Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Je li napokon na Jakuševcu u dim otišla i Bandićeva karijera?

None Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Milan Bandić obećavao je da će spaliti ako ne sanira Jakuševac. Bilo je to prije dvadeset godina. Noćas se ukazao na najvećem požaru na Jakuševcu koji je u dim obavio čitavi Novi Zagreb i ostale dijelove grada.

Milan Bandić nije se javno spalio na jakuševačkom smetlištu koje je obećao sanirati još 2001. godine, ali se zato zapalilo smeće nagomilano na istom onom smetlištu koje je još prije dvadeset godina trebalo biti riješeno i sanirano.

Noćašnji golemi požar nagomilanog starog namještaja i dim koji je obavio Novi Zagreb, kao i druge dijelove Zagreba, poslužili su kao novo podsjećanje na stvarno stanje Bandićeva Zagreba: na fontane, spomenike, šoping centre, zlatne wc-e i milijunske ljetne debakle dok se metropola guši u smeću, dimu, otrovima...

Noćas smo vidjeli kako se dimi Bandićevo smeće. Stvarno i metaforičko.

Raspad sistema

Metaforičko, jer ispod svog blještavila, skupocjene šminke, spomenika domovini i Potemkinovih sela leži ozbiljan infrastrukturni kaos. Jakuševac je, pored vodovoda, prijevoza, urbanizma i građevinskog kaosa, urušavanju mostova, a o korupciji i klijentelizmu da ne govorimo, postao najveći simbol Bandićeve vladavine.

Stvarno smeće, jer godinama Bandić kupuje šutnju stanovnika Jakuševca, kupuje vrijeme s rješavanjem deponija koje sve više smrdi i zagađuje, a sada je počelo gorjeti i dimiti.

Jakuševac je trebao postati deponij njegove političke karijere. Ali još uvijek nije.

Gradonačelnik se sinoć ukazao na požarištu, pozirajući s vatrogascima koji gase vatru i guše se u dimu. Nije trebao tamo biti. Jer on je svoje već odavno napravio.

Odnosno, nije.

Trebao je, međutim, gledati kako s jakuševačkim požarom i njegove političke ambicije odlaze u dim.

Dok su njegovi Zagrepčani noćas i jutros bili izloženi vrlo visokoj koncentraciji čestica koje su opasne za zdravlje i život ljudi.

Ne hvali se Jakuševcem

PEPEO I OZON U ZRAKU Toksikolog: Ako morate ići van, bolje otputujte izvan Zagreba...

Prije nekoliko mjeseci Bandić je oblijepio Zagreb jumbo plakatima na kojima se hvalio postignućima njegova Zagreba. Adventom i turizmom, brojem učenika i škola, rastom BDP-a, ali nigdje nije istaknuo plakat u kojem se hvali da je napokon uspio Zagreb iskopati iz hrpetine smeća na Jakuševcu.

Zato danas, nakon gašenja požara, Bandić izlazi pred novinare i poručuje, dosta skrušeno za njegove standarde, kako je "najvažnije da se ništa nije dogodilo i da nije u pitanju ugroza građana". Iako sve nadležne institucije upozoravaju na visoki stupanj zagađenja i na opasne čestice u zraku.

Kome Zagrepčani onda trebaju vjerovati: Bandiću ili institucijama ili vlastitim očima?

Možda Milanu Bandiću koji se hvali da kontrolira i osobno rješava svaki problem u Zagrebu, a ni nakon dvadeset godina nije riješio problem Jakuševca? I usprkos tome uspio gotovo dva desetljeća ostati na vlasti. Što ipak više govori o onima koji su ga usprkos svemu tome birali i tolerirali.

Zagreb: Požar na JakuÅ¡evcu normaliziran POŽAR NA JAKUŠEVCU Vatra ugašena, ali dimi se: Ovo je strašno, ne možemo disati...

Milan Bandić građanima je obećavao spalionicu, a servirao im spaljivanje smeća.

Ipak, nema bojazni da će i ovaj incident s najvećim požarom u zadnjih nekoliko godina (ali nipošto i jedinim) isprovocirati nekakve prosvjede i javne manifestacije nezadovoljstva građana Zagreba svojim gradonačelnikom. 

Te nade odavno su, baš kao i smeće s Jakuševca, otišle u dim.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (79)
  • Ovo nije samo sramota za gradonačelnika Bandića. Ovo je sramota svih nas. Zašto? Zato što smo dozvolili da netko kao Bandić vodi ovaj grad, da se koristi njegovim resursima kao svojom vlastitom prćijom i da zato nikome ne odgovara. Krivi smo što nas pljačka već 25 godina, zajedno sa svojom mafijom. Krivi smo što ne reagiramo, nego šutke gledamo kako nam prazni džepove. Jedino što se uređuje u gradu je uži centar, sve ostalo je katastrofa. Novi Zagreb nije naselje, to je geto. Geto pun smeća, neodržavanih ulica i javnih površina, nekad ponos pametne arhitekture (jednak broj ulica, zgrada i zelenih površina) sada je preizgrađeno naselje prepuno betona, zelene površine preko noći nestaju. I ljude i dalje šute, nitko se ne buni. Znači da im je dobro. Onda smo svi zajedno i zaslužili da nam se onečišćuje zrak i voda. Dobili smo upravo ono što zaslužujemo. Bandić se nije sam birao, dragi sugrađani, birali ste ga vi.

    25. 7. 2019,   14:11
  • Banđiću je karijera otišla od kad se navukao na kokain! Obrzirom na trenutno mu zdravlje, kraj mu je vrlo blizu!

    25. 7. 2019,   13:29
  • Gorilo smeće ili Bandić na isto dođe.

    25. 7. 2019,   13:06