Obavijesti

Kolumne

Komentari 121

Zašto Pupovac javno prijeti premijeru oko Martine Dalić?

Zašto Pupovac javno prijeti premijeru oko Martine Dalić?
1

Prvo su srpski zastupnici srušili većinu, a sada Milorad Pupovac traži odlazak Martine Dalić. Sve to poklopilo se sa zahtjevima Srpskog narodnog vijeća u ponovnoj autonomiji srpske Zajednice vijeća općina.

VIDEO

Slijed događaja mogao je biti posve slučajan.

Prvo je 13. veljače na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća usvojena Izjava s listom od trinaest zahtjeva koji su upućeni vladi Andreja Plenkovića, među kojima se posebno istaknula poruka da "institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu s njihovim posebnim osnivačkim izvorištima - dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjera".

Moraju, a ne trebaju.

Tri dana kasnije, na tajnom saborskom glasanju za šeficu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Plenković je izgubio većinu, a njegova stranka odmah je posumnjala u trojicu zastupnika SDSS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Deset dana nakon toga Milorad Pupovac javno prijeti izglasavanjem nepovjerenja Martini Dalić.

Izgleda kao slučajnost, ali možda baš i nije.

Osveta Plenkiju

Pupovac je pronašao način kako da pritisne Plenkovićevu vladu da izađe u susret zahtjevima Srpskog narodnog vijeća. Ili da se makar osveti za Plenkovićev u najmanju ruku hladan, a zapravo zaoštren odnos prema Aleksandru Vučiću koji je Pupovca doveo u neugodnu situaciju.

Pa je zato Pupovac prvo u utorak preko Nacionala poručio da "ako Plenković želi sačuvati Vladu, Martina Dalić mora otići", a onda u Večernjem pojasnio kako se zalaže da Vlada ostane, ali da "šteta koja je nastala u slučaju Agrokor mora biti sanirana na adekvatan način". 

"Nisam eksplicirao što to znači i kako će se sanacija štete izvesti. Kako će netko interpretirati te moje riječi nije moja stvar", kazao je Pupovac, ali ipak poručio da se "štetne posljedice oko Agrokora što je moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima".

Pupovac je, dakle, Plenkoviću već kod izglasavanja nasljednice Dalije Orešković pokazao da može srušiti većinu. Sada je kod Martine Dalić podigao uloge. A jutros je u Hrvatskom saboru nanišanio i samog Plenkovića, poručivši kako je "lijepo vidjeti premijera u Delnicama", ali veliki dio krajeva sa srpskim stanovnicima je također poharan zimom.

Vlada u stavu "mirno"

I dok SDP predlaže Vladi model suradnje oko Agrokora, a Most priprema zahtjev za opoziv Dalić kako bi kompenzirao svoju ulogu u izglasavanju lexa Agrokor i imenovanja Ante Ramljaka, Pupovac otvoreno prijeti.

A kad Pupovac prijeti, u Banskim dvorima obično stanu mirno.

Prijedlog koji je Pupovac iznio prije dva tjedna o davanju posebnog pravnog statusa Zajedničkom vijeću općina dobio je zeleno svjetlo premijerke Jadranke Kosor i HDZ-a 2010. godine, kod izglasavanja ustavnih promjena. To je u zadnji čas srušila Vesna Pusić, uz podršku SDP-a i probuđenog dijela HDZ-a.

Argument je bio da bi to narušilo teritorijalni ustroj države utemeljen na Ustavu.

Martina Dalić kao adut

Sada Pupovac kreće ispočetka, ali ovoga puta u situaciji kad Vlada uživa mnogo tanju većinu u parlamentu, a Martina Dalić služi kao savršeni pregovarački adut.

Kako bi pojačao svoje zahtjeve Pupovac ponovno zaoštrava priču o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj, o nedovoljnu ulaganju u krajeve sa srpskom manjinom gdje nema ni struje ni civilizacije. Kao da upravo on nije podržavao i sudjelovao u HDZ-ovim vladama od 2003. godine, pa do danas.

Pupovac je za Plenkovića svojedobno rekao da ga se "suhim zlatom treba platiti", a sada upravo on Plenkovića stavlja pred najveća iskušenja u opstanku Vlade. Sada Plenković mora Pupovca i njegove zastupnike "plaćati suhim zlatom" da mu spase većinu i Vladu.

U ovom odmjeravanju snaga vidjet će se tko je Plenkoviću važniji: Milorad Pupovac ili Martina Dalić.

Pa tako do nekog novog iskušenja. Ili zahtjeva.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang