Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgubio je Brunu i stranku, a za utjehu ostaju mu 'Bog i Hrvati'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Drugi puta u tri godine Zlatko Hasanbegović ostaje bez stranke. Nakon što su ga izbacili iz HDZ-a, sad mu Bruna Esih uzima Neovisne za Hrvatsku. Velike ljubavi obično se pretvaraju u velike političke tragedije.

Velike ljubavi u pravilu se pretvaraju u velike tragedije.

Pune patosa i patnje, leleka i dušobolje. I naravno, izraženog žrtvoslovlja. 

Tako to obično biva na političkoj desnici.

A tako sada završava i velika politička ljubav Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. 

"Bez imalo patetike mogu reći da će o našoj političkoj sudbini odlučivati Bog i Hrvati", poručio je ovih dana Zlatko Hasanbegović, reagirajući na raskol s višegodišnjom prijateljicom, političkom partnericom, ideološkom sljedbenicom i žrtvoslovnom suradnicom Brunom Esih u stranci Neovisni za Hrvatsku.

Iako je možda bolje to ovako sažeti: Hasanbegović je prepušten na milost Bogu i nemilost Hrvatima. 

HDZ: 'Bruna Esih besramnim lažima prikriva kaos u svojoj stranci'

Bez HDZ-a, bez Brune

Već drugi puta u tri godine ovaj samozvani ideolog radikalne desnice ostaje bez političke stranke. Prvi puta izbacili su ga iz HDZ-a, i to zbog Brune Esih, a sada mu Bruna Esih uzima stranku. 

Navodno zbog HDZ-a.

I tako, par koji je političke karijere izgradio na žrtvoslovlju, sada je pao žrtvom međusobne svađe koja je dovela do raskola u stranci sazdanoj na njihovu prijateljstvu. 

Esih je održala sabor stranke u Zadru, Hasanbegović u Zagrebu, a na kraju će HDZ-ovo Ministarstvo uprave odlučiti kome će u ovoj političkoj brakorazvodnoj parnici pripasti stranka.

Burna je to storija: Hasanbegović je ostavio HDZ zbog Brune, Bruna je navodno odbila HDZ zbog Hasanbegovića, a sada su se navodno razišli oko podrške predsjedničkim kandidatima, Kolindi Grabar Kitarović i Miroslavu Škori.

Toliko o proklamiranom zajedništvu, doktrini i ideologiji.

RASKOL ESIH I HASANBEGOVIĆA: 'Esih bi sebi podredila stranku, nećemo samoubilački igrokaz'

Propali ideolog

"Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem", objašnjavao je Hasanbegović. "Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka".

Hasanbegović, čovjek koji je svoje principe položio pred noge Andreju Plenkoviću kako bi ušao u Hrvatski sabor, a onda i Milanu Bandiću kako bi srušio Josipa Broza Tita, nastavlja tako svoje političko hodočašće prožeto gorčinom, viktimologijom, patetikom i žrtvovanjem.

To je postalo dio Hasanbegovićeva političkog identiteta. Da ne kažemo šarma.

Pomalo je izrastao u glavnog aktera narodnjačkih hitova: "Izdali me prijatelji, izdao me brat, izgubio sve sam bitke, al još vodim rat".

Å ibenik: Osnovana podružnica stranke Neovisni za Hrvatsku RASKOL NA DESNICI Esih: U Zagrebu se pokušava nezakonito preuzeti Neovisne

Gubi ratove

Hasanbegović od prvog dana u politici vodi ratove. Protiv neprofitnih medija, protiv antifašista, protiv hrvatskog Ustava, protiv povijesnih činjenica, protiv ljevičara i liberala, protiv Andreja Plenkovića i, naravno, protiv Josipa Broza Tita. 

Sada je, eto, spreman voditi rat i protiv Brune Esih.

I gotovo sve ratove je izgubio. Osim onog jednog: za micanje Titova trga iz Zagreba.

Bila je to njegova najvažnija misija, možda čak i jedina konkretna, a kad je u njoj uspio - i to zahvaljujući trgovini s Bandićem - Hasanbegovićeva svrha u politici kao da se ispuhala.

Kad zakopaš svoju opsesiju gubiš razlog za životom. Ostaješ bez goriva koje te pokretalo. Kad se ispuše ona gorčina i izliže mesijanstvo, Hasanbegović ostaje šuplja priča.

Niti on više zna protiv koga bi se borio. Niti je on ikome više potreban.

Ni HDZ-u, ni Neovisnima za Hrvatsku. Vjerojatno ni Hrvatima. A za Boga ćemo tek vidjeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (150)
  • Probaj sad vratiti Titovo ime na trg. Možda ćeš imati više poklonika.

    23. 7. 2019,   13:27
  • Nema štete , ovi štrumpfovi su samo zabavljači jednog uskog kruga zatucanih krezubih dinaroida , svejedno je hoće li se raspasti ili neće .

    23. 7. 2019,   13:03
  • ..... cudim se sam sebi, svaki put kad negdije cujem ili procitam ESIH i HASANBEGOVIC automatski se sjetim se filma DUMB & DUMBER!

    23. 7. 2019,   14:36