Obavijesti

Kolumne

Komentari 12

Kad bi HDZ dobio 80 mandata, Plenković bi bio - nepotreban...

Kad bi HDZ dobio 80 mandata, Plenković bi bio - nepotreban...
1

Zašto? Zato što bi HDZ u takvom izbornom sustavu (u kojem bi bili dodani 'bonus mandati') parlamentarne izbore mogao dobiti i sa Stierom, Penavom, Culejem, bilo kim...

VIDEO

Andrej Plenković je nedavno na Novoj TV počeo objašnjavati kakav je njegov stav vezan za promjenu izbornog sustava, u koji bi bili dodani “bonus mandati”, ali ga je novinarka prekinula i odvela na neku drugu temu.

Politologinja Mirjana Kasapović objasnila je da postoje dvije zanimljive podvarijante tog modela, primjenjive u Hrvatskoj - u prvoj verziji lista koja u nekoj izbornoj jedinici dobije najviše glasova, pa bila to i samo četvrtina glasova, dobiva natpolovičnu većinu mandata u toj izbornoj jedinici.

No i s tom varijantom, HDZ ne bi imao dovoljno mandata da sam vlada zemljom (osvojili bi do 67 mandata), jer u dijelu jedinica većinu dobiva IDS, SDP ili Most.

Druga varijanta istog sustava pretpostavlja da lista koja u cijeloj Hrvatskoj dobije najviše glasova, bez obzira na postotak, u svim izbornim jedinicama dobiva najviše mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako bi HDZ, recimo, u Hrvatskoj dobio ukupno 25 posto glasova, a prva sljedeća lista 18, HDZ bi dobio 80 mandata i mogao vladati sam, bez koalicijskih partnera, sve do Strašnoga suda. Očito je da je to sustav ozakonjene prijevare, maskirane formulom o “potrebnoj stabilnosti”.

Za promjenu izbornog zakona dovoljna je obična većina, no pitanje je bi li je Plenković uspio skupiti.

U slučaju modela B, sve bi se male stranke i manjine, naime, odrekle mogućnosti sudjelovanja u vlasti, a u slučaju modela A neke bi još imale šansu (jer u prvom modelu HDZ-u nedostaje desetak mandata za većinu pa bi mu manjine ili HNS ili Bandić opet bili neophodni).

A ako bi nekim čudom bio izglasan model B, HDZ-u bi postao nepotreban - sam Andrej Plenković! Tad bi, naime, HDZ-u izbore mogao dobiti i Stier, Penava, Culej, bilo tko.

Jedino kulturni kapital Andreja Plenkovića može “upecati” glasove po bazenu centra, no u modelu B glasovi centra su vjerojatno nepotrebni, dovoljna je desnica.

No, kako rekosmo, Plenković nije dovršio misao. Možda je htio reći da o takvom sustavu ne razmišlja...

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang