Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Kako se to Košić iz saveznika pretvorio u protivnika HDZ-a

Kako se to Košić iz saveznika pretvorio u protivnika HDZ-a
1

Godinama je Vlado Košić brutalnim rječnikom radio na dolasku HDZ-a na vlast. I tada je to za HDZ I Kaptol nilo nešto posve normalno. Sada kad Košić razočarano udara na Plenkovića, odjednom je problematičan

VIDEO

Biskupu Vladi Košiću mora se priznati da je makar dosljedan.

Prije četiri godine napadao je Vladu da je "nenarodna", da želi "ateizirati narod", opisivao vlast kao "antihrvatsku zločinačku organizaciju", pozivao premijera i ministre da podnesu ostavke.

Tada je HDZ trljao ruke vjerujući da sisački biskup takvim napadima na SDP-ovu vladu daje vjetar u njihova leđa na putu povratka na vlast. Kaptol je o tome šutio, nije čak ni anonimno rogoborio, a desnica je pljeskala i slavila. Čak je i Glas koncila slijedio takvu retoriku, ponekad čak i u drastičnijem izdanju nego što ju je oblikovao inače blagoglagoljivi sisački biskup.

A evo, sad kad biskup Košić istu retoriku, iste poruke, upućuje HDZ-ovoj Vladi, optužujući premijera za "političku prostituciju" zbog koalicije s HNS-om, svi oni koji su na Košićevim porukama parazitirali odjednom se zgražaju: čak je i Glas koncila poručio kako je ova Vlada HDZ-a i HNS-a možda loša, ali "umjesto žaljenja za izborima bolje je nadati se da bi najavljena stabilnost mogla omogućiti da se učine barem neki mali koraci".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rat protiv ateista

Uglavnom, biskup Košić je ostao na istim pozicijama, boreći se za desnicu, za klerikalnu vladu, za odbacivanje ateista, pa čak i za slobodu izražavanja, a onda se od rješenja odjednom pretvorio u problem.

Iz poželjnog političkog agitatora koji je otvoreno agitirao za HDZ, pozivao vjernike da glasaju za "vlast koja neće biti nenarodna ni protunarodna" i "molio se Bogu" da Kolinda Grabar Kitarović pobijedi i "izvuče nas iz udbaško-komunističkih ralja", Košić se pretvorio u razočaranog građanima i iznevjerenog saveznika koji mora gledati kako njegov HDZ koalira s "neprijateljem".

I mora se žaliti da mu taj isti HDZ sad čak zabranjuje da se slobodno izražava.

Iz poželjnog saveznika biskup se pretvorio u nepoželjno smetalo.

Problematični agitator

A taj isti Vlado Košić, pravo mu budi, nije se pomaknuo ni milimetar sa svojih pozicija. Pomaknuli su se oni koje je svojim agitiranjem gurao na vlast.

I kako je sada Košićevo miješanje u politiku postalo problematično kad je to nesmetano radio sve one godine vlasti Zorana Milanovića i Ive Josipovića, uz kritiku jedino liberala i ljevičara?

Košić se buni što iz Vlade odlazi ministar koji je hodao za život, a ulazi ministar koji je hodao na gay prideu. Ranije je takvo Košićevo izražavanje bilo poželjno u mobilizaciji HDZ-ovih birača. Sada se to odjednom proglašava neprimjerenim miješanjem Crkve u politiku. Netko se čak poziva i na papu Franju.

Kolinda pred oltarom

Pa ipak, kad se predsjednik HDZ sastaje uoči izbora s kardinalom Bozanićem na Kaptolu, u formi uhodanog obreda obaveznog za svakog šefa te stranke, ili kad Kolinda Grabar Kitarović u kampanji čita s oltara, a u ulozi predsjednice Republike pozira sa svećenicima pred oltarom, to se smatra posve normalnim političkim korištenjem Crkve u kampanji.

A kad biskup Košić piše pisma premijeru, onda je to nešto nedopustivo. 

Zašto? Zato što je pismo kritično za predsjednika HDZ-a.

Košić sigurno osjeća da je previše investirao u dovođenje desnice i HDZ-a na vlast da bi sada odšutio u koaliciju protiv koje je još gore, samo sa suprotnim predznakom, rogoborila i liberalna ljevica.

Urlikanje s oltara

Međutim, od Košićeva urlikanja s oltara, pisanja razočaranih pisama i jadikovki oko "političke prostitucije", što se sada kao i godinama ranije doživljava kao neprimjereno miješanje biskupa u politiku, puno je opasnije višegodišnje skriveno koaliranje Kaptola, Banskih dvora i Pantovčaka.

A taj Kaptol, što se vidi i iz komentara u Glasu koncila, trenutno će podnijeti bilo kakvu "političku prostituciju" samo da HDZ zadrži vlast. I to ne samo iz svjetonazorskih i ideoloških pobuda, već i i zbog konkretnijih interesa koji bi čak mogli imati veze i s lexom Agrokor.

Crkva je neočekivano krotno odšutjela izbacivanje Mosta koji je htio hapsiti Ivicu Todorića, kao što je neočekivano pitomo otrpjela ulazak u Vladu HNS-a koji, eto, ne želi hapsiti Todorića. 

Cijela Crkva osim, naravno, Vlade Košića.

Crkva uložila u HDZ

Ne treba, uostalom, Crkva osnivati svoju stranku da bi se bavila politikom jer je već previše investirala u HDZ da bi ga se tek tako lako odrekla. Toga je sigurno svjestan i premijer Plenković čiji politički opstanak se temelji velikim dijelom i na blagoslovu Crkve.

I zato će Vlado Košić biti odjednom proglašen neobuzdanim elementom koji se izmaknuo kontroli, iako bi on samo htio vlast za kakvu se borio i kakvu je mislio da će dobiti prije dvije godine ili prije godinu dana.

Ali ne zbog principa: Košić je Plenkoviću opasan zato što radi za njegove protivnike u stranci i na desnici. Zato što nariče za Hasanbegovićem i zato što se svojim pismom naslanja na odlazak misionara Davora Stiera iz Vlade i zato što udara u Karamarkove ideološke bubnjeve.

Nije Košić problem HDZ-u zbog nedopustivog miješanja Crkve u politiku, već zbog opasnog miješanja u unutarhadezeovsku prljavu politiku. Napadi na SDP-ova premijera su dobrodošli. Napadi na HDZ-ova premijera su nedopustivi. 

Vlado Košić je tek ostao vjeran sebi. I zato se može ljutiti na one koji su ga iskoristili i izdali. 

A opet, moglo je biti i gore: što bi bilo da je dobio gay premijerku?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu