Obavijesti

Kolumne

Komentari 40

HDZ i Kolinda uz Orbana. A Plenki zaustavlja orbanizaciju

HDZ i Kolinda uz Orbana. A Plenki zaustavlja orbanizaciju
1

Tri zastupnice HDZ-a branile su Orbanovu Mađarsku pred dvotrećinskom osudom Europskog parlamenta. Orbanovu politiku prema imigrantima zastupala je i Kolinda Grabar Kitarović. Što će Plenković sada poduzeti?

VIDEO

U neka davna vremena, HDZ se trudio pred vanjskim svijetom pokazivati svoje umiveno, proeuropsko, moderno lice, dok je niske strasti upražnjavao u svom dvorištu, daleko od svijeta.

Sada se dogodio obrat.

Sada je HDZ pred Europskim parlamentom stao na stranu Mađarske koju je dvije trećine zastupnika osudilo zbog korupcije, zbog ugrožavanja neovisnosti sudstva, akademske i slobode izražavanja, te prava manjina i migranata.

Viktor Orban postao je simbolom radikalne, iliberalne, ksenofobične, autoritarne politike i jedan dio HDZ-a ustao je jučer u njegovu obranu. Neki se vade da je to bilo zbog proceduralnih razloga, Ivana Maletić posegnula je čak i za formulacijom "vladavina prava" (premda tu vladavinu upravo Orban ugrožava u Mađarskoj), dok jedan od tih pet glasova za Orbana pripada bivšoj HSS-ovki Marijani Petir. 

Za anale

Bez obzira što ova rezolucija EP neće uroditi konkretnim sankcijama protiv Mađarske, ostat će zabilježenom činjenica da su se zastupnici stranke Andreja Plenkovića svrstali uz druge europske radikale. Da su stali uz one protiv čije politike se Andrej Plenković deklarativno izjašnjava.

Što je također paradoksalno: listu HDZ-a za Europski parlament prije četiri godine sastavljao je Tomislav Karamarko, pa otud možda ljubav prema Orbanu, a listu je tada predvodio upravo - Andrej Plenković.

Danas je taj Plenković mnogima oslonac protiv orbanizacije Hrvatske, jedina brana protiv najezde desnice, onaj koga se "suhim zlatom plaća" da štiti europsku, modernu,  liberalnu Hrvatsku.

I dok Plenković na domaćem terenu koalira s manjinama i liberalima, njegovi zastupnici u EP promoviraju politiku koja je dijametralno suprotna. Nekada davno bilo je obrnuto. 

Danas je HDZ liberalan u svojoj kući, a radikalan pred svijetom.

Desničarski udar

Mnogi će, naravno, raskol među HDZ-ovcima u Europskom parlamentu tumačiti kao novi desničarski udar na premijera i šefa HDZ-a. Počelo je s Davorom Ivom Stierom, nastavilo s desantom Darka Milinovića i njegovim optužbama da Plenković vodi politiku lijevog centra, a Penavin prosvjed u Vukovaru zbog neefikasne borbe Plenkovićeve vlade protiv ratnih zločinaca reanimira uspavanog zloduha Karamarkove ere.

Uza sve to, valja uzeti u u obzir i najnovije poruke Kolinde Grabar Kitarović koja je ovih dana u intervjuu Kleine Zeitungu kročila na Orbanovu platformu, poručivši kako je Europa "bila previše opuštena i previše naivna" kad je dozvolila da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, "uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovima".

Premda ni ovi podaci predsjednice Republike ne odgovaraju činjenicama, Kitarović se njima služi za širenje antimuslimanskog i antiimigracijskog sentimenta u Hrvatskoj, a Hrvatsku deklarira kao Orbanova saveznika.

Koja je onda prava Hrvatska: ona Plenkovićeva ili ona Kolinde Grabar Kitarović?

Koja je službena politika Hrvatske prema migrantima i muslimanima: Vladina ili predsjedničina?

Opet soroševci

I ne samo to: svrstavanje uz Mađarsku danas znači svrstavanje uz nazadnu, ekstremnu, ksenofobičnu, pa i rasističku politiku, uz politiku gušenja medija, pravosuđa, sveučilišta, institucija, opozicije...

Zahvaljujući Orbanu, čak je i zaboravljeni Soros opet postao popularna meta među hrvatskim desničarima.

Je li to politika koju HDZ podržava? Mađarska je, ne zaboravimo, zahvaljujući njihovu pravosuđu spriječila izručenje šefa MOL-a Hrvatskoj u vezi suđenja Ivi Sanaderu. Zar HDZ brani takvu praksu? 

Viktor Orban ugrožava sve one vrijednosti na koje se HDZ obvezao prilikom pristupnih pregovora o ulasku u Europsku uniju. Sada je HDZ-ova vjerodostojnost još jednom na kušnji.

Ili se već raspala.

Na čijoj strani je Hrvatska?

Europa se dijeli na dva dijela, ne prvi puta, a Hrvatska mora birati na čijoj strani će se naći, liberalnoj ili iliberalnoj. Dijeli se i Hrvatska: između politike Vlade i politike predsjednice Republike. A dijeli se i HDZ: između liberalne Plenkovićeve struje i radikalne struje za čije se liderstvo sad mnogi otimaju, ne samo Kolinda Grabar Kitarović.

Vrlo brzo će se vidjeti koja struja je borbenija, dosljednija, upornija, pa i snažnija.

I za kraj podsjetnik: u kampanji za Europski parlament Ruža Tomašić osvojila je najviše glasova na listi HDZ-a, dobrim dijelom i zbog svoje izjave da je "Hrvatska zemlja samo za Hrvate dok su svi ostali samo gosti". Nositelj liste Andrej Plenković tu izjavu stoički je odšutio.

Hoće li odšutjeti i ovo spašavanje Orbana u Europskom parlamentu?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu