Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ima li moj pas tumor ako mu se jedan testis znatno povećao?

None Foto: Čitatelj 24sata

Ovoga utorka veterinar odgovara na pitanja kada je najprikladnije pariti ženku, ima li pas s promjenama u testisima tumor te koliko se često išijas zapravo javlja u pasa

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

U koje dane točno treba pariti psa?

Poštovani, 

Imam ženku Cavalier Kinga CS i htjela bih je pariti. Počela se tjerati. Koji je dan najprikladniji za parenje, tj koliko dana traje razdoblje najsigurnije za uspješno parenje. Nitko mi ne zna točno reći. 

Hvala i lijepi pozdrav!

Odgovor: Generalno, to je obično između 11. i 14. dana od početka krvarenja

Poštovana,

Sa sigurnošću je izuzetno teško reći koji je dan najprikladniji za parenje jer postoje individualne razlike između svake pesice. Generalno govoreći to je obično između 11. i 14. dana od početka krvarenja. Vi ćete to primijetiti tako što će vaša pesica dozvoliti parenje (u protivnom ne dozvoljava). 

Za točnije prognoze kada bi to vrijeme moglo biti, ako npr. planirate put radi parenja, najbolje je napraviti mikroskopski pregled vaginalnog brisa i progesteron test kod Vašeg veterinara. 

Jedan testis je uvećan, a drugi se potpuno smanjio

Poštovani!  

Imam mješanca starog 11 godina. Prije tjedan dana sam primjetila da mu je jedan testis dosta uvećan (jedno pet puta je veći nego prije), a drugi testis se potpuno smanjio, pa sam zabrinuta. Bojim se da to nije neki tumor.

 Hvala na odgovoru!

Odgovor: Gotovo sigurno je riječ o tumoru testisa

Poštovana,

Kod Vašeg psa se gotovo sigurno radi o tumoru testisa. Tumori testisa su vrlo česti kod pasa starijih od 10 godina, a kod pasa kriptorhida (životinje kod kojih se jedan ili oba testisa nisu spustili u mošnju) pojavljuju se i ranije. Ovisno koje stanice su zahvaćene, postoje tri vrste tumora: tumor sertolijevih stanica, tumor intersticijalnih stanica i seminom.

Tumor sertolijevih stanica je obično velik od 1 mm do 5 cm promjera, a može biti i veći. Oko 10-20 posto tumora sertolijevih stanica metastaziraju u lumbalne ili ilijačne limfne čvorove što dodatno komplicira liječenje, a i ishod bolesti. Zahvaćeni testis je obično povećan u odnosu na zdravi koji može biti i manji zbog pojačanog lučenja estrogena. Određeni broj pasa pokazuje znakove paraneoplastičnog sindroma združenog s hiper produkcijom estrogenih hormona (bezdlačna područja po tijelu, pigmentacije, feminizacija - ginekomastija, anemija, loša spermiogeneza i atrofija testisa).

Tumor intersticijalnih stanica obično je velik 1-2 cm u promjeru, rijetko metastazira i rijetko uzrokuje uočljivu kliničku sliku. Može lučiti hormone i izazvati paraneoplastični sindrom.

Seminomi su obično samo na jednom testisu no mogu biti zahvaćena i oba testisa. Metastaziraju po tijelu  u 6 do 11 % slučajeva.

Tumori sertolijevih stanica, intersticijalnih stanica i seminomi statistički imaju istu učestalost pojavljivanja. Kriptorhidi imaju 13,6 puta veći rizik za razvijanje seminoma ili tumora sertolijevih stanica.

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničkog pregleda, a ultrazvučna pretraga je tu osobito korisna zato što s njom možemo pregledati tkivo testisa i locirati tvorbu te na taj način potvrditi sumnju. Kada se testisi nalaze u abdomenu, a sumnjamo na tumor, potrebno je načiniti i rentgenološku pretragu abdomena.

Tretman za sve testikularne tumore je kastracija. Ako je zahvaćen samo jedan testis, može se razmotriti i hemikastracija (uklanjanje samo tumorom zahvaćeni testis), no u Vašem slučaju to ne bih preporučio s obzirom na starost Vašeg psa i činjenicu da mu je drugi testis smanjen. Nakon kastracije, definitivna dijagnoza (određivanje tipa tumora) se postavlja na temelju histopatološke pretrage zahvaćenog testisa.  

Ima li moja kujica išijas?

Poštovani,  

Imam kujicu srednje veličine (20 kg) koja se nakon žustre potjere za mačkom vratila šepajući bez ikakvih vidljivih ozljeda. To je bilo prije tjedan dana i još uvijek ne može stati na zadnju lijevu nogu te stalno leži. Nakon konzultacija s nekim prijateljima rekli su nam da ima išijas. Kujica je inače stara nekih 7 godina.

Šta bih mogla napraviti da joj olakšam bol i hoće li joj i kada to proći?  

Unaprijed zahvaljujem,
Kristina

Odgovor: Išijas je rijedak, a pregled je najbolje rješenje

Poštovana,

Pretpostavljam da njezin problem nije išijas (ova dijagnoza izuzetno se rijetko javlja i ne bih je povezivao s Vašim problemom). Prije je nekakva ozljeda vidljivog ili nevidljivog karaktera (primjer za nevidljivu ozljedu bi bila npr. parcijalna ili totalna ruptura križnih ligamenata ili ozljeda meniskusa koljenog zgloba). Savjetovao bih Vam ako šepanje već nije prošlo samo od sebe da odete na pregled kod Vašeg veterinara. Ne bih savjetovao davanje lijekova protiv bolova bez prethodnog pregleda.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Komentari (4)
  • Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

    4. 9. 2012,   12:29
  • Ma moj pas pred parenje ima povećan testis jer drugi mu nikada nije izašao tako da me baš zanima što bi bilo da ima dva.

    4. 9. 2012,   19:12
  • da mi je znati sta je loladin napisao da su izbrisali komentar.....ova rubrika dobro dode za ljude sa zivotinjama

    4. 9. 2012,   17:39