Obavijesti

Kolumne

Komentari 43

HDZ-ovci nakon nesreće ne zovu policiju nego šefa policije

HDZ-ovci nakon nesreće ne zovu policiju nego šefa policije
1

Saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek skrivio je prometnu nesreću s lakšim posljedicama, udarivši dijete na pješačkom prijelazu. I što je taj lokalni HDZ-ovac prvo učinio? Nije nazvao policiju, nego šefa policiije.

VIDEO

Više nije vijest da je neki istaknuti HDZ-ovac skrivio prometnu nesreću.

Nije vijest ni da su u toj prometnoj nesreći svojim vozilom naletjeli na neko dijete - na pješačkom prijelazu ili mimo njega.

Ali uvijek će biti vijest kako se HDZ-ovci ponašaju nakon prometne nesreće.

"Ovo što se dogodilo nešto je što se u okolnostima moglo dogoditi i drugima", opravdavao je premijer Andrej Plenković ministricu Gabrijelu Žalac koja je prije dva mjeseca autom udarila dijete vozeći pritom bez važeće vozačke dozvole.

A jučer je HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek autom udario dijete na pješačkom prijelazu, baš kao što se to "moglo dogoditi i drugima". Osim što je Tušek nakon nesreće napravio ono što si ne mogu priuštiti obični građani.

Nazvao je načelnika Policijske uprave  Krapinsko-zagorske.

Zovi šefa policije

"Pozvao sam načelnika Policijske uprave da pošalje patrolu na samo mjesto nesreće radi očevida", objasnio je Tušek u izjavi nakon nesreće koja je, srećom, završila tek s lakšim ozljedama za dijete.

Što je, dakle, HDZ-ovcu prvo na pameti kad skrivi nesreću? Ne da zove policiju, već da zove - šefa policije.

Tušek kaže da je zvao načelnika kako bi ovaj što prije poslao patrolu na mjesto nesreće. Ali patrolu ne šalje načelnik PU. Tušek zvao je načelnika Policijske uprave kako bi ga upozorio na činjenicu da je saborski zastupnik HDZ-a skrivio prometnu nesreću pod njegovom nadležnosti.

Bila je to demonstracija  moći.

Poučak Žalac

Nisu, dakle, HDZ-ovci opasni samo za volanom. Inače, prije nekoliko dana i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sudjelovao je u prometnoj nesreći. HDZ-ovci su još opasniji nakon što za volanom skrive nesreću.

Što se dogodilo s ministrom Žalac nakon nesreće? 

Plakala je i spasila se ostavke. Ozlijeđeno dijete, skupa s roditeljima, još uviijek nije u javnosti iznijelo svoje viđenje događaja. Javnost već dva mjeseca čeka nalaz policije i informaciju u podizanju prekršajne ili kaznene prijave. 

U međuvremenu, kao distrakcija, medijima je na pladnju servirana kuma ministrice Žalac koja je prošla nekažnjeno nakon što je udarila i autom vukla ženu prije pet mjeseci. Sada je, eto, demonstrativno izbačena iz HDZ-a. Gabrijela Žalac nije. 

A sada imamo zastupnika Žarka Tušeka. Čiji je prvi nagon bio da nazove načelnika policije, a ne broj 192, kako bi to učinili obični građani. Zašto je bilo važno da se zove načelnika policije?

Da se ubrza intervencija na terenu? Zar policija tako funkcionira: sporo za obične građane, brzo za HDZ-ove zastupnika?

Opasnije od vožnje

Ili da se skrene pažnja na činjenicu da patrola ne ide na običnu prometnu nesreću, već na nesreću lokalnog HDZ-ovca? Te da stoga mora postupati s posebnim oprezom.

Ovakvo ponašanje opasnije je od same vožnje. Jer nesreća se doista može dogoditi svakome. Ali ne može se svatko ovako ponašati nakon nesreće.

Policija i tužiteljstvo, prema onome što vidimo, s posebnom pažnjom i oprezom postupa sa slučajem Gabrijele Žalac, moćne ministrice iz Vinkovaca, iz politički utjecajne familije. 

A sada vidimo i da šef policije u Krapini njeguje privatni odnos sa saborskim zastupnikom HDZ-a kojega je prvi instinkt natjerao da nakon nesreće zove upravo načelnika policije, a ne policiju. Tako se rješavaju stvari u HDZ-ovoj državi: preko veze, a ne formalnim kanalima.

I to je ono čime HDZ ubija ovu državu već godinama, od vrha do dna.

Veze politike i policije

Ubija je kršenjem procedura, političkim intervencijama, zastrašivanjem institucija, naročito na lokalnim razinama, ubija je vezama politike i policije, rješavanjem stvari preko veze, umjesto ne prema pravilima. Ubija je pritiskom na policiju koja dolazi na uviđaj sa spoznajom da se radi o zastupniku HDZ-a i da stoga mora postupati "u rukavicama".

A što je sa žrtvama tih nesreća?

Njima preostaje da proklinju zlu kob: ne samo zato što su se njihova djeca našla na udaru automobila u prometu, već što su se našla  na udaru moćnih HDZ-ovaca.

Nesreća se može dogoditi svakome, ali posebna je nesreća ako pritom naletiš na lokalnog hadezeovca.

Pa ti taj hadezeovac za utjehu u bolnicu donese krunicu.

Zastupnik Tušek vjerojatno ne zna što je krivo učinio kad je nakon nesreće zvao direktno načelnika PU, umjesto policiju. On vjeruje da je postupio u dobroj vjeri i s dobrim namjerama. I da će mu javnost zbog toga biti naklonjena.

Nažalost, upravo zbog toga njegova nesreća završila je s težim posljedicama. Ne za dijete, već za državu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu