Obavijesti

Kolumne

Komentari 182

'Hrvati i katolici' u vlasti rado primaju isprike. Ali ih ne nude

'Hrvati i katolici' u vlasti rado primaju isprike. Ali ih ne nude
1

"Ja sam Hrvat i katolik, tako sam odgojen, prihvaćam ispriku", poručio je jučer Zdravko Marić Hrvatu i katoliku Slavenu Dobroviću koji je priznao da je lažno optužio ministra sjednici Nadzornog odbora HBOR-a o Agrokoru.

VIDEO

"Ja sam Hrvat i katolik, tako sam odgojen, prihvaćam ispriku", poručio je jučer ministar financija Zdravko Marić Hrvatu i katoliku Slavenu Dobroviću koji je priznao da je lažno optužio ministra financija o događajima na sjednici Nadzornog odbora HBOR-a u vezi Agrokora.

Marićeva gesta bila je velikodušna, pa makar uvjetovana odgojem u nacionalnom i religijskom duhu.

Ali što bi se dogodilo da Marić kojim slučajem nije Hrvat i katolik? Ili da je bio samo Hrvat,  ali ne i katolik? Ili da je bio samo katolik, ali ne i Hrvat? 

Bi li i u tom slučaju bio tako velikodušan prema još jednom Hrvatu i katoliku koji je, kao takav, lažno optužio svog bivšeg kolegu ministra da je nagovarao članove Vlade da pomognu Ivici Todoriću?

Ili bi se drugačije obračunao s njim?

Ekskluzivne odlike

Nije se Zdravko Marić zaustavio samo na tome da je odgojen tako da bude velikodušan i da oprašta svojim klevetnicima. Ne, on je posebno naglasio da to čini baš zato što je "Hrvat i katolik", kao da su velikodušnost i opraštanje odlika samo hrvatstva i katoličanstva, za razliku valjda od svih onih koji se tako ne deklariraju.

Premda smo iz primjera Slavena Dobrovića mogli vidjeti da kod Hrvata i katolika nije baš sve tako ružičasto. A ni sam Marić, kao Hrvat i katolik, nije baš bio previše siguran zna li sve o Agrokoru ili ne zna ništa, no zato bez kompleksa sudjeluje u rušenju vlastitog premijera u prošloj Vladi i bez zadrške gazi preko leševa koalicijskih kolega.

Nacionalno i vjersko određenje trebala bi biti privatna stvar svakog pojedinca, naročito državnog dužnosnika, pa još i ministra, ali to ne vrijedi za ovu vlast. A još manje bi se njihova djela, odluke i ponašanje trebali stavljati u kontekst hrvatstva ili katoličanstva.

Pa ipak, Marićeva javna deklaracija perfektno se uklopila u paradigmu ove kao i one prošle Vlade u kojoj se, kako reče Tomislav Karamarko, "napokon svi znaju prekrižiti". I čiji članovi moraju kolektivno, po zapovijedi premijera, pohoditi crkvene mise.

Ono što je naročito znakovito jest činjenica da je Marićevo "hrvatsko i katoličko" prihvaćanje Dobrovićeve isprike došlo upravo u trenutku kad je HDZ smjenjivao članove Nadzornog odbora HRT-a koji su upozorili na svekoliki kriminal na javnoj televiziji, zbog čega ga je oporba optužila da štiti kriminal.

Što baš i nije pohvalno za "Hrvate i katolike".

Oni koji se znaju prekrižiti

Od vlasti koja toliko jaši na nacionalnom i religijskom valu ne bi se očekivalo da kažnjava one koji ukazuju na kriminal, da opstruira istrage o kriminalu, da širi mržnju protiv manjina, podržava diskriminaciju žena i poigrava se s nacionalnim interesima.

Uostalom, ne zaboravimo da je HDZ kao stožerna stranka "onih koji se znaju prekrižiti" još uvijek na optuženičkoj klupi zbog korupcije.

U tom smislu, zanimljivo je još nešto: Zdravko Marić jučer je u svojoj izjavi poručio da on kao Hrvat i katolik "prihvaća ispriku". A kad je on ili netko drugi iz ove vlasti pune ekskluzivnih Hrvata i velikih katolika ikada ponudio ispriku?

Primjerice, Ivo Sanader ispričao se hrvatskim građanima zbog HDZ-ovih nedjela iz Tuđmanova režima. Ali nikada se nije ispričao zbog vlastitih nedjela, zbog kriminala i korupcije, zbog svoja četiri suđenja, zbog presuda svojim ministrima, zbog pokradenih milijardi...

Niti se kasnije netko ispričao zbog Ive Sanadera.

Isprika za Todorića

Niti se bilo tko iz HDZ-a ispričao građanima što se zbog korupcije našao na sudu. Ili što je digao ruke za predaju Ine. Ili za nemoralne Ovršne zakone. Ili za osiromašivanje i ponižavanje vlastitih građana. Ili za rušenje svoje dvije Vlade i provociranja dvogodišnje političke krize.

Ili za Ivicu Todorića.

Da ne govorimo o isprikama za ratne zločine i slavljenje zločinaca kao narodnih heroja.

Trenuci za odabir

Čini se da naši političari, pogotovo oni koji naglašavaju da su "Hrvati i katolici" lakše primaju isprike nego što ih daju.

A još je važnije, da kao samozvani "Hrvati i katolici" lako prelaze preko kriminala, korupcije, nepravde, nepoštenja, krađe, laganja, muljanja. Umjesto da ih se, upravo kao Hrvati i katolici, javno i svakodnevno odriču u svom političkom djelovanju.

Iz svega ovoga smo, uglavnom, naučili jednu korisnu stvar: u ovoj vlasti, među ljudima koji se znaju prekrižiti, postoje trenuci i okolnosti u kojima se vrijedi razmetati svojim hrvatstvom i katoličkim odgojem. 

A postoje i oni u kojima se preko toga šutke prelazi.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode