Obavijesti

Kolumne

Komentari 20

I dalje nas proždire korupcija. Zašto više nikoga nije briga?

I dalje nas proždire korupcija. Zašto više nikoga nije briga?
1

State Department upozorava na korupciju. Njemački biznismeni bune se zbog korupcije. I nikome ništa. Korupcija je postala integralni dio svake HDZ-ove vladavine, a Hrvatska je već zaboravila živjeti bez korupcije.

VIDEO

State Department upozorio je ovih dana u svom godišnjem izvješću o stanju  ljudskih prava u Hrvatskoj na postojani problem korupcije, uz upozorenje da se dužnosnici i dalje nekažnjeno bave koruptivnim radnjama.

Prošli tjedan istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, provedeno na 150 njemačkih tvrtki u veljači ove godine, otkriva kako polovica tih tvrtki više ne bi poslovala u Hrvatskoj, a kao jedan od ključnih razloga navode korupciju. 

Kad se tome pribroje i rezultati indeksa korupcije u istraživanju Transparency Internationala iz siječnja ove godine prema kojem Hrvatska već treću godinu zaredom bilježi par u percepciji korupcije, jasno je da se u Hrvatskoj zapravo ništa ne mijenja.

Stvari i dalje idu nagore, a glavni problem i dalje je korupcija.

I koga briga? Baš nikoga.

Andreja Plenkovića nije briga, jer on na toj korupciji bazira svoj opstanak u stranci i na vlasti. 

Korupcija je kruh i putar HDZ-a

HDZ nije briga, osim kad se borbom protiv korupcije služe u unutarstranačkim obračunima. Članove još manje brine, jer i sami na ovaj ili onaj način računaju na tu korupciju.

Nije briga HDZ-ove birače, jer je to njihov odabir s kojim su se odavno pomirili.

Nije briga manjine na čelu s Miloradom Pupovcem, jer oni s time žive još od Ive Sanadera. Nije briga ni saborske "žetone", jer je korupcija temelj njihova opstanka. Zaboga, onaj koji ih je okupio u parlamentu i sam se nalazi na suđenju za korupciju. O čemu onda govorimo?

I neće se valjda HNS pobuniti protiv korupcije?

Javnost je pak na tu korupciju odavno otupjela, umorna od lažnih obećanja, propalih procesa, nedovršenih suđenja, teatralnih hapšenja. Građani, pak, od Hrvatske u rukama HDZ-a ništa manje nisu ni očekivali.

Korupcija nije nikakva nuspojava, već temeljni sastojak HDZ-ove vladavine. Bilo kroz svoje dužnosnike i članove, bilo kroz koalicijske partnere, na svim razinama.

Kad je HDZ na vlasti, korupcija cvjeta.

Žalac i mercedes

Zbog svega toga nikoga zapravo nisu pogodile ni uznemirile vijesti u zadnjih nekoliko dana u kojima relevantne institucije i važne organizacije upozoravaju na novo bujanje korupcije koje utječe na poslovanje, investicije, ljudska prava, imidž države.

Plenković je u postupku "mijenjanja HDZ-a", ali samo u cilju stabiliziranja svog opstanka na čelu stranke. Mimo toga njegov HDZ krči dalje.

Primjerice, iz dvorišta ministrice Gabrijele Žalac nestao je onaj crni Jollyjev mercedes, a s njim i pitanje kako je u ministričinu dvorištu osvanulo vozilo tvrtke koja je dobila posao na ministričinu natječaju.

To također smrdi na korupciju.

Međutim, ovdje više nije u pitanju ni sama korupcija, već izostanak reakcije na tu korupciju.

Premijer se ne očituje, ministri šute, koalicijski partneri ne trzaju, mediji to rutinski registriraju, javnost preko toga prelazi, građani se ni ne osvrću. A birači? Oni s time računaju. 

Korupcija je postala toliko izlizan pojam da više uopće nije prijelomna točka u rejtingu stranaka i pojedinaca.

Kuća od karata

Niti će korupcija pokolebati HDZ-ove birače, niti će posebno motivirati oporbene birače. Uostalom, ne govori li sve veći utjecaj Milana Bandića na političkoj sceni i u vladajućoj Kući od karata koliko je korupcija zapravo postala nebitna?

Korupcija je nešto sa čime je Hrvatska naučila živjeti. Ili možda ovako: Hrvatska naprosto ne zna više živjeti bez korupcije. 

Kad se trideset godina korupcija uvlači u sve pore društva, od vrtića do staračkih domova, od lokalnog liječnika do premijera, ako je bez korupcije nemoguće dobiti mjesto u vrtiću ili mjesto u staračkom domu, nemoguće je dobiti posao, lijek i radno mjesto, i kad korupcija godinama prolazi nekažnjeno - pa čak i bude nagrađivana - onda ona postaje dio života.

Hrvatskoj je naprosto postalo lakše živjeti s korupcijom, nego živjeti bez nje. A naročito boriti se protiv nje.

Kinezi ispred Nijemaca

I zato su nam postali važniji Kinezi od njemačkih ulagača. Kinezi će pokrpati rupe i spasiti što se može, što je mnogo lakše od stvaranja  uvjeta da njemačke tvrtke - ali i sve druge, uključujući i hrvatske - posluju sigurno, uspješno i prosperitetno.

Nijemci će pobjeći iz Hrvatske zbog korupcije, Kinezi će pohrliti u spašavanje korumpirane Hrvatske.

HDZ će to proglašavati uspjehom i reformom, održavati se na vlasti istim i provjerenim metodama među kojima korupcija igra neizostavnu ulogu. Skoro kao Bata Živojinović u partizanskom spektaklu. Bez toga naprosto ne ide.

Amerikancima, Nijemcima i drugima to neće smetati jer od korupcije u Hrvatskoj mogu pobjeći u neke sigurnije krajeve. Pobjeći će i neki Hrvati. A oni koji ostaju glasat će za HDZ, Bandića i "žetone". 

Jer ne mogu više zamisliti život bez korupcije. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode