Obavijesti

Kolumne

Komentari 70

Jadan on: Birači i zdrav razum urotili se protiv Damira Kajina

Jadan on: Birači i zdrav razum urotili se protiv Damira Kajina
1

Zoran Milanović izjavio da Kajinu na putu prema mjestu župana stoje "birači, političke mašine, utjecaji, novac, ljudski razum i sitni interesi i nije mu lako".

VIDEO

"Jadan naš kandidat". To je naziv nove kategorije političkog marketinga koju je premijer Zoran Milanović predstavio u kampanji za lokalne izbore.

On je na sinoćnjem predizbornom skupu u Istri za svog kandidata Damira Kajina ustvrdio kako mu "dužnost župana pripada kao čast i mogućnost da nešto napravi", da bi zatim rekao sljedeće:  "Između te želje i njezinog ostvarenja stoje birači, političke mašine, utjecaji, novac, ljudski razum i sitni interesi i nije mu lako".

Nije mu lako. Kajinu doista nije lako. 

Ne samo što iza njega stoje premijer i SDP, zajedno s koalicijom pet stranaka, ne samo što mu pomažu i Ministarstvo uprave i druga državna tijela koja istražuju njegova protukandidata IDS-ovca Valtera Flegu, ne samo što iza njega stoji propagandni stroj vladajuće stranke, zajedno s novcem i utjecajem, već Milanović poručuje da se nesretni Kajin mora boriti protiv dvije nepremostive prepreke: birača i ljudskog razuma.

Njih je premijer bacio na istu hrpu sa sitnim interesima i političkim mašinama, kao nešto protiv čega se gotovo nemoguće boriti. Kao da su oni nekakva smetnja demokraciji, mračna zavjera protiv onih koje Milanović želi vidjeti na mjestu župana. Ponovimo još jednom premijerove riječi, kako ih je prenijela državna agencija HINA: "Između te želje i njezina ostvarenja stoje birači (...), ljudski razum i (Kajinu) nije lako".

Teško je othrvati se pukoj genijalnosti te rečenice. Teško je probaviti tako brutalno iskrenu analizu demokracije. Nitko do sada nije tako efikasno raskrinkao demokratske izbore kao urotu protiv onog kojeg je Milanović podržao na izborima. 

I koji se, siroče jedno, mora boriti protiv zdravog razuma i birača, kao i protiv sitnih interesa i novca, kako bi pobijedio na izborima za župana. 

Pa što da se radi? Da se nekako eliminira zdravi razum? Moglo bi se reći da SDP-ova propagandna mašinerija već radi korake u tom smjeru. Da se eliminiraju birači? Možda bi protiv njih Mladen Bajić mogao podići kaznenu prijavu. Pa neka usput ubaci i zdravi razum.

Jadan Damir Kajin. Doista nije pošteno da se on na ovim izborima mora boriti protiv birača. Onih koji su prije mjesec dana u anketama mahom podržavali njegovu kandidaturu za župana, da bi sada mahom prelazili na stranu njegova protivnika. Kako ih, dovraga, disciplinirati?

Nije pošteno ni da se mora boriti protiv zdravog razuma, onog koji se pita kako Kajin sada mafijašima naziva one koje je do jučer držao za ruku, a prihvaća podršku onog koji pomoću njega rastura IDS.

Demokracija je uvijek bila teško pitanje. Za Milanovića nikad teža.

Naročito sada kad svi njegovi kandidati, oni koje je osobno inaugurirao ili oktroirao, gube tlo pod nogama: Kajin u Istri, Rajko Ostojić u Zagrebu, Niko Šalja u Dubrovniku, Ivo Bilić u Zadru.

Kad ne bi bilo birača, možda bi imali više šanse.

Ovako, "nije im lako". Zato je došlo vrijeme da ljudi poslušaju Milanovića i pokažu razumijevanje prema kandidatima koji bi željeli postati župani i gradonačelnici, ali im to nikako ne polazi za rukom. Bilo bi puno lakše kad "između te želje i njezina ostvarenja" ne bi stajali "birači, političke mašine, utjecaji, novac, ljudski razum i sitni interesi", nego samo Milanovićev odabir. 

Kao nekakva premosnica demokracije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode