Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako je SDP oduzeo HDZ-u zastave i 'instant domoljublje'

None Foto: Robert Anić/PIXSELL

Motivacijski skup SDP-a podsjećao je jučer na parodiju HDZ-ovih političkih skupova. S ikonografijom i retorikom kojom je HDZ hrvatskim građanima zgadio domoljublje.

HDZ je bio ogorčen, a ni ljevičarima nije bilo svejedno.

Hrvatske zastave na jučerašnjem motivacijskom skupu SDP-a u Domu sportova, pozivanje na domoljublje i patriotizam, skandiranje "Hrvatska Hrvatska", pozdravljanje "lavova i lavica, sokolova i orlova"... Uz paralelno mahanje socijalnim mjerama, brigom za sirotinju, za nezbrinute i obespravljene.

"SDP poseže za instant domoljubljem i dvolično i licemjerno maše hrvatskim zastavama", pobunio se Željko Reiner na press konferenciji HDZ-a, "a donedavno su ti isti ismijavali hrvatske zastave na predizbornim skupovima naše predsjedničke kandidatkinje".

I SDP-ovi pristalice bili su dobrim dijelom šokirani preuzimanjem ikonografije i retorike koja je uvelike asocirala na skupove HDZ-a, nedostajali su samo oni slavni Sanaderovi šuškavci.

Parodija HDZ-a

Cinicima je to izgledalo kao parodija HDZ-ovih skupova. Onima ogorčenijima to je bio krunski dokaz da se SDP trudi sve više sličiti na "saharinsku verziju" HDZ-a. Dok ljudi kojima je HDZ svojim licemjernim mahanjem zastavama u doba najveće pljačke zgadio pojam istinskog domoljublja, ne mogu pojmiti da sada to isto gledaju u režiji SDP-a.

Tko misli ozbiljno kad maše tim zastavama i poziva na domoljublje: HDZ koji je godinama koristio zastave za prikrivanje pljačke i korupcije ili SDP koji misli da će tim zastavama motivirati svoje birače, odavno zgađene hadezeovom verzijom patriotizma?

Drugim riječima, je li SDP uspio jučerašnjim skupom privući birače koji se pale na hrvatske zastave i domoljubnu retoriku ili je dodatno otjerao od sebe birače alergične na ovakvu predizbornu manifestaciju domoljublja?

Nema sumnje da HDZ jako dobro zna o čemu govori kad optužuje SDP za "instant domoljublje" i za "licemjerno mahanje zastavama". On je to radio desetljećima. I još uvijek to čini.

Ali u tome i leži veliki problem.

Čista srca

Domoljublje i zastave toliko su okaljani politikantskim manipulacijama, da je zapravo teško vjerovati - naročito biračima ljevice - kako je SDP čista srca otpočeo kampanju upravo na toj platformi. A ne u sklopu predizborne strategije.

Još gore, moglo bi se dogoditi da u iduća dva mjeseca gledamo potpuno istu predizbornu ikonografiju i slušamo potpuno istu patriotsku retoriku. A da svejedno još uvijek nećemo biti na čistu koja od dviju stranaka pritom misli ozbiljno, a koja samo manipulira tim simbolima.

Naravno, SDP ima pravo posezati za zastavama i domoljubljem. To nije vlasništvo HDZ-a, bez obzira što nas je ta stranka godinama u to uvjeravala. Zoran Milanović ima pravo nazivati se patriotom, kao što svoju koaliciju smije nazivati Domovinskom.

Patriotizam kakav je dosad demonstrirao HDZ nije nas daleko odveo. Možda je došlo vrijeme da SDP ispravi tu nepravdu.

HDZ je gol

Osim toga - a to je možda i najvažnije - ako HDZ-u oduzmemo zastave i domoljublje, ostavljamo ga bez jedinog i najvećeg političkog oružja. Ostavljamo ga s nepostojećim gospodarskim programom, kompromitiranim čelnicima, nepravomoćnom sudskom presudom za korupciju.

Ostavljamo ga golog i ogoljenog.

Ali svejedno, to opet stavlja domoljublje i zastave u ruke političkih manipulanata i spin doktora.

Akademik Reiner jednim je dijelom u pravu. SDP se uvijek rugao HDZ-u zato što koristi hrvatske zastave na svojim skupovima, da bi sada posezao za istim receptom. U svojoj verziji socijalnog soft nacionalizma.

Pa ako se to servira javnosti na početku kampanje, dapače na motivacijskom skupu stranke, onda to izaziva logično pitanje je li baš to, te zastave i retorika domoljuba i patriota, sokolova i orlova, ono što će natjerati birače da glasaju za SDP.

Zgađeni ljevičari

Ili pojačava rizik će, unatoč jučerašnjem apelu Zorana Milanovića da se spriječi "rasipanje glasova" ljevice, upravo ovakav skup otjerati ljevičare, kozmopolite i sve one su zgađeni i umorni od "licemjernog domoljublja" od SDP-a u naručje ostalim strankama ljevice.

Kao što otvara pitanje hoće li umjesto njih dovući novo biračko tijelo, ono koje je porcije tog domoljublja naviklo primati od HDZ-a.

Nije ovo prvi puta da je SDP pokušao odmicanjem (iako nikada ovako radikalnim) od ljevice pokušao pobijediti na izborima. Milanoviću to nije uspjelo 2007. godine.

Sada pokušava ponovno: carinskim ratovanjem sa Srbijom, apelom da se Franji Tuđmanu dodijeli Markov trg u Zagrebu, a sada i zastavama i porukama domoljublja.

Možda u tome bude uspješan, možda ne bude. 

Ali bez obzira na ishod, Hrvatska nakon ovakve predizborne kampanje još uvijek neće biti potpuno na čistu koja se od dvije najveće stranke s raširenim zastava iskreno poziva na domoljublje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (373)
  • Ovo je toliko prijetvorno, licemjerno i ljigavo da mi se želudac okrenuo. Ima li taj Milanović trunke obraza?

    27. 9. 2015,   11:12
  • Samo je falilo u boj u boj.

    27. 9. 2015,   11:06
  • Hrvatsku ili voliš ili ne voliš! Zastava je svetinja! SDP i Klauški se rugaju sa svim tim.

    27. 9. 2015,   11:23