Obavijesti

Kolumne

Komentari 82

Hasanbegović je Plenkoviću prkosno bacio rukavicu u lice

Hasanbegović je Plenkoviću prkosno bacio rukavicu u lice
1

Dok Pupovac prijeti da neće podržati Vladu s Hasanbegovićem, ovaj se hvali da su "birači HDZ-a prepoznali njegov rad i nemaju ništa protiv da bude ministar kulture". Koga će Plenković poslušati: Pupovca ili birače?

VIDEO

Andrej Plenković mogao bi zamoliti Milorada Pupovca da ga ne hvali toliko.

Barem ne još. Barem ne javno. I barem ne dok ga uspoređuje sa Zlatkom Hasanbegovićem.

"Plenković ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom", kazao je jučer Pupovac na N1 televiziji, osvrnuvši se i na uskoro bivšeg ministra kulture. 

"Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lakmus test vjerodostojnosti

I tako, kako se već i očekivalo, Hasanbegović je postao (ako je ikada prestao biti) lakmus test Plenkovićeve nove Vlade i novog HDZ-a. Test vjerodostojnosti, test ozbiljnosti, test snage, test pred europskom i domaćom javnosti, ali i test pred hadezeovom desnicom.

Ona je zahvaljujući preferencijalnim glasovima na izborima dobila zadovoljštinu, a Hasanbegović argumente da stranačkom šefu uputi prkosnu poruku: "Činjenica je da su birači HDZ-a prepoznali moj rad i očigledno nemaju ništa protiv da i dalje budem ministar kulture".

I što će sad Plenković? Poslušati Pupovca ili birače HDZ-a na koje se poziva Hasanbegović? Što će biti vjerodostojno rješenje? Diplomat u njemu već guta tablete.

Nema sumnje da je izborna pobjeda ojačala Plenkovića u HDZ-u, ali njegova vlast još uvijek se ne može nazvati konsolidiranom. Naročito u situaciji kad dobar dio Karamarkove ekipe ulazi u Sabor. Čišćenje redova i preobrazba stranke ne idu preko noći - naročito nakon Karamarkove "duge mračne noći" - a u tome bi se podrška Milorada Pupovca mogla čak pokazati kontraproduktivnom.

Kako prodati pritiske?

Nakon jučerašnje razmjene pohvala i pokuda, Plenković ne može dozvoliti situaciju u kojoj će ispasti da Hasanbegovića miče zbog Pupovca. Desnica bi na tom argumentu rado naoštrila oružje.

Uklanjanje Hasanbegovića mora biti Plenkovićeva odluka, jer samo tako Plenković može nametnuti svoj autoritet u stranci navikloj na autoritarnost. Nešto lakše će podnijeti eventualne pritiske Mosta oko Hasanbegovića, ali njih nije bilo ni u prošlom mandatu, pa vjerojatno ih neće biti ni sad. Božo Petrov može živjeti s revizionistom u Vladi.

Ali kako će prodati pritiske Pupovca?

Ivo Sanader imao je sličan problem nakon izbora 2003. godine. Pod pritiskom Europske unije morao se odreći Đapićeva HSP-a i zauzvrat onim mitološkim "Hristos se rodi" zaraditi podršku srpske manjine, a time i međunarodne zajednice. Ali Sanader se rješavao pravaša. Plenković bi se trebao riješiti hadezeovaca. 

Navodno popularnih hadezeovaca.

Vaso drži leđa

Veliko je pitanje je li se on u ovom trenutku dovoljno stabilizirao u HDZ-u da to može bez problema provesti, tim više što mu se Milijan Brkić u izbornoj noći prišuljao iza leđa i kamerama pozirao iza šefova lijevog ramena. Kao podsjetnik da je taj drugi HDZ još uvijek tu negdje. I nadzire situaciju. Nije onda ni čudo što je Plenković zvučao onako nemušto i zbunjeno, kao da mu je netko na leđima držao upereno oružje.

I zato, po zakonu akcije i reakcije, što Pupovac više ucjenjuje zbog Hasanbegovića, Plenkoviću će biti teže obznaniti odluku o njegovu izbacivanju iz sastava nove Vlade. 

Jasno, to neće biti i nemoguće, možda će na kraju biti čak i uspješno, svakako bi bilo poželjno, možda će argument o vanjskom pritisku upotrijebiti kao alibi, no Hasanbegović je jučer jasno naznačio da neće otići bez buke.

Test i izazov

A svojom izjavom o tome da su "birači HDZ-a dali podršku njegovu ministarskom mandatu" Plenkoviću je bacio rukavicu u lice. Pa neka se usudi prkositi stranačkoj bazi. 

Dakle, to možda nije prvi, ali je svakako najteži Plenkovićev test u javnosti i u stranci, pred međunarodnom zajednicom (koja zbog njega Hrvatsku "ružičasto oslikava") i pred svojim biračima (koji su glasovima za Hasanbegovića, Brkića, Culeja... pokazali što misle).

Na kratki rok, Plenković bi s Pupovcem mogao formirati Vladu. U duljem roku mora smisliti način kako će nahraniti svoju desnicu. Ili barem dovoljno osnažiti da joj natakne brnjicu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang