Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Impulzivni potrošači, kontrolirajte svoje emocije!

Impulzivna potrošnja jedan je od glavnih problema zaduženosti većine građana. Naše kolumnistice donose vam vrijedne savjete za samokontrolu

VIDEO

Jeste li se ikada zapitali zašto današnje generacije troše više? Nije slučajno! Prijašnje generacije potrošača su također, kao i mi bili bombardirani reklamama (dobro, ne baš u ovoj mjeri), ali najčešće nisu mogli  potrošnju realizirati odmah  - dućani nisu radili non-stop, nije bilo on-line kupnje, nisu uvijek imali dovoljno gotovine na raspolaganju. Svi ti „nedostaci“ dali su im mogućnost da se ohlade od prve želje za potrošnjom.

Danas su se stvari promijenile. Mogućnosti za dnevnu potrošnju su bezgranične. Na raspolaganju su nam brzi krediti, nenamjenski krediti, plaćanja karticom (na rate), kupnja preko interneta, TV prodaja, sve ovo omogućuje nam da svoju želju za potrošnjom realiziramo odmah. Ako pripadate kategoriji impulzivnih potrošača s treniranjem samokontrole morate početi već danas. 

Kako se kontrolirati?

  • Trenirajte samokontrolu – ne možete očekivati da ćete samokontrolu postići preko noći. 
  • Izbjegavajte iskušenja – nekima će ovo biti lakše, a neki će se morati malo više potruditi. Npr. ako ne možete odoljeti Internet kupnji, izbjegavajte neko vrijeme kompjutor (bar kada ste kod kuće); bez obzira što ste si obećali da u dućanu s odjećom nećete ništa kupiti i ako vam odjevni predmet stoji kao saliven, bilo bi najbolje da odjeću niti ne probate
  • Obratite pažnju na cijenu – ovo bi vas moglo odvući od kupnje. Možda negdje postoji sličan proizvod po puno nižoj cijeni.
  • Planska kupnja – neposredno prije odlaska u dućan napravite listu potrebnih namirnica, na ovaj način ćete izbjeći kupnju nepotrebnih/neplaniranih stvari.
  • Ne odlazite u kupnju loše raspoloženi – već svi znaju da neki raspoloženje popravljaju odlaskom u kupnju (ovo se naročito odnosi na žene). Možda ćete na kratko raspoloženje i popraviti, ali vjerujte kada računi dođu na naplatu, raspoloženje će vam se vjerojatno  pokvariti.
  • Koristite trikove „hlađenja“ – ili što bi se ono reklo „kako su to radili naši stari“. Ako i odlučite da baš nešto morate kupiti, razmislite dva puta, da li je to ono što vam uistinu treba. 
  • Ne obmanjujte se – kada si nešto baš i ne možemo priuštiti, da bismo se sami sebe uvjerili da baš to i možemo kupiti ponavljano mantre „samo jednom se živi“, „radim po cijele dane, pa si to valjda i mogu priuštiti“, „previše radim da bi mogao/la obilaziti dućane i uspoređivati cijene“, „to ću koristiti cijeli život (koja laž!)“

Ako ste se prepoznali u tekstu, pozivamo vas da na sebi izvršiti jedno malo testiranje. Odredite jedno vremensko razdoblje (npr. 3 – 6 mjeseci, može i duže, dapače) u kojem ćete kontrolirati vlastitu potrošnju. Osim što će vam se financijska pozicija poboljšati, pretpostavljamo da ćete osjetiti zadovoljstvo jer ćete odoljeti utjecajima reklama, izloga, modnim dodacima i inim utjecajima.

Nemojte se zavarati, nisu impulzivni potrošači samo oni koji bez razmišljanja kupuju odjeću, obuću i ostali modne dodatke, već i oni koji na tržnici potroše popriličnu svotu na voće i povrće koje onda tijekom tjedna trune u hladnjaku.

I za kraj još jednom vas pozivamo impulzivne potrošače da kontroliraju svoju potrošnju jer to može biti prvi korak prema poboljšanju njihove financijske pozicije. 

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta Hrvatski institut za financijsku edukaciju, možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang