Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Je li dovoljno prepustiti se intuiciji i emocijama?

Je li dovoljno prepustiti se intuiciji i emocijama?
1

Svaki dan donosimo na mnogo odluka. Jesmo li svjesni kako to radimo? Koje zamke nam na tom putu prijete? Pročitajte u novoj kolumni Psihologija izvrsnosti

VIDEO

Odluke kreiraju naš život. Od trivijalnih – Kojim putem ići da izbjegnem prometnu gužvu? – preko rješavanja svakodnevnih izazova – Kako reagirati kad moj tinejdžer ne dođe u dogovoreno vrijeme kući? Na koji način potaknuti tim da provede promjene koje moramo uvesti u poslovanje? – do „kapitalnih“ koje imaju važne posljedice na naš život i život drugih ljudi – Dati otkaz ili ne? Jesmo li spremni za djecu? Da li ući u rizik i dignuti kredit kako bismo investirali u nove tehnologije? 

Životno važna vještina koje smo rijetko svjesni

Donošenje odluka je životno važna vještina. Istovremeno, gotovo nigdje sustavno ne učimo o njoj, niti smo skloni razmišljati kako to radimo. Ako i pokušamo analizirati naš uobičajen proces odlučivanja, vjerojatno ćemo zaključiti da oko nekih odluka razmišljamo više, a oko nekih manje. Ipak, činjenica je da većinu donosimo brzo, bez puno razmišljanja. Na pitanje kako su donijeli neku odluku, većina će reći – instinktivno, osjećao sam da je to prava stvar. 

Snaga intuicije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Intuicija igra veliku ulogu u našem životu. I, iskustvo nam često pokazuje da joj itekako trebamo vjerovati. Pritom, ono što ju čini intrigantnom je način na koji se događa – u svijesti nam se odjednom pojavi odgovor, pri čemu ne znamo odakle nam, ali imamo snažan osjećaj da je ispravan. Upravo ono što intuiciju čini tako utjecajnom i zanimljivom je činjenica da je riječ o nesvjesnom procesu. No, je li dovoljno prepustiti se tom osjećaju? 

Zamke u koje (nesvjesno) upadamo

Kao što instinktivno i vrlo nesvjesno donosimo mnoge odluke, skloni smo upasti u različite zamke iza kojih se krije jednako snažan i, nažalost, nesvjestan proces. Riječ je o našoj potrebi da sačuvamo dobru sliku o sebi, u tuđim i vlastitim očima, zbog čega se rukama i nogama branimo od neuspjeha (i svega što miriše na njega). 

Tako ćemo, na primjer, ignorirati problem uvjeravajući sebe i druge da se ništa toliko ozbiljno ne događa. Ili ćemo jednostavno odgađati s donošenjem odluke, nadajući se da će se sve samo od sebe riješiti. 

Uz ignoriranje problema, pogreškama smo skloni i jednom kad odlučimo krenuti u akciju. U želji da što prije riješimo situaciju, prebrzo ćemo donijeti zaključak i prihvatiti prvo rješenje koje nam padne na pamet – što ne znači da je i najbolje. S druge strane, jednako problematično je kad se ulovimo u začarani krug potrage za savršenim rješenjem, koje, naravno – ne postoji. Također, ništa manje nije opasno kad se, usprkos iskustvu koje nam je pokazalo da trebamo drugačije, vraćamo na uvijek ista rješenja, izbjegavajući – rizik promjene

Uz sve navedene, zamka koje smo možda najmanje svjesni je kad se nastavljamo pridržavati jednom donesene odluke, čak i kad je očito da više nije dobra. Iako bi bilo puno isplativije kupiti nov auto, nastavljamo ulagati u stari jer smo dosad već puno uložili u njega. Odbijamo odustati od projekta, čak ćemo se još i više truditi, iako sve ukazuje na činjenicu da je daljnji napor uzaludan.  Još jednom dajemo priliku članu svog tima, unatoč tome što je jasno da on nije prava osoba za taj posao. Iz straha da ne ispadnemo nedosljedni, ponekad i jer nam je teško priznati pogrešku, te nadajući se da će nam se uloženo vratiti, nastavljamo po starom, zapravo radeći – pogrešan izbor.  

Intuicija i svijest

Važno je vjerovati intuiciji, pogotovo kad odluke donosimo unutar područja gdje smo već jako iskusni i stručni. No, isključiti iz cijelog procesa svijest i jednostavno se prepustiti emocijama može biti vrlo opasno. Uz slušanje onog što nam unutarnji osjećaj govori, ponekad je još i bitnije postaviti si pitanje i razmisliti jesmo li upali u neku od zamki kojom, pokušavajući ga (nesvjesno) izbjeći, upravo riskiramo neuspjeh. 

Evolucija nam je dala fantastične alate koje imamo na raspolaganju prilikom donošenja odluka – intuiciju, kao odraz našeg nesvjesnog funkcioniranja, i svijest, koja nam omogućuje da ciljano preispitamo sebe i situaciju u kojoj se nalazimo. Tek kad se prepustimo snazi jednog i drugog te ih naučimo koristiti kao zajednički alat, znat ćemo da smo na pravom putu napretka – kao pojedinac, ali i kao čovječanstvo.  

Što nam je onda činiti? Za početak, držite u svijesti sve zamke u koje smo skloni upasti, kako bi ih na vrijeme prepoznali i doskočili im. Možda se iznenadite koliko ćete tada još jasnije čuti i razumjeti sve poruke koja vam vaša mudra intuicija šalje. 

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, tvrtki koja se bavi organizacijskim razvojem i razvojem ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang