Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čemu nas može naučiti slučaj diskriminacije gejeva u Zadru?

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Twitter

Vlasnik zadarskog hotela odbio je primiti rezervaciju gostiju iz Brazila zato što "ne prima gejeve". Slučaj je izazvao osudu zbog diskriminacije i homofobije, ali nažalost Hrvatskoj zapravo to nije bio prvi takav slučaj...

Turistički slogan gordo poručuje kako je Hrvatska Full of life. Iliti Puna života.

Osim za homoseksualce. Ili Srbe. Ili Japance. Ili Bosance. Ili penzionere. Ili Čehe. Ili purgere. Ili one koji nose ručnik, a neće ležaljku...

Naredalo se proteklih godina svakakvih primjera hrvatske turističke (ne)gostoljubivosti, a najnoviji slučaj dolazi iz Zadra gdje je vlasnik hotela bahato odbio rezervaciju gostiju iz Brazila s obrazloženjem da "ne primaju gejeve".

"Odbijeni ste. Ne primamo gejeve. Otkažite svoju rezervaciju", kratko je Brazilcima poručio vlasnik Tomislav Gospić.

Njegov sin Aleksandar novinarima Jutarnjeg lista pojasnio je kako su "imali negativna iskustva s homoseksualcima iz Slovenije, koji su u hotelu orgijali i ostavili velik nered, nakon čega su odlučili da neće više primati homoseksualce".

Za heteroseksualce nije bio toliko siguran.

Kazna zbog diskriminacije

Slučaj je izazvao veliku buku na društvenim mrežama, mnogi optužuju zadarskog hotelijera za diskriminaciju i homofobiju, iako se javljaju i glasovi kako čovjek ima pravo primiti u hotel koga hoće. 

Hrvatski zakoni propisuju kaznu za svakoga tko provodi diskriminaciju po pitanju pružanja dobra ili usluga, dok je zadarska turistička zajednica zabrinuta zbog negativnog odjeka ovog slučaja.

On je, naravno, negativan, ali zapravo nimalo šokantan.

Prije petnaestak godina jedan glavni urednik dnevnih novina naložio je svojim reporterima da na Hvaru prate gay goste, prisluškuju ih pod hotelskim prozorima i uzbunjuju lokalnu i hrvatsku javnost zbog svega onoga što rade turisti homoseksualci.

Sjećamo se i Dijana Čuljak s famoznom hajkom na Bosance koji se spuštaju na plaže makarske rivijere,  "zauzimaju mjesta na plaži, a ništa ne troše".

"Burazer s Paga"

Ne treba zaboraviti ni Roberta Pauletića, kvizaša, novinara i kratkotrajno čak i Mostova pomoćnika u Ministarstvu turizma. On je u jednoj reportaži u Slobodnoj Dalmaciji napisao kako je napustio hotel zbog bahatih Srba. "Srbi su nan se, eto, zbilja vratili, u velikon broju. Istra, Kvarner, otoci, Dubrovnik, dolaze bez kompleksa i straja. Ka i ovi burazer s Paga, neka mu je srećno letovanje!", napisao je 2008. godine.

Na Facebooku je digao kvatisatiričku hajku na japanske turiste. "U Splitu sve vrvi od Japanaca! Ova Japanka koju san danas snimija ispod Svetog Duje valjda misli da smo mi svi bolesni od gube - stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde jebi mater japansku! Kako je pisalo na onome grafitu: Japanci, mrš nazad u Kinu!".

Bilo je prošle godine i medijske panike oko arapskih turista za koje se upozoravalo da će stvoriti zatvorene resorte na Jadranu gdje bi se odvojeno kupali žene i muškarci, "a Hrvatima bi ulaz bio zabranjen".

Ove godine Crikvenica zabranila dolazak autobusima s jednodnevnim gostima. Na plažama je bilo problema s gostima koji ne žele iznajmiti ležaljke, već koriste ručnike. Rovinj je prije nekoliko godina, nakon otkrića Expressa, protjerao svingere sa svojih plaža. A tu su i Britanci koji rade buku i nered.

Naravno, i Česi.

Spašavanje ugleda

Pamti hrvatski turizam razne oblike diskriminacije pa se ovaj friški slučaj iz Zadra ne ističe previše. Osim što je ovoga puta vlasnik hotela otvoreno, bez ikakvog srama ili krzmanja, priznao da ne prima homoseksualce u svoj hotel, a u doba društvenih mreža ta poruka se raširila poput virusa.

Sada treba vidjeti hoće li hrvatske institucije reagirati radi spašavanja turističkog ugleda zemlja ili u svrhu borbe protiv diskriminacije?

Brazilski par izazvao je veliku buku na Twitteru i prikazao Hrvatsku kao homofobnu destinaciju, čime je očito nanio štetu ugledu Hrvatske u svijetu. Ali što bi se dogodilo da su kojim slučajem gosti bili iz Hrvatske?

Hrvatska bi trebala na ovu diskriminaciju reagirati radi izgradnje vlastitog društva, a ne samo zbog peglanja turističkog imidža, koliko god o njemu ovisila. 

"Slučajevi poput ovoga samo su vrh sante leda homofobije i transfobije koju LGBTIQ osobe u Hrvatskoj sustavno doživljavaju 365 dana u godini, uključujući i vrijeme godišnjih odmora, kad se većina bezbrižno odmara", poručili su iz Zagreb Pridea.

Lako za Brazilce, oni će naći novu destinaciju i nastaviti sa svojim životima, kao što se ni vlasnik hotela ne uzrujava previše i uvjeren je da "ima pravo na svoj život i svoje odluke".

A Hrvatska će i dalje nastaviti tavoriti u svojoj homofobiji. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (227)
  • Čovjek ima pravo u svoju kuću primiti koga hoće!

    8. 8. 2018,   12:41
  • Ako je turist gay, ne znači da je i automatski u pravu.

    8. 8. 2018,   13:19
  • Ako gost može birati gdje će odsjesti zašto vlasnik ne bi birao tko će mu odsjesti?

    8. 8. 2018,   13:08