti objasni kakva je ovo vrsta njegova političkog djelovanja.

Ili je to ipak previše delikatno pitanje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje