Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Kad san nikako neće na oči, tu je škrinjica s ljekovitim biljem

Prije nego što posegnete za tabletama za spavanje, isprobajte valerijanu, pasifloru, matičnjak, hmelj ili druge biljke koje imaju umirujuće djelovanje te uspavljuju

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovaj tjedan piše o prirodnim načinima opuštanja i liječenja nesanice.

Sigurna sam da ste se barem jednom u životu uvjerili u iscrpljujuće djelovanje “gospođe Nesanice”. Negdje sam pročitala istraživanje kako se čak 20–30 posto odrasle populacije muči s nekim oblikom nesanice, pa tako ispada da svaki peti, ili čak svaki treći Hrvat, broji ovčice dok mi mirno spavamo.

Uzroci nesanice mogu biti različiti i kreću se od stresa, svakodnevnih problema, nekog teškog gubitka ili prekomjernog uživanja u hrani, cigaretama, alkoholu, kavi ili drugim stimulansima. Pogađa većinu žena u klimakteriju, a može biti posljedica određenih bolesti, kao i pretjerane stimulacije nervnog sustava predugim gledanjem televizije ili sjedenjem za kompjutorom. 

Prije nego što posegnete za tabletama za spavanje, isprobajte valerijanu, pasifloru, matičnjak, hmelj ili druge biljke

Neovisno o tome imate li problema s uspavljivanjem, spavate li isprekidanim snom ili zaspite pa se probudite tijekom noći, prije nego što posegnete za sintetskim rješenjima poput anksiolitika i hipnotika, preispitajte svoje životne navike i zavirite u škrinjicu ljekovita bilja u kojoj se za vas nalaze valerijana, pasiflora, matičnjak, hmelj, kamilica, prava lavanda, glog, paprena metvica i druge biljčice kojima je posvećena ova kolumna. 

Valerijana je najpoznatiji biljni sedativ koji se koristi kod nemira, nesanice, nervoze, tahikardije i nervoznog srca te kao spazmolitik. Za razliku od poznate valerijane, na koju ćete naići diljem Hrvatske, a možete je nabaviti kao čaj, tinkturu, ali i kao pravi biljni lijek, u zadnje se vrijeme u nas, zahvaljujući istraživanjima koja tome govore u prilog, spominje i južnoamerička pasiflora (Passiflora incarnata).

Također će umiriti prenapregnute živce, smiriti nervozu, uspavati i smanjiti nemirno lupanje srca, a neće izazvati ovisnost kao lijekovi. I za kraj, za sve vas i za sve nas preopterećene koje ponekad posjećuje “gospođa Nesanica” - jedan čaj za lakše uspavljivanje. Pomiješajte 30 g lista matičnjaka, 30 g češerića hmelja i 30 g cvjetova kamilice. Od takve čajne mješavine uzmite jednu veliku žlicu koju ćete preliti s 300 ml vruće vode. Ostavite 10 minuta, procijedite i popijte pola sata prije odlaska na počinak.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet