Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedino o čemu treba govoriti je to da su liječnici potplaćeni

None Foto: PIxsell

Svaka minuta rada ove liječnice vrijedi neusporedivo više od grljenja znojnih nogometaša i prosipanja floskula, ili od sjedenja na čelu Vlade u kojoj je nesposobni ministar

Liječnica neonatologinja u pulskoj bolnici zaradila je plaću od 39.000 kuna. I kako to kod nas obično biva, krenula je rasprava. No raspravljati, zapravo, uopće ne bismo trebali. Ova žena iza sebe ima godine neprocjenjivog iskustva. Mjesečno odradi 300 sati i praktički živi u bolnici, umjesto u svom domu. Prisustvuje svakom porodu, a životi najmanje djece ovise o njezinom angažmanu i stručnosti. Svaka lipa plaće koju dobije itekako je zaslužena. I da je iznos veći, ne bi bilo previše.

Pulska je bolnica, kao i mnoge druge u Hrvatskoj, u teškom deficitu s medicinskim kadrom. No to se u svakodnevnom radu ne osjeti, jer oni koji rade ovaj manjak nadoknađuju svojim entuzijazmom i tako da daju tristo posto sebe i svog truda. Generalno, hrvatski su liječnici potplaćeni i to je jedino o čemu bi trebalo govoriti. Postati liječnik specijalist znači godine predanog školovanja i usavršavanja, a jednom kad steknu zvanje specijalista slijedi cjeloživotno učenje kojem je imperativ nadogradnja znanja te ići ukorak sa svjetskom medicinom. Rezultat toga je nebrojeno izliječenih pacijenata i spašenih života. Ima li to uopće cijenu?

Da je ova liječnica zaposlena, recimo, u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji, za ovoliko rada inkasirala bi na kraju mjeseca tisuće eura. A osobito su deplasirane one usporedbe gdje su neki isticali da neonatologinja zarađuje više od predsjednice i premijera. Pa i treba zarađivati više od njih.

Svaka minuta rada ove liječnice vrijedi neusporedivo više od grljenja znojnih nogometaša i prosipanja floskula, ili od sjedenja na čelu Vlade u kojoj je nesposobni ministar, koji nemilice uništava zdravstveni sustav, zaštićen kao lički medvjed.

I zato, pulska doktorice, radite i dalje. Pazite na svu djecu u bolnici i želimo vam svaki mjesec barem 39.000 kuna plaće.

Komentari (14)
  • prvi puta da se u cijelosti slažem s nekim kolumnistom ovog portala. Točno, a vi gospođo doktorice samo daljem ne obazirite se na ništa, samo i dalje posvećujte brigu vašim malim pacijentima. Umjesto što se dio javnosti digao protiv plaće ove sposobne doktorice, treba se čitava javnost dignuti protiv činjenice ga guverner HNB ima plaću od 36.000 kuna, a još 5 ili 6 parazita koji sjede s njim u vrhu HNB-a isto toliko, poneki još i više. Uz ostale "pripadajuće" benificije, naravno. Zašto o tome javnost šuti?

    2. 9. 2019,   12:12
  • Treba joj dat 139.000,00kn 😊

    2. 9. 2019,   12:11
  • Svatko je bitan u zajednici. Ne može zajednica biti ispravna niti bez seljaka, krovopokrivača, bravara pa tako ni doktora. Na seljake je hajka odavno završila, za radnike više nema emisija po TV-u da je puno neradnika, da ima puno bolovanja, a sad su valjda na redu doktori. Doktori, ne dajte se jer vi ipak imate neku moć. Radi svih nas zajedno.

    2. 9. 2019,   12:18