Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Josipovićev blefaroskopski ulazak u predizbornu godinu

None Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Prilično je nezgodno što se Josipovićeva operacija kapaka naziva blefaroskopijom. Nekom zlonamjerniku mogla bi za oko zapeti upravo ta nesretna riječ - "blef"

Prilično je nezgodno što se operacija kapaka desnog i lijevog oka, ona kojoj se nedavno podvrgnuo predsjednik Ivo Josipović, naziva blefaroplastikom.

Nekom putniku-zlonamjerniku mogla bi za oko zapeti upravo ta nesretna riječ - "blef".

A to, složit ćete se, nije baš previše korisno u situaciji kad Josipović svoj spušteni kapak podvrgava estetskom zahvatu upravo na ulasku u predizbornu godinu. Nekome bi moglo pasti na pamet kako se tu radi o predizbornom blefu. 

Kao u slučaju one davno zaboravljene "Nove pravednosti". Ili s obećanjem da se u borbi protiv korupcije "nikada neće umoriti".

Ta nesretna blefaroplastika sa svojim bleferskim konotacijama ne zvuči baš dobro ni kad se uzmu u obzir još neki detalji Josipovićeve nedavne operacije. 

Štrajk liječnika

Prije svega, javnost nije bila upoznata s podatkom koliko je dugo šef države bio na listi čekanja. Je li možda ministar zdravlja Rajko Ostojić ispunio obećanje i smanjio liste čekanja za ovakve vrste operacija na Rebru?

Zatim, je li Josipović pozvao njemačkog kirurga dr. Milomira Ninkovića u Zagreb samo zbog toga što u Hrvatskoj još uvijek traje štrajk liječnika, pa ga nije mogao operirati nitko od navodno jednako kvalitetnih domaćih plastičnih kirurga? Ili više vjeruje stranim stručnjacima? Ili samo svojim prijateljima?

I treće, ugledni kirurg operaciju je navodno obavio besplatno, zahvaljujući prijateljstvu s hrvatskim predsjednikom. I umjesto da to bude utješan podatak za hrvatske porezne obveznike, samo je otvorio pitanje sukoba interesa.

Besplatni darovi

Naime, zakonom je propisano je da državni dužnosnici ne smiju primati darove u vrijednosti većoj od 500 kuna - što je operacija njemačkog kirurga sigurno bila - a darom se smatra "novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju".

Dragan Zelić iz GONG-a objasnio je na tportalu kako "u konkretnom slučaju ne vidi moguće stvaranje obveze zbog darovane usluge jer je riječ o liječniku koji živi i radi u inozemstvu". Pa ipak, smatra da je Josipović o svemu trebao obavijestiti Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa.

Ako se u predizbornoj godini želio svidjeti biračima, onda je to sigurno trebao učiniti.

Hebrangov poučak 

Ova Josipovićeva blefaroskopija u nekim je aspektima evocirala uspomenu i na slučaj Andrije Hebranga. On se kao ministar zdravstva u Sanaderovoj vladi trebao podvrgnuti liječenju od maligne bolesti. Pa je najprije ispalio skandaloznu tvrdnju da je "pogriješio što nije otišao liječniku privatne prakse", a zatim se na račun HZZO-a podvrgnuo operativnom zahvatu u Austriji. 

Pritom je objašnjavao da je na to prisiljen jer taj zahvat još nije postao rutinski u hrvatskim bolnicama, da bi se kasnije pojavila informacija kako ministar u Innsbrucku uopće nije bio podvrgnut tom posebnom, već klasičnom zahvatu kakav se provodi i u zdravstvenim ustanovama pod njegovom ministarskom ingerencijom.

Bio je to dvostruki gaf političara - pa još ministra zdravstva - koji je prvo pokazao nepovjerenje u hrvatski sustav javnog zdravstva, a onda i u sve hrvatske liječnike.

Josipović je također pokazao da nema povjerenja u hrvatske liječnike, a zatim pokazao neodgovornost prilikom primanja darova vrijednijih od 500 kuna. Tko zna, možda će nakon ovog zahvata predsjednik konačno "progledati".

Za sada, ispao je to "blefaroskopski" ulazak u predizbornu godinu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (98)
  • Treba nam netko ko će nešto i uraditi, ne trebaju nam figure kao svi do sada, moš mislit, najpopularniji

    10. 1. 2014,   12:51
  • "Nova pravednost" počela pred izbore opet farbati stoku sitnog zuba.....

    10. 1. 2014,   12:30
  • Novi pravednik zampovac je obnovio carske dvore, plastični kirurg je "uljepšao" njegovo lice, pitanje je što će još uljepšati prije izbora? Možda nesternu hrvatsku stvarnost? Bago mora početi frizirati naveliko!

    10. 1. 2014,   12:59