Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

Zašto je Amerika 'zaključala' nabavku izraelskih aviona F16

Zašto je Amerika 'zaključala' nabavku izraelskih aviona F16
1

Samo dan nakon što se HDZ na Twitteru famozno pokušao narugati Kreši Beljaku, pozivajući građane da "zaključaju svoje automobile", Amerika je HDZ-ovoj vladi iznenada "zaključala" posao s izraelskim zrakoplovima

VIDEO

Karma je nekad, da prostite, doista kurva.

Samo dan nakon što se HDZ na Twitteru famozno pokušao narugati Kreši Beljaku i njegovu pozivu na "revoluciju protiv HDZ-a", poručujući građanima da "zaključaju svoje automobile", Amerika je HDZ-ovoj vladi "zaključala" posao s izraelskim zrakoplovima.

Ono što je trebao posao stoljeća za ministra Damira Krstičevića (i njemu bliske tvrtke pripremljene za remont aviona), dakle nabavka 30 godina starih F16, navodno je propao jer su Sjedinjene Države spustile rampu.

SAD blokira prodaju izraelskih vojnih zrakoplova Hrvatskoj?
SAD blokira prodaju izraelskih vojnih zrakoplova Hrvatskoj?

I tako, ruganje se hadezeovcima obilo o glavu. 

Ne samo da su ih tviteraši satrli u komentarima zbog otrcane fore o Beljakovim automobilima, već se njihova vlada kompromitirala na navodno već utanačenom poslu vrijednom 500 milijuna dolara.

Od Beljaka do Baraka

Tviteraši su ih gađali komentarima o "zaključavanju državne blagajne" pred HDZ-om, o "zaključavanju" institucija, državnih tvrtki, fotelja i afera kojima je HDZ unakazio Hrvatsku. A sad su im Amerikanci zaključali aranžman koji su neki stručnjaci i dobar dio javnosti doživjeli kao preskup i sramotan.

A ministar Krstičević kao posao života. Barem za njega.

Lako za zaključavanje automobila od Beljaka. Valjalo je "zaključati" kupnju F16 Baraka.

Amerikanci su, slažu se mnogi, učinili uslugu Hrvatskoj, blokirajući posao s avionima koji su već duboko zagazili u krizu srednjih godina. Šteta što to nisu učinili koji tjedan ranije pa da Vlada izađe ususret zahtjevu kluba Milana Bandića u Saboru da se upravo novcem od tih zrakoplova nabave besplatni udžbenici za sve hrvatske učenike.

SAD o blokadi izraelskih F-16: 'Jasno smo rekli svoje uvjete!'
SAD o blokadi izraelskih F-16: 'Jasno smo rekli svoje uvjete!'

Uglavnom, HDZ-ova fora sa "zaključavanjem" uvenula je prije nego što je uopće procvjetala.

Svejedno, ima tu još potencijala za satiru.

Zaključavanje afera

Recimo, HDZ nikako ne uspijeva do kraja "zaključati" aferu Borg koja bi mogla (po nekima, i trebala) stajati Vladu njezina mandata, a stranku uspjeha na izborima. Uporno pokušava "zaključati" aferu SMS da se ne bi nekontrolirano prelila na samu stranku. A posebnim zakonom brzinski su "zaključali" i vrata Agrokora kako ne bi netko nepozvan preuzeo kompaniju.

Zaključavanje je dvosmjerni proces.

Uglavnom, u narednim danima vidjet će se imaju li naprasno "zaključani" izraelski zrakoplovi ikakve veze s onima koji drže ključeve Pantovčaka. Hoće li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, stara suparnica ministra Krstičevića, otključati posao onoga trena kad joj HDZ garantira podršku u borbi za drugi mandat.

Ključeve drži Kolinda?

Jer, prema službenim informacijama, rampu na prodaju aviona navodno je spustio ministar obrane James Mattis, koji se baš ovoga ljeta sastao s hrvatskom predsjednicom na Pantovčaku i s kojim je Kolinda Grabar Kitarović prethodnih godina održala nekoliko službenih, ali i neformalnih sastanaka. 

Može li onda Kolinda spasiti stvar i "otključati" zrakoplove?

Možda ako je netko lijepo zamoli.

I ako ona uspije zaboraviti da su čuveni šaljivdžije s HDZ-ovih društvenih mreža i tu vukli mačka za rep, rugajući se nedavno predsjednici zbog pada rejtinga.

Kako ono ide: Tko se zadnji smije...

Posao s avionima vjerojatno još nije završen i ishod je teško predvidjeti. Amerikanci zasad poručuju da "rade na postizanju rješenja". 

A možda je najbolje rješenje da se jednom zauvijek "zaključaju" ti zrakoplovi. I umjesto toga otključa državna blagajna za, primjerice, lijekove. Njih u ovoj zemlji nikada nema previše. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana