Obavijesti

Kolumne

Komentari 48

Heroji, ne zaboravite ni na tren da cijela Hrvatska igra s vama!

Heroji, ne zaboravite ni na tren da cijela Hrvatska igra s vama!
1

Da možemo, darovali bismo vam naša pluća, ali i ona su izmrcvarena. Dali bismo vam i naša srca, ali ona već odavno kucaju s vama. Dali bismo vam naše lude glave, ali vaše su još luđe...

VIDEO

Znate, mi smo iz Indije i nikad prije nismo čuli za Hrvatsku, ali..., govorili su gospođa i njezin suprug koje smo slučajno susreli na ulicama Moskve.

Nisu dovršili rečenicu. Odjedanput, krenule su suze. Onako, iskrene. One koje je nemoguće “fejkati”.

- Molit ćemo se za vas u finalu. Moliti da vam da snagu. Dragi naši prijatelji, Shubh Kaamnaayein... Ovo posljednje znači - sretno. 

A snage... Hm, noge odavno ne slušaju, ali one ovdje nisu ni važne. Važno je srce. A ono je kao Mount Everest. Jer kad su kapetan Luka Modrić i društvo bili na koljenima, odbačeni od vlastite države, otuđeni od publike, odbijali su se predati. Jednako kao što su se odbijali predati i u trenucima dok su hvatali dah u ruskim produžecima i izgledali kao da će se srušiti. Oni su trčali i trčali. I otrčali tamo gdje ni jedna generacija nije bila. Otrčali su u povijest. 
Jer kad kao dijete počinjete udarati loptu, igrati nogomet, ne počinjete zbog novca. Ma kakvi, igrate ga zato da biste jednoga dana zaigrali, recimo, u finalu Svjetskog prvenstva. Da biste, recimo, na dan najveće nogometne utakmice na svijetu hodali hodnicima u kojima odzvanjaju koraci Pelea, Garrinche, Maradone, Zidanea... Jer u te hodnike, ma gdje oni bili, ugrađeni su strast, ljubav, patnja i muka. A vi ste, Hrvatski Nogometni Heroji, sve to prošli kako biste stigli do ovdje. Do besmrtnosti.

I zato, kad danas budete stajali u tim hodnicima, shvatite da niste sami. Da, dobro, shvatili ste to već ovih posljednjih dana, čarobnih dana, ali nemojte ni na trenutak zaboraviti da s vama igramo i mi, nas četiri i nešto milijuna. Da možemo, darovali bismo vam naša pluća, ali i ona su izmrcvarena. Dali bismo vam i naša srca, ali ona već odavno kucaju s vama. Dali bismo vam naše lude glave, ali vaše su još luđe. I ponosne su što vas imamo. Ništa vam ne možemo dati što već nemate, osim možda savjeta. Nemojte iz glave otjerati onog ludog dječaka koji je prvi put pojurio za loptom u nadi da će jednog dana za svoju zemlju igrati finale SP-a. U nadi da će jednom u rukama držati pokal koji sanja svaki dječak koji jednom udari loptu. Od toga nema ljepšeg osjećaja. Izađite i uživajte. Kako god završilo, za nas ste pobjednici. 

U nedostatku riječi za nas postoji samo jedan osjećaj - ponos. Na sve ono što ste napravili, na silne kilometre koje ste pretrčali, nakon kojih bi i najveći maratonci odustali. Vi niste. Čak i kad je tijelo reklo: ‘Gazda, stani’, vi niste stali. I zato duboko u duši, nekako se nadamo, vjerujemo da ćete za sve ovo biti nagrađeni. I otputovati u besmrtnost, a mi... Tko zna, gdje ćemo mi, valjda u nekom jarku, parku, klupi... I zato, ako vas netko pita kako će danas završiti finale, kažite mu - zapravo nam je sasvim svejedno. Svejedno hoće li Hrvatska pobijediti ili Francuska izgubiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode