Obavijesti

Kolumne

Komentari 45

Jasno da HDZ ne bi zatvarao ustaše. A bi li njegovi partneri?

Jasno da HDZ ne bi zatvarao ustaše. A bi li njegovi partneri?
1

Vlada je jučer rutinski odbila prijedlog IDS-a za uvođenjem zatvorske kazne za širenje fašističkih i ustaških simbola i ideologije. Za HDZ je to bilo potpuno očekivano. Pitanje je što o svemu tome misle manjine i HNS

VIDEO

"Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru", izjavio je Boris Miletić, predsjednik IDS-a, nakon jučerašnje odluke Vlade da odbije prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Vlada je uvjerena, kojeg li čuda, da sadašnji zakonski okvir u dovoljnoj mjeri (ne) kažnjava takve pojave.

IDS-ov Miletić zbog toga se jako iznervirao i poručio kako je to "potez bez presedana u suvremenoj Europi".

I to je vjerojatno točno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali realno, je li itko mogao očekivati drugačiju odluku Vlade?

Plenki nema hrabrosti

Prvo zato što je taj zakonski prijedlog iznijela oporbena stranka, a HDZ-u u pravilu ne pada na pamet prihvaćati oporbene prijedloge, ma kako suvisli bili.

Drugo, ovaj potez je očekivan zato što nitko ozbiljan ne vjeruje da bi ova Vlada, s ovim premijerom na čelu ovakve stranke, imala hrabrosti učiniti nešto ovakvo.

Umjesto toga, Andrej Plenković još uvijek čeka pravorijek famoznog Vijeća za suočavanje s prošlošću jesu li ustaše bili nacisti i fašisti ili pravi hrvatski domoljubi. Odnosno, jesu li komunisti bili gori od ustaša, pa da se uz ustaškog znakovlje automatski zatvorom kažnjava i komunističko.

Za Plenkovića je to još uvijek delikatno pitanje.

Grijeh ljevice

U svakom slučaju, Vlada je rutinski odbila IDS-ov prijedlog, pa makar se time izložila kritici. Iako, ništa bolje od ove garniture ne može se ni očekivati.

Sada se, treba i to naglasiti, vidi koliko je važno da se ovakve stvari rješavaju u mandatima ljevičarskih vlada koje se pojavljuju na vlasti jednom u osam godina. Zajedno s građanskim odgojem i jačanjem svijesti kod mladih ljudi o pogubnosti toleriranja fašističkih, nacističkih, a time i ustaških simbola.

No, ovo više nije čak ni pitanje za Plenkovića i HDZ. 

Ovo je pitanje za njegove koalicijske partnere koji ga tankom većinom drže na vlasti.

Bunili se pa utihnuli

A neke od njih odmah je na Twitteru identificirala i locirala Jadranka Kosor: "Bit će interesantno slušati i gledati komentare M. Pupovca i F. Radina koji su se zgražali zbog premještanja ploče u Novsku. Pa utihnuli".

Na njima je da pritisnu Plenkovića na strože zakonsko sankcioniranje ustaških simbola i parola, po uzoru na nedavni primjer Italije o čemu je predstavnik talijanske manjine vjerojatno dobro informiran. Ili da, u suprotnom, odustanu od podrške takvoj Vladi.

Koja, kako reče Miletić, "poziva na normalizaciju ustaštva u javnom prostoru".

Plenković, naravno, nema hrabrosti za ovakve poteze. Postavlja se pitanje imaju li hrabrosti Pupovac i drugi? Među njima HNS-ovci.

Ova liberalna stranka jako je bila osjetljiva na ustaške ispade u javnosti, pozivali su na micanje HOS-ove ploče iz Jasenovca, pa se očito zadovoljili njezinim premještanjem u Novsku. 

Lojalnost HNS-a

Nekada je HNS s IDS-om dijelio koalicijsku platformu, programe i svjetonazor. Sada oni ignoriraju zakonske prijedloge koji bi pomogli Hrvatskoj da se snažnije distancira od ustaškog nasljeđa.

Ipak, sada je njihova lojalnost na strani HDZ-a.

Ne treba, dakle, oštricu kritike više toliko upirati u HDZ i očekivati od te stranke da se borbom protiv ustaštva bori protiv same sebe. Očekuje se od njegovih partnera i jataka da na ovome pokažu što im je bitno.

Je li im sankcioniranje ustaštva važnije od fotelja? Žele li biti u koaliciji sa strankom koja evidentno ima problem s kažnjavanjem fašizma i ustaštva u hrvatskom javnom prostoru?

I misle li da i od toga ima važnijih tema kojima bi se ova Vlada trebala baviti?

Nije više bitan onaj tko njeguje ustaštvo, već oni koji mu drže ljestve.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang