Obavijesti

Kolumne

Komentari 862

Hvala gospođi Markić. Otkrila nam je da nije svako zlo za zlo

Hvala gospođi Markić. Otkrila nam je da nije svako zlo za zlo
1

Zahvaljujući gospođi Markić, Hrvatska ima priliku odlučiti se želi li biti sekularna, tolerantna i moderna država ili se želi i službeno pretvoriti u katoličku džamahiriju.

VIDEO

Nije svako zlo za zlo.

Pa tako ni inicijativa "U ime obitelji" nije baš tako strašna kao što se to može nekome učiniti.

Premda je Željka Markić u Nedjeljom u dva, s ciničnim osmijehom na licu, ponovno širila mržnju i neistine, manipulirajući tvrdnjama kako je homoseksualni stil života opasniji zbog AIDS-a, da gayevi više boluju od depresije ili da bi homoseksualni brak ugrozio njezino majčinstvo i njezin brak, sve bi to trebalo sagledati iz drugog rakursa.

Kao što je to naglasila i sama Markić, njezina inicijativa je doprinos demokratizaciji društva. "Mi smo svoj dio posla obavili, pokrenuli smo pitanje, ljudi su se uključili", kazala je u razgovoru za HTV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I to je točno.

Uostalom, gay aktivisti su joj čak na svemu tome zahvalili, ističući kako je uspjela nametnuti pitanje gay brakova u Hrvatskoj dvadeset godina prije nego što bi se to itko usudio učiniti.

Što je opet dobro.

Ostrašćena galama

To je dobra prilika da raspravljamo o gay zajednici i instituciji braka, o Ustavu i što on predstavlja i kome služi, o referendumu i promjenama zakonodavstva, o ljudskim pravima i manjinama, kao i o tome zašto većina ne bi smjela raditi baš sve što hoće u ovom društvu.

U ovoj ostrašćenoj galami jedni će dobiti priliku formirati stavove, drugi ih učvrstiti, treći se razobličiti, četvrti blamirati, ali ono što se do jučer činilo kao tabu, ipak izlazi u javnost. Pa neki otkrivaju da žive s lezbama i gejevima, a neki da postoje markićke, grozdovi i hrastovi.

Korisno je i vidjeti što političke opcije misle o ovoj temi. Otkriti kako SDP nema blagog pojma što bi s ovom problematikom, osim što "jasno tvrdi da nisu protiv gay brakova" ili čuti HDZ kako se gorljivo zalaže za raspisivanje referenduma (kao što je gorljivo bio protiv sindikalnog referenduma) ili za ustavnu definiciju braka (premda su dva desetljeća imali priliku to provesti). A naravno, korisno je i otkriti kako Ivo Josipović snažno podržava i jedne i druge i treće i sve one čiji glas će uskoro zatrebati.

Nedorečeni Ustav

Korisno je pratiti institucije u koje se ne možemo pouzdati, otkrivati ustavne odredbe koje su nedorečene, kao i zakone koje ne želimo provoditi, a pritom dobivamo priliku učiti o samima sebi i svojim razinama tolerancije.

Koliko god nas sve to frustriralo, ipak nam pomaže.

Tako je i bilo i povodom mnogih drugih tema za koje smo tvrdili da nas nepotrebno opterećuju. Prometna nesreća Radimira Čačića potaknula nas je na raspravu o zločinu i kazni, haške presude na raspravu o ratnim zločinima i pravosuđu, svaki izbori otvarali su pitanje dijaspore, dok je najmanje polemike bilo oko uvođenja vjeronauka u škole.

Ali se zato sad stidljivo otvara tema crkvene imovine i crkvenog poreza.

Srbi i crnci

Gotovo svako pitanje, kako god neprimjereno banulo u javnost, davalo nam je priliku za diskusiju. Primjerice, Kerumova izjava o "zetu Srbinu" opet je otvorila temu međunacionalne snošljivosti, rasistički vapaji povodom crnaca u zagrebačkom azilu pripremali su nas na budući problem imigranata, svađa ustaša i partizana isticale su zakonski tretman govora mržnje.

Čak je i Zdravko Mamić dao priliku Mladenu Bajiću da se napravi važan i strpa u zatvor osobu zbog govora mržnje. Nije ni famozna Judith Reisman bila za bacit'. Pokazala je tko su američki autoriteti, a i uzori, ovim našim dušebrižnicima.

Zato treba čestitati Željki Markić.

Nametnuti rat

Da nema nje, ne bi se u ovoj zemlji govorilo o gay brakovima. Ne bi se testirala volja naroda. Ne bi se počelo kopati po motivima, metodama i logistici organizatora inicijative "U ime obitelji".

Ovaj kulturni rat je možda nametnut, promašen, uzaludan, možemo se žaliti da nam skreće pažnju sa stvarnih problema, pa čak i da nas se manipulira, ali u ratovima jačaju ideje i promiču se stavovi.

Zahvaljujući gospođi Markić, Hrvatska ima priliku odlučiti se želi li biti sekularna, tolerantna i moderna država ili želi biti katolička džamahirija.

Bez toga, sumnja bi i dalje postojala. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 862
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'