Obavijesti

Kolumne

Komentari 211

Josipović oprostio Pupovcu, Kolinda se grebe za Gotovinu

Josipović oprostio Pupovcu, Kolinda se grebe za Gotovinu
1

Gutaju se taštine, opraštaju svađe, krše obećanja, napadaju saveznici... Pet dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora love se glasovi do pobjedničkog milijuna.

VIDEO

Ovdje se više ne zna tko je za koga, tko je protiv koga, a tko nije ni za koga.

Milanović je za Josipovića, Josipovićev savjetnik je protiv Milanovića, Josipović je kod Pupovca, Pupovac je suzdržan oko Josipovića, Ante Gotovina nije ni za koga, ali je zato ipak za Kolindu.

Totalni kaos.

Najprije je premijer Milanović krenuo u žestoki obračun sa svim protivnicima, od branitelja, preko biskupa, do hadezeovaca, vjerujući kako preuzimanjem prljavog posla u predsjedničkoj kampanji pomaže Ivi Josipoviću.

Koji je kao pravi kolega taj njegov televizijski nastup javno pohvalio.

Da bi nakon samo par dana Josipovićev savjetnik za vjerska pitanja Stipo Bartulica javno kritizirao premijera zbog izjave o "pohlepnim i militantnim biskupima". O tome se Ivo Josipović još nije oglasio.

Progutao taštinu

No, zato je progutao svoju taštinu i nakon pune dvije godine pojavio se na proslavi pravoslavnog Božića u organizaciji Milorada Pupovca, kojeg je u ljeto 2012. godine optužio za "etnobiznis", za "reketarenje", "netransparentno korištenje proračunskih sredstava", kao i za "vođenje politike nacionalnih sukoba niskog intenziteta".

Bio je to žestoki obračun izazvan pisanjem Pupovčeva tjednika Novosti o Josipoviću i aferi ZAMP, a takve napade predsjednik Republike nikome do sada nije oprostio. Ali pet dana prije drugog kruga nikad neizvjesnijih predsjedničkih izbora taj luksuz više si nije mogao priuštiti.

Međutim, Pupovac je sutradan ostao prilično suzdržan na ovu Josipovićevu velikodušnu gestu.

U intervjuu za N1 televiziju dao je naslutiti kako nije zaboravio Josipovićev napad koji, po njegovim riječima, "nije bio uobičajen", te pritom upozorio da se "rijetko vidi da predsjednik poseže za takvim metodama prema saborskom zastupniku i predstavniku srpske nacionalnosti". 

"Kome ću dati svoj glas, odlučit ću kada dobijem glasački listić. No birat ću na isti način koji je to stranka predložila", kazao je Pupovac, kritizirajući sve predsjedničke kandidate zbog kampanje koja nije bila motivirajuća ni inspirativna.

Uglavnom, nije zvučalo kao veliko ohrabrenje.

Gotovina na kredit

Ali onda se u kampanji opet pojavio general Ante Gotovina.

Čovjek koji ruča s premijerom Milanovićem i druži se sa SDP-ovim ministrom Antom Kotromanovićem izjavio je još polovicom prosinca, dakle dva tjedna uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, kako "nijednom kandidatu neće dati svoju podršku". "Građani su tu da izaberu sami", rekao je Gotovina.

Da bi tjedan dana uoči drugog kruga u medijima osvanula fotografija Kolinde Grabar Kitarović u društvu bračnog para Gotovina u njihovoj kući u Pakoštanima. 

General očito nije zlopamtilo, pa nije Kolindi zamjerio što je kao ministrica vanjskih poslova u Sanaderovoj vladi radila na njegovu "lociranju, identificiranju, uhićenju i transferiranju" u Haag, a zatim to proslavila s haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte. Obavio je što se od njega očekivalo.

Zauzvrat, njegov ratni suborac i haški sudrug Rahim Ademi, snimio je izjavu podrške Ivi Josipoviću. Pa je tako svaki predsjednički kandidat dobio svog oslobođenog generala.

Borba za Srbe

Uglavnom, panika je dosegla vrhunac i očito se ništa više ne prepušta slučaju. 

Josipoviću je bilo užasno stalo da se pojavi na domjenku Srpskog narodnog vijeća, jer u situaciji ovako dubokih podjela i borbe za svaki pojedinačni glas, računa s tim da bi mu srpski birači mogli donijeti prevagu. 

Unatoč činjenici da se kao predsjednik nije previše zauzimao za njihova manjinska prava, ne samo u obrani od sve agresivnijeg govora mržnje, nego i u slučaju razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru kada je izjavio da "ako ne postoji želja da se ustavni zakon o manjinama poštuje, tada ga treba mijenjati".

Da bi tijekom dvogodišnjeg sukoba s Pupovcem kao svog novog saveznika promovirao Veljka Džakulu, koji se sada u predsjedničkoj kampanji uopće ne pojavljuje.

Foto seansa

S druge strane, Kolindi nije bilo dovoljno što je Gotovina prije samo tri tjedna pred njom javno, na braniteljskoj proslavi u Zadru, izjavio kako on "nije u politici i ne zna zašto bi davao potporu biračima".

Još jedna foto-seansa prije drugog kruga mogla bi donijeti prevagu.

Glasovi su tu da se ubiru, pa makar jedan po jedan. Do pobjedničkog milijuna još je dug put. 

Tomislava Klauškog pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode