Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvati su politički nepismeni'. I zato trebaju birati Kolakušića

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ne sjećamo se kad je neki političar uputio toliku količinu prezira i uvreda biračima kao što je to ovog vikenda učinio Mislav Kolakušić. Prezira prema biračima koji su ga poslali u Bruxelles i sad ga uzdižu u anketama.

"Hrvati su apsolutno politički nepismeni", reče nedavno Mislav Kolakušić u intervjuu na N1 televiziji.

I zato bi vjerojatno trebali glasati za njega.

Radi se o istim onim Hrvatima koji su Kolakušića poslali u Europski parlament. Ali i o istim onim "politički nepismenim" Hrvatima koji su mu ovih dana udvostručili potporu u anketama.

Pritom Kolakušić ne govori samo o "politički nepismenima". On optužuje hrvatske građane da su "neinformirani", s neskrivenom dozom ironije kritizira ih je zbog toga što su "odabrali biti apolitični", sarkastično je poručio da im "neće kvariti zadovoljstvo" i da će otići iz politike ako oni odluče ipak birati nekog kandidata HDZ-a ili SDP-a i općenito, iskazao zavidan stupanj prezira prema onima kojima se nudi kao predsjednički kandidat.

Zapravo, teško se sjetiti kad je neki kandidat na političkoj sceni s ovakvim prezirom, nepoštovanjem i omalovažanjem govorio o onima za čije glasove se bori.

Pastir pred ovcama

Kolakušić je Hrvate proglasio slijepcima koje će on, poput pastira, voditi u bolju budućnost.

"Narod je uvijek onakav kakav mu je vođa", reče Kolakušić. "Svaki narod određuje točke prijelomnice u svom razvoju i onaj koji ga vodi će ga usmjeriti".

Dakle, neka politički nepismeni narod povjeri svoju sudbinu Mislavu Kolakušiću u uvjerenju da će on znati što je najbolje za njega. Samo, kako će taj narod, neinformiran, nepismen i općenito tvrdoglav, znati da upravo Mislav Kolakušić predstavlja njihov spas?

Ili će zapravo upravo i jedino glasanjem za Kolakušića, onoga tko je želio biti ministar u vladi Tomislava Karamarka, demonstrirati svoju političku mudrost, informiranost, političnost i općenito, kvalificiranost da sudjeluju u demokratskim procesima?

Jasno, dokle god Kolakušić bude odobravao te procese.

Moglo bi se, u najkraćem, ovakav Kolakušićev nastup shvatiti kao izazov biračima: nećete biti nepismeni ako glasate za mene. To je kao nekakav test inteligencije. 

Osim što nije.

HDZ vrijeđa tuđe birače

Ali opet, tko zna, možda je Kolakušić u pravu. Hrvati već desetljećima glasaju za HDZ, stranku čiji su predsjednici i ministri završili na optužnicama i na presudama i u zatvorima, koja je pokrala i opljačkala i uništila sve što se moglo uništiti, pa ipak i dalje vlada i posve dovoljan broj Hrvata još uvijek uporno i postojano vjeruje u tu stranku.

HDZ nikad nije rekao da su Hrvati glupi. 

No zato je one koji su glasali protiv njega proglašavao izdajicama, neprijateljima, jugoslavenima i komunistima, nehrvatima i slično. One koji su glasali za HDZ bili su jedini istinski i pravi Hrvati. Sve drugo je bilo suspektno.

Mislav Kolakušić ovdje čak i ne radi neku distinkciju. Premda je ciljao na one koji glasaju za HDZ i SDP. I sada se, prema anketama, obraća dijelu birača koji su tradicionalno naklonjeni SDP-u i nešto manje HDZ-u.

No u većini Kolakušić zadire u ono biračko tijelo koje je prethodno glasalo za Živi zid i Most, protestne opcije koje su se raspale prije dolaska na vlast ili se kompromitirale upravo pomaganjem HDZ-u da osvoji vlast.

Sad vide novu nadu u Mislavu Kolakušiću, nesuđenom Karamarkovu ministru.

Je li Kolakušić također tada iskazao političku nepismenost, neinformiranost i glupost?

Karamarkov ministar

"Htio sam biti ministar pravosuđa u Oreškovićevoj i Karamarkovoj vladi jer sam naivno mislio da nešto mogu promijeniti bez 76 ruku u Saboru", kazao je Kolakušić na N1.

Nije, dakle, znao kako funkcionira demokracija. Nije znao tko je HDZ. Nije znao tko je Karamarko. Ili je to jako dobro znao?

Unatoč tome, sada Kolakušić nastupa kao svemogući mesija, kao onaj tko je jedini progledao u zemlji slijepaca, kao netko tko dijeli lekcije biračima i običnim građanima, onima koji su "neinfomirani i apatični". 

Premda je i sam želio ući u krevet s HDZ-om, i to još Karamarkovim.

Nije stoga jasno odakle Kolakušiću pravo da iskazuje takav prezir prema građanima, da ih toliko omalovažava i podcjenjuje, kad je on vrlo jasno demonstrirao stupanj i doseg svoje političke kompetentnosti.

I potvrdio ga izjavom da, ukoliko politički nepismeni Hrvati ne prepoznaju njegovu genijalnost, odlazi natrag u Europski parlament. 

Kamo su ga upravo ti birači poslali. 

To će im biti najveća kazna. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (277)
  • Reći narodu da je politički nepismen nije uvreda nego iznošenje činjenice.

    13. 11. 2019,   14:06
  • Pa ako te netko konstantno krede 21 god. i druga grupa istih lopina 8 dod., i ti i dalje glasaš za njih. Postavlja se pitanje, ne da li si politicki pismen nego da li je s tobom sve u redu, s tvojim dusevnim zdravljem?

    13. 11. 2019,   13:59
  • Nama više ni Tito ne bi pomogao koliko su nas pokrali i unazadili :(((

    13. 11. 2019,   13:37