Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bernardić je pobijedio. Je li to dobra ili loša vijest za SDP?

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Europske izbore mnogi su čekali da maknu Davora Bernardića sa čela SDP-a. A onda je on na listu postavio Milanovićeve ljude, smirio sukobe i dobio četiri mandata kao i Plenković. Je li to dobra ili loša vijest za SDP?

Netko je već konstatirao da je Davor Bernardić postao "kolateralni pobjednik" europskih izbora.

Ili da je postao "slučajni pobjednik".

Ili da je SDP svoja četiri mandata osvojio unatoč Davoru Bernardiću, a ne zahvaljujući njemu. Ili čak u inat njemu.

Sva su obrazloženja moguća, ali ostaje činjenica da je predsjednik koji je optuživan da vodi SDP u propast sada promovirao SDP u relativnog pobjednika izbora za Europski parlament.

Istina, HDZ se srozao. I točno je, ovo je bio referendum protiv Plenkovića.

Ali ovo je istodobno bio test opstanka Davora Bernardića na čelu SDP-a. I na tom testu "političar s posebnim potrebama" osvojio je isti broj mandata kao "političar kojeg treba suhim zlatom platiti".

Što je i logično: obojica spašavaju fotelju u obračunu s pobunjenicima u svojim strankama.

A taj rezultat Plenkoviću je najteže pao: sada će on moliti Beru da popije s njim kavu.

Ali ozbiljno, što se SDP-u dogodilo?

Kao ovca na klanje

Osvojio je četiri najveća grada i četiri europska mandata. Na izbore je išao kao ovca na klanje, s izbora se vraća kao relativni pobjednik. Stranka koja je čekala te izbore kako bi rušila predsjednika, stranka koja se raspadala i svađala, dočekala je da na njima predsjednik spašava glavu.

Kako bi potencijalno nastavio uništavati stranku.

Bernardić je imao jasnu strategiju: napunio je listu stranke u propadanju provjerenim imenima među kojima je bilo dosta Milanovićevih ljudi. Ako izgube, oni su krivi. Ako prođu, on je zaslužan.

Sama kampanja bila je umivena i lišena strasti, kako je to Bernardiću i svojstveno. On se, mudro, sakrio iza Tonina Picule i Biljane Borzan, poruke su bile usmjerene prema ljevici, svađe i sukobi su utišani i čak je i Zoran Milanović dao podršku stranci.

To je valjda prvi puta da se Zoki kladio na pobjednika.

I za tu podršku Bero bi mu mogao uzvratiti podrškom na predsjedničkim izborima. Ruka ruku mije...

Gorka pobjeda ili promjena trenda?

Za mnoge u SDP-u i na ljevici, bila je to gorka pobjeda. Umjesto da se riješe Bernardića, sad su mu kupili novi mandat. I umjesto da dobiju novi argument o štetnosti Berine vladavine, sad su osudili SDP na novi život s Berom.

Temeljno je, međutim, pitanje hoće li ovi izbori označiti promjenu trenda.

Hoće li SDP konačno zaustaviti pad, konsolidirati se i početi vraćati izgubljeni rejting? Ili su ovi izbori za njega zapravo bili sretna slučajnost nakon koje slijedi povratak u brutalnu stvarnost?

Dosad je Bernardić svojim vođenjem stranke činio uslugu Plenkoviću. Na ovim izborima Plenković je svojom politikom uzvratio uslugu Bernardiću.

A je li time učinio uslugu SDP-u, vrlo brzo će se vidjeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (75)
  • jedino je dobro što hdz nije pobijedio jel bi 30 dana slušali preseravanje od hdz-a

    27. 5. 2019,   14:22
  • Budimo realni, ništa od te Berine pobjede ne bi bilo bez bratske pomoći Plenkija i cijelog HDZ-a. Svjedoci smo solidnog broja njihovih afera i skandala, u koje malo koji ministar Plenkijeve vlade nije e na neki način umješan, a što je najbolja moguća pomoć Beri i društvu sa Iblerovog trga. A tako subratski pomogli SDP-u i HDZ vrhuške prethodnice Račanove i Zokijeve vlade, baš kao što su ministri i dužnosnici u vijeme Ivice Račana i Zokija pomagali HDZ-u svajim poslovima tipa, muljaj i laži, a koji su u konačnici dizali HDZ sa poda. Suma sumarum, posrijedi je drugarsko-gospodski dogovor; prvo ćemo krasti i lagati mi, pa cemo kad ljudima dojadimo, pustiti neko vrijeme da to radite vi, dok ljudi na nas malo zaborave, pa čemo se onda mi vratiti kao dobrice. Pa onda opet ispočetka. I to je to. Odličan posao i drugarskogospodski dogovor.

    27. 5. 2019,   14:50
  • i eto,što bi se reklo: Bero "ni kriv ni dužan" osvojio četiri mandata.

    27. 5. 2019,   15:09