Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Financijska pismenost bitna za mlade da izbjegnu naše greške

Financijska pismenost bitna za mlade da izbjegnu naše greške
1

Ideja našeg Ministarstva znanosti jest da se u škole na neki način uvede i financijsko opismenjavanje, pa tako od jeseni u eksperimentalne škole kreće uvođenje međupredmetne teme “poduzetništvo”

VIDEO

Financijska pismenost danas predstavlja osnovna znanja koja su potrebna ljudima kako bi preživjeli u modernom društvu. Učinkovito upravljanje financijama, kako bi se postigla neovisnost i životna sigurnost, jedna je od vještina bez koje će život novih generacija biti znatno teži.

Istraživanje HNB-a i Hanfe iz 2016. godine ocijenilo je financijsku pismenost Hrvata s 11,7 od mogućeg 21 boda, što bi značilo kako je mnogo građana financijski nepismeno. A naši su 15-godišnjaci prije tri godine na PISA testovima dobili srednju ocjenu iz financijske pismenosti. Kad u obzir uzmemo sve gospodarske nedaće koje su posljednjih godina snažno pogodile naše građane, od recesije, zatvaranja tvornica, slučaja sa švicarskim frankom, vještine “pametnog” baratanja novcem sigurno nam u budućnosti neće biti na odmet.

Ključno je da znamo koliki dio naše plaće odlazi državi, koje su razlike u kamatama na kredit koji planiramo uzeti, koliko zarađujemo i s koliko novca mjesečno možemo raspolagati. Iako je odnos prema novcu iznimno važan svakome, naši učenici, za razliku od svojih kolega diljem svijeta, ne uče ništa o poreznom sustavu, upravljanju osobnim računima, a jedina srednja škola koja se konkretnije bavi financijama je ekonomska škola. Najbolji su u financijskoj pismenosti Kinezi, a u Europi veliki novac u financijsko opismenjavanje ulažu Velika Britanija i Austrija kroz obrazovni sustav, te Poljska kroz razne kampanje i radionice.

Ideja našeg Ministarstva znanosti jest da se u škole na neki način uvede i financijsko opismenjavanje, pa tako od jeseni u eksperimentalne škole kreće uvođenje međupredmetne teme “poduzetništvo”, u kojoj se dio tema odnosi na financijsku pismenost. Godinu dana kasnije o financijskoj pismenosti trebali bi moći učiti svi učenici kroz izborni predmet. Financijsku pismenost ipak treba provući kroz svakodnevan pristup mladima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nekad smo pismenošću smatrali vještine čitanja i pisanja, danas u to ubrajamo i računalnu pismenost. Kako bismo lakše i bezbrižnije mogli krenuti na tržište rada, pretrpano raznim ponudama, proizvodima i uslugama, financijska pismenost neophodna je da bi nove generacije mogle uspješno funkcionirati u društvu i izbjeći bar neke financijske probleme s kojima su se morali boriti njihovi roditelji.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu