Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

Ivan Vrdoljak priča o hrabrosti. Pa je njegov HNS bio suzdržan

Ivan Vrdoljak priča o hrabrosti. Pa je njegov HNS bio suzdržan
1

"Odlučno i hrabro smo unijeli liberalne svjetonazore u Vladu RH", kazao je prije godinu dana Ivan Vrdoljak. Pa je njegov HNS jučer bio suzdržan na glasanju o konzervativnom i diskriminatornom Zakonu o udomiteljstvu.

VIDEO

"Ja bih zaista volio", kazao je jednom prilikom Ivan Vrdoljak, "živjeti u državi gdje ne moramo glasati protiv".

Zamišljeno, ostvareno.

HNS jučer nije glasao protiv Zakona o udomiteljstvu u kojemu nije bio prihvaćen amandman o tome da istospolni parovi mogu biti udomitelji. Njegovi zastupnici bili su suzdržani.

To je država u kojoj bi Vrdoljak želio živjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Isti onaj Vrdoljak koji se toliko zaklinjao u interese hrvatske djece nije želio rušiti zakon koji ide protiv interesa te iste djece. Isti onaj Vrdoljak koji se hvalio da je, zamijenivši Most u Plenkovićevoj vladi, spasio Hrvatsku od ultrakonzervativnih tendencija, nije se usudio dići ruku protiv diskriminatornog zakona koji će vjerojatno uskoro biti srušen.

Spašavanje Hrvatske

Davor Bernardić pozivao je jučer HNS-ovce da napuste Sabornicu, ako već neće glasati protiv, da ne drže kvorum vladajućima, da imaju "barem malo obraza" i da ne budu "potrčko i beskičmenjaci".

Ali eto, haenesovci su ipak odlučili biti "potrčko i beskičmenjaci".

Nisu imali hrabrosti glasati protiv. Nisu imali hrabrosti napustiti Sabornicu oko zakona koji je u svojoj biti diskriminatoran i konzervativan.

Što nema veze, jer ako je netko slučajno zaboravio, Vrdoljak i njegova stranka su tu da "spašavaju Hrvatsku". 

Stisnuli i prdnuli

Da ruše Vladu dok joj se ne priključe. Da ruše premijera dok mu ne drže štangu. Da traže opoziv ministara dok im se ne priključe u kabinetu. Da promoviraju liberalne vrijednosti sve dok ne pokleknu pred konzervativnim.  Da spašavaju djecu, ali prije svega svoj opstanak u vlasti. Da se pozivaju na principe sve dok se oni ne ispriječe njihovim stranačkim interesima.

HNS je tu da stisne i prdne u isto vrijeme. 

Upravo se to dogodilo jučer u Hrvatskom saboru. Biti suzdržan oko zakona koji diskriminira prava istospolnih parova garantiranih drugim zakonom, koji krši ustavna prava na jednakost i koji, u konačnici, otežava proces udomljavanja djece, znači biti kukavica i konformist.

A Ivan Vrdoljak nas konstantno podsjeća da on nije kukavica i nije konformist.

Baš je hrabar smeđi dabar...

"Odlučno i hrabro smo unijeli liberalne svjetonazore u Vladu RH", kazao je prije točno godinu dana.

U međuvremenu, odlučnost se pretvorila u suzdržanost. Vrdoljak će nas vjerojatno uvjeravati da je i ova suzdržanost bila - hrabrost.

Na isti način HNS se postavlja i oko Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa koji je presudio protiv Martine Dalić i Zdravka Marića. Kao koalicijski partner nisu zatražili Marićev odlazak iz Vlade, premda su to tražili prije dvije godine. Niti se HNS još uvijek odredio oko otvorenih postupaka tog istog povjerenstva protiv premijera Plenkovića, čiji su odlazak također jednom davno zahtijevali.

Tu također valja imati hrabrosti. Za biti suzdržan.

Nakon Titanic vlade sada imamo Vrdoljakovu "Carpathia vladu". A s njezine palube nitko se ne baca na glavu. Najmanje HNS.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu