Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako je moguće da policija kupi 'migrante' i izbacuje ih u šumi?

None Foto: istarski.hr

Priča o dvojici nigerijskih sportaša koje je policija pokupila na cesti, strpala u kombi s migrantima, odvela u šumu i potjerala preko granice u BiH nema samo prizvuk rasizma, već grubog i nezakonitog postupanja.

Ovo je strahoviti skandal.

Ne samo zbog informacije objavljene jučer u nekim hrvatskim i BiH medijima da je hrvatska policija prije dva tjedna uhapsila (pokupila? otela? kidnapirala?) dvojicu nigerijskih sportaša u Zagrebu.

Već i zbog otkrića na koji način policija postupa s migrantima koje uhvati na hrvatskom teritoriju. Trpa ih u kombije i odvozi u šumu gdje ih tjera da prijeđu granicu prema Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj nije samo otvoren lov na migrante, dvojicu je policija već propucala u zadnjih nekoliko dana, nije samo otvoren lov na tamnopute osobe koje policija zatekne na ulici, čime provodi rasističko profiliranje, već smo na ovom primjeru otkrili kako hrvatska policija mimo zakona i procedura odvozi migrante u šumu i istovaruje ih poput otpada.

U Hrvatsku se, drugim riječima, može ući samo preko graničnog prijelaza, što su Nigerijci i učinili, ali napustiti se može (odnosno, mora) kroz šumu, i to uz asistenciju hrvatskih policijaca.

Jedan od dvojice nigerijskih studenata za sarajevski Žurnal izjavio je da je najprije odbio ići u šumu, a "onda mu je policajac rekao da će ga upucati ako se ne pokrene". 

Ilegalno izbacivanje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je u švicarskim medijima opravdavala "push back" politiku hrvatske policije koja migrante fizički tjera preko granice, umjesto da ih primi u redovni postupak, ali sada vidimo da se radi o nezakonitoj praksi odvođenja migranata u šumu i ilegalnog izbacivanja iz zemlje.

MUP tvrdi da nema evidentiran izlazak dvojice Nigerijaca iz Hrvatske. Naravno kad su protjerani preko ilegalnog prijelaza.

I čak ako studenti, koji su u Hrvatsku uredno ušli s vizama i rezerviranim avionskim kartama, u trenutku uhićenja nisu kod sebe imali dokumente, policija je bila obavezna zadržati ih dok ne obavi identifikaciju. 

Ovako, osvanuli su u migranskom kampu u BiH.

Bi li ih policija uopće zaustavila da nisu bili tamne boje kože? Zar ćemo sada proganjati svaku osobu koja drugačije izgleda? I što će se dogoditi ako neki stranac, recimo Dinamov stoper, izađe iz kuće bez dokumenata? Može mu se dogoditi da osvane u BiH.

Znači, skandal je stravičan, kako god ga uzeli.

Od rasizma  do deportacije.

Uhodana procedura

Policija, prema svemu opisanom, nije radila na svoju ruku već u sklopu uhodane procedure. Za to je sigurno dobila odobrenje ili nalog s više instance. Znači, u pitanju je ministar vanjskih poslova.

Ali pitanje je bi li ministar dao takav nalog bez znanja i odobrenja predsjednika Vlade. Znači, Andreja Plenkovića.

Pa ako je ovo skandal, a doista jest, tada se više ne može govoriti samo o ostavci ministra, već i samog premijera. 

Hrvatska se već godinama pod Plenkovićevim mandatom grčevito bori za ulazak u Schengen. A sada vidimo kako.

Mjesecima već u javnost izlaze priče i svjedočenja o brutalnom tretmanu migranata od strane hrvatske policije. Počelo je s masnicama i maltretiranjima. Nedavno se počelo na njih pucati. A sada vidimo da ih se izbacuje usred šume.

Po kojim procedurama i zakonima?

Koliko je nevjerojatna, toliko je ova priča šokantna.

Šokantno je da policija po ulicama hvata ljude druge boje kože, a onda ih naprosto trpa u kombije i izbacuje u šumi. 

U to se pretvorila Plenkovićeva Hrvatska. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (95)
  • Kaže gospodin Klauški "ilegalno izbacivanje" hahahahahahahaha a nego šta drugo, pa ilegalno su i ušli, ne može ih se legalno izbaciti kad nemaju nikakve dokumente.

    4. 12. 2019,   13:31
  • Prvo i prvo, da li hrvatski policajac smije u službenoj uniformi i naoružan, hodati po teritoriju druge države? I drugo, ako je sva briga nezakonitog hodanja svaljena samo na MUP, što onda rade međunarodne i ine organizacije?

    4. 12. 2019,   12:25
  • Zločinac je prema kršćanskom narodu tko god ove dovodi i pušta u svoju zemlju jer to nije održivo ni ekonomski ni kulturološki ni nikako - u Tuzli su ih nakrcali u dvije općine gdje su Hrvati većinsko stanovništvo a u Bihaću se čak i muslimanski narod podigao protiv ovih jer su bezobrazna i nasilna i nekulturna ponašanja čak i za domaće muslimane - kažu da upadaju u kuće i ostavljaju za sobom svinjariju, kradu bicikle i aute,siluju, presretaju školarce i otimlju im mobitele i džeparac - slovali retardiranu djevojku i zarazili ju HIVom - još samo fali da ostane trudna i eto ti pakla na zemlji

    4. 12. 2019,   14:13