Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Igranje osjećajima branitelja vodi u opasnu atmosferu linča

Igranje osjećajima branitelja vodi u opasnu atmosferu linča
1

Bojan Glavašević je napadnut vodom, a ministar i njegovi suradnici optuženi za smrt braniteljice Topalušić. Time su opasno podignuti ulozi na braniteljskom prosvjedu.

VIDEO

Tomislava Karamarka je ovih dana zabrinuo tajming uhićenja Milana Bandića.

Misli da se time skreće pažnja s važnijih stvari, kao što je suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću. "S ovom velikom muzikom žele ugasiti priče o onome što se događa u Münchenu ovih dana", poručio je šef HDZ-a.

Nažalost, nije spomenuo tajming prosvjeda branitelja pred nadležnim ministarstvom, koji je osim invalida, udovica, umirovljenih časnika i predsjednika udruga, okupio i poznato hadezeovo društvo.

Je li i taj skup trebao skrenuti pažnju s onoga što se događa na udbaškom suđenju u bavarskoj metropoli?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, teško je razumjeti zbog čega je baš sada došlo do takve nagle eksplozije braniteljskog bunta. Prava im nisu srezana i hrvatska Vlada se kune da se to neće ni dogoditi. A od navodno sporne izjave Bojana Glavaševića koja je razgnjevila braniteljsku populaciju prošlo je više od dva tjedna. Sasvim dovoljno da se gnjev ispuše.

No ipak, čim je započelo suđenje u Njemačkoj, branitelji su zauzeli položaje i podigli šatore pred Ministarstvom branitelja. Kako to da im Karamarko nije, makar dobronamjerno poručio kako sada baš nije dobro vrijeme za to, budući da se skreće pozornost javnosti s Perkovića i Mustaća?

Valjda se nije sjetio.

Ali nema veze. Ima u samom prosvjedu, motivima i porukama, puno više stvari koje naprosto ne štimaju.

Izjednačio agresora i branitelje?

Prvo, njihove tvrdnje kako je Bojan Glavašević svojom izjavom o PTSP-u na hrvatskoj i srpskoj strani izjednačio branitelje i agresore, dovode u sumnju sam odnos pomoćnika ministra prema svom ubijenom ocu. Kad bi to bila istina, Glavašević bi stavio znak jednakosti između vlastitog oca i onih koji su ga ubili u Vukovaru 1991. godine.

Zar netko doista misli da bi on to učinio?

Drugo, ako je nekoga doista isprovocirala za njegova izjava, pa makar bila izvučena iz konteksta, teško je vjerovati - s obzirom na dubinu osjećaja i eksplozivnost tobožnje provokacije - da bi reakcija branitelja mogla biti stavljena na čekanje skoro tri tjedna. 

Ili je danas ipak bolji tajming za reakciju? 

Jednaki ili jednakiji

Treće, pravo je svih branitelja i njihovih udruga da se bore za svoja prava, ali problem nastaje u onom trenutku kad krenu u borbu za veća prava od ostalih građana ove zemlje. 

Branitelji bi, kako to sinoć reče Jadranka Kosor, trebali "dijeliti sudbinu svih građana", no umjesto toga Josip Klemm upozorava kako branitelji dobivaju otkaze zajedno s drugim zaposlenicima i ne dobivaju poslove prije ostalih nezaposlenih građana. 

Pa nije baš jasno jesu li se branitelji borili za državu jednakih ili jednakijih.

I četvrto, ujedno i najvažnije, jest činjenica da se na ovom prosvjedu podižu ulozi. Prije tri tjedna mediji su javili kako su u Vukovaru djeca poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i branitelja upalila svijeću podno Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav i pomolila se Bogu za Bojana Glavaševića da ga "povede pravim putem".

Prekjučer su ga zalili vodom na ulazu u Ministarstvo.

Da bi na jednom braniteljskom portalu osvanuo naslov "Trojac Matić, Glavašević i Nađ odnio prvu žrtvu dragu nam heroinu Nenu Topalušić". Što je brutalna i veoma opasna manipulacija osjećajima branitelja koja vodi ravno prema javnom linču.

Idući puta možda se neće raditi samo o vodi. I neće na meti biti samo pomoćnik ministra.

Huškanje i provociranje

Pitanje je, dakle, tko ovdje zapravo provocira i huška branitelje.

Premijer Zoran Milanović je na današnjoj sjednici Vlade pozvao prosvjednike da se "suzdrže od fizičkih obračuna kakve smo vidjeli prema Bojanu Glavaševiću". Oni ga sasvim sigurno neće poslušati.

Bilo bi stoga dobro da Tomislav Karamarko malo skrene pogled s udbaškog suđenja i pošalje prosvjednicima neki svoj apel. Može osobno, može i preko kurira. Njega bi ipak morali poslušati.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang