Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kakav zakon, pa to su ustaše'. Zašto HOS-ovci nisu kažnjeni?

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Policija je odbila prijaviti HOS-ovce koji su u Kninu skandirali "Za dom spremni", a politika je za to je pronašla sva moguća obrazloženja. "Stvar nije crno-bijela", kaže ministar Bošnjaković Ona je više crna, nego bijela.

Kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković o HOS-ovcima u Kninu: "Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati".

Znači, crnokošuljaši i radikalni desničari s visoko podignutom desnicom i ustaškim povikom "Za dom spremni" na ulicama Knina za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu, za hrvatsku policiju i za vladajuću politiku nisu dovoljno crni.

Pa ih se stoga treba učiniti "bijelim".

Policija je to uspjela učiniti. Odbila je prijaviti Marka Skeju i njegove HOS-ovce koji su po Kninu izvikivali "Za dom spremni", pod obrazloženjem da su to činili "pored spomenika, iz pijeteta prema žrtvama i kroz odavanje počasti". Odbila je prijaviti i Marka Perkovića Thompsona koji je na Rivi, zajedno sa svojom publikom, skandirao "Za dom spremni".

I Plenkovićeva Vlada to je uspjela učiniti. Bošnjaković ustašku ikonografiju naziva legalnom u grbu HOS-a i naglašava da se ona "ne može osuditi ni procesuirati ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a".

Ustaška komemoracija

"To nije", kaže ministar pravosuđa, "bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju i nasilje, nego se to treba podvesti pod komemoriranje".

Komemoriranje ustaštva na javnom mjestu, pod pokroviteljstvom policije i politike.

I tako, ne samo da je ustaštvo dozvoljeno ako ste HOS-ovac, već je ono postalo legitimni dio baštine Domovinskog rata. 

Nije sve to od jučer, ali ministar i policija potvrdili su nakon kninskih manifestacija da se ona Plenkovićeva poruka o "dvostrukim konotacijama" u vezi ustaških pozdrava i obilježja udomaćila u praksi.

Policija i ministar pravosuđa preuzeli su ulogu sudova.

Tolerira ustaše

A premijer koji je sve to zakuhao još od Jasenovca danas pitijski poručuje: "Kada policija smatra da je došlo do prekršaja, mora reagirati". Ali kada ne smatra, kao što nije smatrala šibensko-kninska policija, onda valjda ne mora.

Zakoni postoje, ali nisu isti za sve. Odluke sudova, pa i Ustavnog suda, postoje, ali ne primjenjuju se na sve. Policija procjenjuje koga prijaviti, kao i ima li to uopće smisla. Politika konstantno traži izlike za neprocesuiranje. Osuđuje ustaštvo, ali tolerira ustaše.

Situacija doista, kako reče Bošnjaković, nije crno-bijela. Više je crna, nego bijela.

'Kršenje pravnog poretka'

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, danima upozorava na "de facto legalizaciju ustaške simbolike i pokreta", poručujući kako je neprocesuiranje HOS-ovaca u Kninu "kršenje pravnog poretka".

To su teške riječi. Ali koje prolaze bez odjeka.

U Kninu je, dakle, kao i na splitskoj Rivi, prošlog vikenda bio ustaški dernek pod pokroviteljstvom Vlade, HDZ-a i policije. Dok se predsjednica države u Izraelu zaklinje u antifašizam, dotle Hrvatskom marširaju crnokošuljaši promovirajući ustašku ideologiju.

I nikome ne pada na pamet promijeniti zakon i izbrisati ustašku ikonografiju iz HOS-ovih oznaka i s njihovih spomenika.

Pa neka netko još kaže da je bolje bez Tomislava Karamarka. "Kakav zakon, pa to su ustaše".

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (601)
  • zato se trenir strogoca nad covjekom koji je smo pozdravljao " CACU " na Korculi. Tu su odmah djelovali....

    7. 8. 2019,   13:00
  • ljudi dajte više zaboravite ustaše četnike, savu kovačevića titua i pokrenimo se da danjašnje lopove maknemo sa vlasti.HDZ,SDP, HSS,SDS,ZID,MOST itd. svi su oni banda a ne ovi iz 41.

    7. 8. 2019,   13:53
  • Zašto bi trebali kažnjavati HOS-ovce koji su ginuli na prvoj crti dok si ti bio pod maminom suknjom ?

    7. 8. 2019,   13:57